artikel

Colour your Dreams: van wajong-jongere tot zelfstandig werkend kok

Restaurant

Zet 12 jongeren zonder startkwalificatie met elkaar in een professionele leeromgeving en na een klein jaar zijn het zelfstandig werkende koks met diploma. Het is de missie van het project Colour your Dreams. Vandaag op Missethoreca.nl aflevering 5 uit een maandelijkse serie over Colour your Dreams.

Colour your Dreams: van wajong-jongere tot zelfstandig werkend kok

Aflevering 5 – Dreamteam

Stel je eens voor dat er niemand is om je te motiveren, je het gevoel hebt dat je altijd pech hebt, alles altijd mislukt in je leven, het sowieso nooit goed genoeg is wat je doet en dat je leven gekenmerkt wordt door geldtekort. Niet echt een situatie om de moed erin te houden toch? Het was de uitgangssituatie van de meeste deelnemers aan het Colour Your Dreams project. Nu, een half jaar later, is het fantastisch om de ommekeer te zien bij de deelnemers; dat ze ervaren dat ze zelf invloed uit kunnen oefenen op hun situatie.

Neem Robby, een tijd lang de meest enthousiaste deelnemer, zeg maar gerust koploper van de groep. Na de zomer keerde hij onverwachts niet terug bij het project. Geldproblemen noopten hem tot andere keuzes; hij vond een vaste baan bij een meubelmaker. Mislukt? Nee, liever spreken de begeleiders van een gemiste kans. Maar toch, de meest waardevolle levensles die Robby de afgelopen maanden leerde, was volgens zijn eigen woorden: “Ik heb geleerd dat als je ergens je best voor doet, je meer van het leven kan maken dan als je negatief bent.” Waar Robby voorheen uitging van het feit dat het toch niet lukte, heeft hij nu ontdekt dat je zelf invloed kunt hebben op je situatie. En dat is waar het de initiatiefnemers van het Colour your Dream project om te doen is. Ze zijn hoe dan ook trots op Robby en hebben er vertrouwen in dat hij de komende maanden in staat is zichzelf te motiveren om een en ander ten goede te keren.

Trots is ook wat de resterende deelnemers meer en meer uitstralen in de keuken. Het is opvallend hoe de groep gaat functioneren als een samenhangend geheel. Waarbinnen de jongeren elkaar aansporen en helpen. In plaats van alleen de eigen taak volbrengen, om maar zo snel mogelijk buiten te kunnen roken, worden helpende handen geboden. ‘Zal ik je helpen met je huiswerk?’ ‘Ruim die rotzooi op, zo kun je niet koken!’ ‘Zullen we samen schillen, dan heb je straks ook tijd om een kopje koffie te drinken.’ Het zijn zomaar wat opmerkingen, opgetekend in de leerkeuken van The Colour Kitchen. Nou ja, zomaar… de groep is echt een team geworden. En straalt dat aan alle kanten uit.

Koninklijk bezoek

Dat heeft ook prinses Maximá ervaren onlangs, toen zij het Vorstelijk Complex opende in Utrecht. Hierin zijn meerdere bedrijven gevestigd, waaronder het (alweer) tweede restaurant van The Colour Kitchen. Trots waren de medewerkers en deelnemers van Colour your Dreams om met de prinses in gesprek te gaan, om haar rond te leiden in de keuken.

Nog trotser zijn ze op het feit dat ze inmiddels geen starters meer zijn, maar meer en meer zelfstandig werkende koks. Het is het resultaat van maanden motiveren, overtuigen, nabellen en achter de broek aanzitten. Want dat is natuurlijk wel waar het vaak op neerkwam voor de coaches en chefs in de keuken. Ook nog na de zomervakantie, want na weken van vrijheid blijheid, zonder verantwoordelijkheid, moesten de meeste deelnemers weer in het gareel gebracht worden. Maar al snel bleek de eindstreep de beste motivatie immers, nog een kleine drie maanden en het diploma is in zicht!

Selfcoaching

Van pech en mislukken naar schouders eronder en fanatisme; het moreel is hoog in de groep, de jongeren zijn makkelijker te motiveren dan aan het begin van het project. Zo komen ze tegenwoordig ruim op tijd het restaurant binnenlopen, om op tijd omgekleed in de keuken te beginnen. Grijpen ze zelfstandig naar een snijplank, mes en bakje om het werk van de chef-kok aan te vullen. Oftewel, ze zien het niet alleen als er wat gedaan moet worden in de keuken, ze pakken dit inmiddels ook gewoon op.

De kern van het succes echter, zit in de veranderde basishouding: de deelnemers helpen elkaar om zo samen tot een beter resultaat te komen. De groep kortom, coacht zichzelf. Een betere motivatie om de moed erin te houden bestaat niet, toch?

Kijk voor meer informatie over het project op www.colouryourdreams.org. Voor meer informatie over het restaurant en reserveringen kun je terecht op www.thecolourkitchen.com.

Reageer op dit artikel