artikel

Vijf uitgangspunten voor Dutch Cuisine

Restaurant

Nederlandse koks moeten gaan werken volgens vijf principes van de Dutch Cuisine om de toekomst van voedsel, kok en consument veilig te stellen. SVH Meesterkok Albert Kooy deed die oproep tijdens de presentatie van de nieuwe project Dutch Cuisine van het Koksgilde op 13 januari op de Horecava.

Vijf uitgangspunten voor Dutch Cuisine

De vijf principes waarop de Dutch Cuisine of Nieuwe Nederlandse keuken is gestoeld, zijn cultuur, gezond, natuur, kwaliteit en waarde. Eerder werd de Nieuwe Nederlandse Keuken al door Albert Kooy verwerkt in boeken hierover. Nu is zijn filosofie basis voor Dutch Cuisine. Dit is een werkgroep van het Koksgilde, bestaande uit onder meer Theo van Rensch (President Koksgilde), SVH Meesterkoks Albert Kooy en Luc Kusters (Bolenius)  en Jeroen van Oijen (Gastronomixs).

Eetcultuur
Cultuur is het eerste principe en slaat op de Nederlandse eetcultuur. ‘Oude gerechten kunnen de basis zijn, in combinatie met nieuwe technieken’, aldus Kooy. Zijn advies: streef naar 80 procent Nederlandse producten en 20 procent uit het buitenland.

Gezond
Met gezond bedoelt de SVH Meesterkok duurzaamheid: gezond voor mens en duur. Het advies: streef naar 80 procent groenten en 20 procent vlees/vis.

Geen gif
Natuur, het derde principe, slaat op natuurlijk eten zonder kunstmatige toevoegingen. Kooy deed nog een beroep op de voedingsmiddelenindustrie om natuurlijke extracten zonder toevoegingen op de markt te brengen. ‘Ik wil geen gif meer in mijn eten.’

Eerlijke keuken
Vierde principe is kwaliteit. ‘Haal de producten zo dicht mogelijk bij huis vandaan en weet wat de herkomst is.’ Kies voor kwaliteit en kies bewust.

Waarde
Tot slot is waarde een pijler voor Dutch Cuisine. ‘Als we de beste dieren, groenten en vis eten, krijgen we lekker eten en een eerlijke keuken.’

Reageer op dit artikel