fotoreportage

Horecainterieur: Duurzaam QO hotel ‘luxe en circulariteit hand in hand’

Hotel 1153

QO, het lifestylehotel waarbij luxe gecombineerd wordt met circulariteit, opende dit voorjaar de deuren. Bekijk hier de foto’s van het bijzondere horecainterieur.

Horecainterieur: Duurzaam QO hotel ‘luxe en circulariteit hand in hand’

‘We willen dat het QO anders is dan andere lifestylebestemmingen. Een compromis tussen luxe en duurzaamheid zou niet nodig moeten zijn. Sterker nog, wij willen laten zien dat deze goed hand in hand kunnen gaan. Daarom zijn we tot het uiterste gegaan om ervoor te zorgen dat elk element van het QO niet alleen duurzaam en circulair goed doordacht is, maar ook bijdraagt aan het plezier, de sfeer en de energie die we de gasten in ons hotel willen laten beleven’, aldus Inge van Weert, General Manager van het QO.

Circulariteit

Een van de meest zichtbare circulaire elementen van het 21 verdiepingen tellende ‘living building’, is de innovatieve bewegende gevel. Deze ‘intelligente façade’ bestaat uit bewegende panelen aan de buitenzijde van de ramen die, als de gast niet in de kamer is, reageren op het buitenklimaat. Zo zorgen ze voor extra isolatie op koelere dagen of laten zonlicht binnenstromen voor verwarming, zodat de kamer altijd op een aangename temperatuur blijft. Deze revolutionaire klimaatbeheersing zorgt voor aanzienlijk minder energieverbruik voor verwarming en koeling. Zeventig meter onder de grond bevindt zich het energieopslagsysteem van het QO hotel, dat verwarmd water uit de zomermaanden opslaat en gebruikt om het hotel weer op te warmen als de temperatuur weer daalt. Daarnaast zorgt een raampartij van vloer tot plafond, en het feit dat alle installaties in het midden van het gebouw geplaatst zijn, ervoor dat ruim 80% van de lichtvoorziening in het gebouw van natuurlijk daglicht komt en er met name overdag minimale elektrische verlichting behoeft.

Hotel, restaurant en bar

Foto’s: TodaysBrew

Het QO hotel, restaurant en de bar worden afzonderlijk gerund en hebben elk hun eigen onderscheidende identiteit. Het hotel staat onder leiding van Inge van Weert, die veel ervaring heeft opgedaan bij toon aangevende hotels, in wereldsteden als Brussel, Londen en Dubai. Pieter Ham, die verantwoordelijk is voor het restaurant en de bars, brengt ervaring mee vanuit de hele wereld, waaronder Azië, het Midden-Oosten en het Caribisch gebied. Op de begane grond van het gebouw bevindt zich ‘Dutch Eatery’ Persijn, waar de vernieuwende ‘Dutch Cuisine’ centraal staat. Op de 21e verdieping heeft men vanuit de bar Juniper & Kin een prachtig panoramisch uitzicht over Amsterdam. Hier kan men genieten van cocktails in combinatie met een selectie van kleinere gerechten. Een deel van de kruiden, groenten, fruit en zelfs vis, komen uit de eigen kas op het dak. Een ruimte die inspeelt op de trend van ‘urban farming’. De hightech kas maakt gebruik van de nieuwste technologieën. In het vrijwel circulaire aquaponics systeem, scheiden de vissen voedingsstoffen uit die een biologische voedselbron voor de planten vormen en de planten zuiveren het water voor de vissen.

Lees ook:

>>QO Amsterdam: 288 kamers en Luc Kusters maakt kaart restaurant en bar

>>Circulair hotel QO opent de deuren

Design en realisatie

Het concept en ontwerp van het hotel zijn een gezamenlijk project van de vooruitstrevende bureaus Mulderblauw architecten, Paul de Ruiter Architects en advies- en ingenieursbureau Arup. TBI ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros zijn verantwoordelijk voor de realisatie van het hotel en 4Building is als projectmanager betrokken bij het project. In opdracht van JP van Eesteren heeft Verwol gewerkt aan de lattenplafonds, koven en grillplafonds in de gangen van het hotel, de waaierende decoratieve lattenconstructie in de parkeergarage en de mono akoestische plafonds in de hotelkamers en de publieke ruimtes van QO. De 288 hotelkamers, waaronder 12 suites, zijn ontworpen door het internationaal befaamde Conran and Partners uit Londen. Het bekroonde Amsterdamse ontwerpbureau TANK is verantwoordelijk voor het interieur van het restaurant, de bars en de publieke ruimtes.

Foto’s: TodaysBrew

Foto's

Reageer op dit artikel