artikel

Martin Kruithof: kanshebber is Jacob Jan Boerma

Restaurant

Volgens Martin Kruithof van De Lindenhof in Giethoorn maakt Jacob Jan Boerma van De Leest grote kans op zijn derde ster. Zelf komt hij niet in aanmerking, zegt de tweesterrenchef. ‘Ik heb een mooie keuken, maar mezelf vergelijken met Sergio Herman of Jonnie Boer? Nee.

Martin Kruithof: kanshebber is Jacob Jan Boerma

Michelin heeft ervoor gekozen om na zes jaar weer een evenement te organiseren rondom de presentatie van de nieuwe gids. Betekent dit de komst van een nieuw driesterrenrestaurant?
‘Dat kan ik me niet voorstellen. In het verleden is dat toevallig een keer gebeurd, maar volgens mij is er geen verband. Zelf ben ik er overigens niet bij in Maastricht, ben gewoon aan het werk in Giethoorn.’

Is de Lindenhof een serieuze kandidaat voor een derde ster?
‘Nee. Daar is mijn zelfinzicht goed genoeg voor. Ik heb een goede klassieke keuken en goede gasten, maar ik wil mezelf niet vergelijken met de drie sterrenchefs Sergio Herman en Jonnie boer. Beide zijn heel innovatief en reizen veel. Wij hebben gewoon onze eigen keuken…’

Welke collega komt wel in aanmerking?
‘In theorie zijn alle chefs die nu twee sterren hebben kanshebber. Maar ik vind het eigenlijk niet gepast om hierover te speculeren. Niemand weet het. Alleen Michelin. We moeten ophouden met dat speculeren in Nederland. Ik gun het iedereen. … Ik heb wel een lijstje met vier favorieten in mijn hoofd. Als ik dan een naam noem is het Jacob Jan Boerma van De Leest. Volgens mijn mening is hij de meest innovatieve tweesterrenchef van Nederland. Er zijn natuurlijk wel meer chefs die het willen en dat ook niet onder stoelen of banken steken. Vraag is: kun je het ook?’

Wie maakt kans op de eerste ster?
‘Dat zullen er wel weer een fors aantal zijn. De laatste tien jaar is dat aantal volgens mij gegroeid van 55 naar 98. Ik ga geen namen noemen. Stel dat het niet uitkomt.’

Reageer op dit artikel