artikel

Onno Kokmeijer: ‘Prachtig moment voor derde ster

Restaurant

Onno Kokmeijer en zijn keukenchef Arjan Speelman zijn in 2012 samen tien jaar verantwoordelijk voor de keuken van Ciel Bleu in Hotel Okura in Amsterdam. Een prachtig moment voor een derde ster. ‘Of wij er klaar voor zijn? Ja.

Onno Kokmeijer: ‘Prachtig moment voor derde ster

Michelin heeft ervoor gekozen om na zes jaar weer een evenement te organiseren rondom de presentatie van de nieuwe gids. Betekent dit de komst van een nieuw driesterrenrestaurant?

‘Voor mij is er geen relatie tussen beide. Vorig jaar dacht iedereen dat er wat ging gebeuren, maar bleef een nieuwe derde ster uit. Michelin verwoordde het treffend: ‘jullie maken elkaar gek’. Ik denk dat Michelin kiest voor een presentatie om de eigen gids beter te kunnen verkopen. Natuurlijk hoop ik wel van harte dat er iets gaat gebeuren. Ik ben nog steeds van mening dat de fundering in Nederland goed genoeg is voor minimaal één extra driesterrenrestaurant. Ik kom regelmatig in het buitenland en de top in ons land doet daarvoor absoluut niet onder.’

Is jouw restaurant in dat geval een serieuze kanshebber?

‘Als je mij vraagt of we er bij Ciel Bleu klaar voor zijn, dan zeg ik ‘ja’. We zijn als team volwassener geworden en er is meer continuïteit. Mijn keukenchef Arjan Speelman en ik zijn in 2012 samen tien jaar verantwoordelijk voor de keuken van Ciel Bleu, een prachtig moment voor die derde ster toch? De rust is er ook. We merken in het restaurant niets van de crisis en dat geeft ritme en regelmaat. Misschien scheelt het dat we in Amsterdam zitten en veel internationaal publiek hebben.’

Welke collega krijgt in dat geval de derde ster?

‘In principe komen alle tweesterrenrestaurants ervoor in aanmerking. Ik denk dat Michelin zal laten meewegen hoe lang een chef of restaurant al in het bezit is van een tweede ster. Als ik namen moet noemen, dan noem ik die van Inter Scaldes in Kruiningen en De Zwethheul in Schipluiden. Jannis Brevet van Inter Scaldes is een compleet verhaal. Een klassieke kok die geen concessies doet en niet heen en weer schiet op basis van trends. Mario Ridder is kanshebber met De Zwethheul, omdat hij onder Cees Helder een derde ster heeft gekookt en Michelin dus goed weet wie hij is.’

Jouw geheimtip! Welk restaurant gaat dit jaar zijn eerste Michelinster krijgen?

‘Ik wil eerst zeggen dat ik denk dat François Geurds met Ivy in Rotterdam dit jaar zijn tweede ster krijgt. Die doet het al een tijd heel goed en verdient een tweede ster. Kandidaat voor de eerste ster is Bolenius in Amsterdam. Is het niet dit jaar, dan snel daarna. Dat is voor mij een kwestie van tijd.’

Reageer op dit artikel