artikel

Hans van Wolde: ‘Beluga al jaren klaar voor derde ster

Restaurant

Hans van Wolde is ‘al jaren klaar voor een derde ster’ en Beluga ‘verdient die ook al jaren’. Dat er dit jaar een presentatie is in Maastricht, heeft volgens hem niets te maken met zijn restaurant. ‘De keuze voor Maastricht is om Maastricht, een prachtige stad die een restaurant met drie sterren verdient.

Hans van Wolde: ‘Beluga al jaren klaar voor derde ster

Michelin heeft ervoor gekozen om na zes jaar weer een evenement te organiseren rondom de presentatie van de nieuwe gids. Betekent dit de komst van een nieuw driesterrenrestaurant?

‘Ik denk wel dat er iets gaat gebeuren, in ieder geval espoirs. Ik ben er eerlijk gezegd wat minder mee bezig, het speelt ook wat minder een rol dan voorgaande jaren. Ik ben een gelukkig mens en iedereen weet hoe ik erover denk. Of mensen mij vragen of Beluga topkandidaat is nu de presentatie van de nieuwe sterren in Maastricht plaatsvindt? Ik hoor het hier en daar om me heen, maar voor mij zit daar absoluut geen link tussen. De keuze voor Maastricht is om Maastricht, een prachtige stad die een restaurant met drie sterren verdient.’

Is jouw restaurant in dat geval een serieuze kanshebber?

‘Natuurlijk. We zijn er al jaren klaar voor en we verdienen de derde ster ook al jaren. Daniëlle (de Boer, red.) en ik doen dit al veertien jaar samen. We zijn er met zijn allen keihard mee bezig, maar we weten ook dat dit geen garantie is.’

Welke collega krijgt in dat geval de derde ster?

‘Mijn grootste tegenpool onder de tweesterrenchefs is Jannis Brevet van Inter Scaldes in Kruiningen. Hij verdient die derde ster absoluut. Krijgt hij deze maandag, dan baal ik. Niet omdat Jannis dan drie sterren heeft, maar wel omdat ik de derde ster dan niet heb. Voor alle anderen geldt ook dat ze kandidaat zijn, al denk ik wel dat nog niet iedereen voldoende lang in het bezit is van twee sterren om dit jaar de derde ster te mogen ontvangen. Wie of wat het ook wordt, na afloop van de presentatie is er van 14.30 tot 18.00 uur een meet & greet voor ster(ren)chefs in Beluga. Een spontaan ontstaan idee, waaraan we invulling hebben gegeven. Er pendelen Mini’s heen en weer tussen ons restaurant en de hotelschool. Geen formaliteiten, lekker ontspannen en informeel samen zijn.’

Jouw geheimtip! Welk restaurant gaat dit jaar zijn eerste Michelinster krijgen?

‘Ik heb heel goede ervaringen met Toscanini en Le Garage in Amsterdam, die mogen van mij allebei een ster krijgen. En Syrco Bakker gaat met Pure C in Cadzand van één naar twee sterren. Ik ben ook erg te spreken over One in Roermond (in het bezit van één ster, red.).’

Reageer op dit artikel