nieuws

Hoteldrama Somalië eist zeker dertig levens

Hotel

Opstandelingen van de radicaalislamitische beweging al-Shabaab hebben dinsdag zeker dertig mensen gedood met een zelfmoordaanslag op een hotel in de hoofdstad Mogadishu. Dat heeft de Somalische vicepremier Abdirahman Haji Adab Ibbi bekendgemaakt na de bloedige bestorming van het gebouw, dat dicht bij het presidentiële paleis ligt.

Hoteldrama Somalië eist zeker dertig levens

Twee rebellen hebben zichzelf opgeblazen in het hotel. Ze bestormden wild om zich heen schietend het hotel en hadden zich vermomd als leden van de veiligheidsdiensten, aldus de vicepremier. Zes van de doden waren parlementsleden en vier of vijf waren lijfwachten van regeringsfunctionarissen. ,,De twintig anderen zijn onschuldige burgers”, voegde Ibbi toe.

Militanten lanceerden maandag een offensief tegen militairen van de Afrikaanse Unie (AU) die in Mogadishu zijn gestationeerd. De rebellen willen de zeker 6300 AU-militairen uit Uganda en Burundi van de vredesmissie Amisom uit de hoofdstad verdrijven. Een woordvoerder van Shabaab riep Somaliërs op alle AU-militairen gevangen te nemen. Door vuurgevechten tussen regeringstroepen en AU-militairen met de rebellen zijn maandag zeker 25 mensen omgekomen. De gevechten duren nog voort.

Het gaat om de zwaarste gevechten in maanden tijd in Somalië. Al-Shabaab heeft de macht in grote delen van Zuid- en Centraal-Somalië en heeft daar een rigide variant van de sharia, de islamitische wetgeving, ingevoerd. Somalië kent sinds 1991 praktisch geen staatsgezag. De zwakke voorlopige regering wordt door het Westen gesteund.

Reageer op dit artikel