artikel

Paul van de Bunt: ‘De Leuf geen serieuze kandidaat

Restaurant

Voor Paul van de Bunt is zijn restaurant De Leuf in Ubachsberg maandag 26 november geen serieuze kandidaat voor een derde ster. ‘Vijf jaar geleden kregen wij onze tweede ster en werden al namen genoemd voor de derde. Die restaurants hebben die ster nu nog niet, ik denk dus niet dat wij als eerste aan de beurt zijn.

Paul van de Bunt: ‘De Leuf geen serieuze kandidaat

Michelin heeft ervoor gekozen om na zes jaar weer een evenement te organiseren rondom de presentatie van de nieuwe gids. Betekent dit de komst van een nieuw driesterrenrestaurant?

‘Het is allemaal koffiedik kijken. Michelins besluitvorming is ondoorgrondelijk. Vorig jaar gingen we er eigenlijk allemaal vanuit dat er een nieuwe derde ster zou vallen, maar gebeurde er niets. Dat betekent dus dat het dit jaar alsnog kan gebeuren, maar dus ook opnieuw niet, zo simpel is het.’

Is jouw restaurant in dat geval een serieuze kanshebber?

‘Nee, De Leuf is geen serieuze kandidaat. Laten we een beetje realistisch blijven. Vijf jaar geleden kregen wij onze tweede ster en waren er al restaurants met twee sterren die kans maakten op een derde ster. Die hebben die derde ster nog steeds niet. Ik denk dus niet dat wij als eerste aan de beurt zijn. Michelin is sowieso zuinig met het toekennen van een derde ster, ook buiten Nederland.’

Welke collega krijgt in dat geval de derde ster?

‘Het is het bekende rijtje en ik noem geen namen. Stel dat ik iemand niet noem, en stel dat die het toevallig ook nog wordt, dan wordt dat mij verweten. Krijg ik de vraag waarom ik hem of haar niet heb genoemd? Daar zijn de Michelindossiers voor. Het tweesterrenniveau in Nederland ligt heel hoog. Dat kan ik zeggen, mijn vrouw Sandra en ik zijn de wereld over geweest om te eten op sterrenniveau.’

Jouw geheimtip! Welk restaurant gaat dit jaar zijn eerste Michelinster krijgen?

‘Daarover durf ik geen uitspraken te doen, ik zou het echt niet weten. Wij zitten zo dicht bij België, daar zou ik wel een enkele sterkandidaat kunnen noemen. Maar ja, dat is de vraag niet.’

Reageer op dit artikel