artikel

Even bellen met Jonnie Boer

Restaurant

Chefs (R)Evolution kan in de boeken als een succesvol gastronomisch Nederlands congresdebuut. Jonnie en Thérèse Boer staken hun nek uit en haalden internationale topkoks naar Zwolle voor bijzondere masterclasses. Daarnaast draaiden ze een boerenmarkt in elkaar en was er het nodige te doen omtrent wijnen en spijzen. De hoogste tijd dus om woensdagochtend hoofdrolspeler Jonnie Boer maar eens te bellen.

Even bellen met Jonnie Boer


Zo chef, leef je nog?


‘Nou, ik heb gisteren (dinsdag, red.) wel een beroerde dag gehad. Heb megapijn in mijn voeten van al het lopen. De telefoon stond roodgloeiend en gisteren heb ik dat ding op een gegeven moment aan de kant gepleurd. We moesten namelijk gewoon weer lunch en diner draaien.’


Hoe kijk je terug op Chefs (R)Evolution?


‘Het was geweldig. Het is beter gelukt dan verwacht. De tegenslagen die we hadden, werden overwonnen. Toen ik zondag de regen zag, dacht ik dat de boerenmarkt mis zou gaan. Het leuke was dat bij de opening er 800 tot 900 man stonden te vreten in de regen. Dat is toch prachtig.’


Hoeveel bezoekers over de vloer gehad?


‘Oei, dat moet ik schatten. Even rekenen. In de zaal zat telkens 400 tot 500 man. Op de boerenmarkt 800 tot 900 man. Wijn en spijsgedoe waren er ook heel wat. Ik denk zo’n 2.000 tot 2.500 per dag. Niet gek toch.’


Hoe heb je het zelf beleefd?


‘Man wat ging het snel. Zondag om 07.00 uur stond ik groente te plukken en voor ik het wist lag ik alweer in mijn bedje. De buitenlandse chefs en pers heb ik meegenomen naar mijn groentekas. Het mooiste was dat ze allemaal helemaal uit hun dak gingen van wat ze zagen. Het ging allemaal zo snel.’


Wat was voor jou persoonlijk het hoogtepunt?


‘Als je nu mijn mailbox en telefoon ziet en dat er zo allemachtig veel over is geluld, dat is toch kicken. Maar een hoogtepunt? Laat ik zeggen dat de gasten de kwaliteit zo hoog vonden. Verder ook de mensen die het mogelijk hebben gemaakt. Zonder de standhouders waren we niets. Kortom, hoogtepunt is dat we het allemaal geflikt hebben.’


En dus volgend jaar weer?


‘Tja, die vraag wordt nu veel gesteld. Vooraf zeiden we ‘We gaan dit niet jaarlijks doen’, maar nu twijfelen we toch wel. Iedereen is in de gloria en dat is mooi. De boerenmarkt komt sowieso volgend jaar terug en het congres denk ik over twee jaar. Eerst gaan we een enquête houden onder de deelnemers. Maar nogmaals, de boerenmarkt komt sowieso terug.’

Reageer op dit artikel