artikel

VdValk: van hotel tot concern

Restaurant

Martien en Rie van der Valk begonnen in 1939 hun eerste hotel in Voorschoten. Al snel volgden filialen in onder meer Leiden, Wassenaar en De Bilt. Het bedrijf groeide in de loop der jaren uit tot een multinational op horecagebied met een sterke nadruk op eenvoud en betaalbaarheid.

Met opbrengsten van circa 500 miljoen euro per jaar is Van der Valk naar omzet gemeten ’s lands grootste horecabedrijf. Het Van der Valk-imperium telt nu ruim tachtig hotels en restaurants in binnen- en buitenland.

Behalve in Nederland is het actief in onder meer Duitsland, België, Frankrijk, Spanje, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en de Nederlandse Antillen.

Het bedrijf is sinds 2000 een franchiseorganisatie, maar alle franchisehouders zijn nog altijd telgen uit de familie Van der Valk. Het bekende logo met de toekan ontleende de firma aan het vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn.

Het park voerde dat logo al bij de oprichting in 1950. Toen Van der Valk het enkele jaren later overnam, besloot hij het beeldmerk te gaan gebruiken voor al zijn hotels en restaurants.

In de jaren negentig raakte het familiebedrijf in opspraak toen pater familias Gerrit van der Valk werd opgepakt wegens belastingontduiking. Tegelijk deed de fiscus invallen bij een groot aantal vestigingen. Van der Valk trof uiteindelijk een schikking met de fiscus ter waarde van 213 miljoen gulden.

Reageer op dit artikel