artikel

Profiel Jacob Jan Boerma en Kim Veldman

Restaurant

Jacob Jan Boerma is de nieuwste driesterrenchef van Nederland. Daarmee gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. In de zomer van 2002 starten Kim Veldman en Boerma restaurant De Leest in Vaassen. Amper een half jaar later beloont Michelin zijn kookkunsten met de eerste ster, gevolgd door de tweede in 2006 en de derde in 2013. Een profiel van de vierde Nederlandse chef die van het culinaire instituut de maximale beoordeling krijgt.

Profiel Jacob Jan Boerma en Kim Veldman

In de zomer van 2002 openen Jacob Jan Boerma (1972) en Kim Veldman restaurant De Leest in Vaassen. Boerma is even daarvoor vertrokken bij De Nederlanden in Vreeland en spreekt van het juiste moment om voor zichzelf te beginnen. In Vreeland werkt hij als souschef onder leermeester Jan de Wit. Veldman verlaat De Librije in Zwolle, waar ze het vak leert van Thérèse Boer.

Op het curriculum vitae van Boerma prijken op dat moment ook de namen van (in chronologische volgorde) De Bokkedoorns in Overveen, Scholteshof in Steevoort (B), Het Laurierblad in Berlare (B), De Duinrand in Drunen en Kaatje bij de Sluis in Blokzijl.

Amper een half jaar na de start ontvangt Boerma van Michelin al zijn eerste ster. De Leest wordt opgenomen in de gids voor 2003.

Tijdens de Horecava 2005 (januari) reikt GaultMillau, op dat moment nog onder leiding van hoofdredacteur Ronald de Groot, de award ‘Belofte van het Jaar‘ uit aan Boerma. In november van dat jaar benoemt Lekker hem tot ‘Meest veelbelovende chef-kok‘.

November 2006 is ook een succesmaand. Op 13 november wordt Kim Veldman uitgeroepen tot ‘Meest veelbelovende gastpersoon‘. Twee weken later is er hernieuwd Michelinsucces. Restaurant De Leest krijgt in de rode gids voor 2007 twee sterren achter de naam.

De zomer van 2008 mag – zeker achteraf – worden beschouwd als ‘een investering in de toekomst’: in amper twee weken tijd bezoekt het paar liefst veertien restaurants in Tokio. Boerma’s drive en ambitie (drie sterren) zijn dan al lang en breed bekend in de branche.

In januari 2009 kookt Boerma als – naar eigen zeggen – eerste Nederlandse kok tijdens ‘A Tribute to Claudia’. Dit prestigieuze culinaire festival vindt plaats in Vila Joya in de Portugese Algarve. In de periode daarna ‘treedt de patron-cuisinier meermaals op’ in het buitenland.

Het jaar 2009 eindigt op 25 oktober voor de chef-kok met de titel ‘Chef van het Jaar GaultMillau‘. In oktober 2013 slaagt Boerma voor zijn Meesterproef en mag hij ook de titel SVH Meesterkok dragen.

De ultieme beloning voor Boerma en Veldman volgt maandag 25 november 2013. In het Theater aan het Vrijthof in Maastricht krijgt Boerma van Michelin de derde ster.