artikel

Vier toepassingen voor 3D Foodprinter

Restaurant

Gepersonifieerde voeding, productverbetering, nieuwe presentatievormen en producten. Met de 3D Foodprinter die deze zomer op de markt komt, zijn er verschillende toepassingen voor de horeca en catering, zo vertelde Kjeld van Bommel van TNO in Delft op 16 januari op de Horecava.

Vier toepassingen voor 3D Foodprinter

De toekomst ziet er smakelijk uit, zo gaf Van Bommel zijn gehoor op de wereld Innoveer mee. ‘Binnen een jaar staat in veel keukens in de horeca 3D Foodprinters’, voorspelt Van Bommel. Vanaf juli brengt 3D Systems de Chef Jet op de markt, een professionele 3D Foodprinter. De prijs bedraagt momenteel circa 5000 dollar.

Persoonlijk
Deze apparaten kunnen in kleine laagjes gerechten printen. Een van de toepassingen is gepersonifieerde voeding. Dat kan bijvoorbeeld een afbeelding zijn van een foto van een persoon op een dessert. Maar het kan ook afgestemd zijn op de dieeteisen van gasten. Bijvoorbeeld een gast die een hamburger krijgt met tien procent minder eiwit en een andere die 20 procent minder vet.

Eigen ontwerp
Met behulp van de printer kunnen gerechten in een andere vorm worden weergegeven. Bijvoorbeeld een eigen ontwerp dat vanaf een schets kan worden omgezet in een 3D printmodel. Dat zorgt voor meer beleving op het bord.

Product aantrekkelijker maken
Daarnaast is het mogelijk smaak te veranderen cq te verbeteren. Door middel van de laser in de printer, die verschillend af te stellen is, kun je verschillende laagjes met bereidingen toepassen. Bijvoorbeeld een koekje dat van binnen harder is qua structuur dan van buiten omdat de laser op bepaalde momenten’harder’ stond.

Een andere mogelijkheid is om eten aantrekkelijk te maken voor bijvoorbeeld mensen in verzorgingshuizen. In plaats van een puree van wortels voor ouderen die slecht kunnen slikken en kauwen, kun je deze massa in een andere vorm aanbieden. Bijvoorbeeld door ze eruit te laten zien als echte wortels. Deze kunnen eventueel andere voedingsstoffen bevatten. Bijvoorbeeld extra vitamine C.

Nieuwe creaties
Van Bommel sluit niet uit dat er dankzij de 3D Foodprinting in de toekomst nieuwe creaties gaan ontstaan. Doordat je in laagjes print, kun je verschillende voedingsstoffen met elkaar combineren. Als voorbeeld gaf hij een gerecht dat studenten van de Cas Spijkers Academie uit Breda hadden gemaakt. Dit bestond uit een in 3D ingescande truffel die van binnen cepespoeder en cacaoboter bevat. Daarover heen werd truffel geraspt met waaruit een dressing komt voor bij dit gerecht.

Gaat u een 3D Foodprinter aanschaffen? Laat uw mening achter op Misset Horeca Connect.

 

Reageer op dit artikel