artikel

Zeven tips om gast onbewust gezonder te laten eten

Restaurant

95 procent van het gedrag van een gast is onbewust en 70 procent beslist pas in de zaak. Een aantal opvallende tips uit de presentatie van Wenda Kielstra en Marleen Kanne van Consumatics, tijdens de Horecava 2014. Hoe speel je handig in op dit onbewuste gedrag en hoe help je de gast gezonder te kiezen.

Zeven tips om gast onbewust gezonder te laten eten

Ongeveer de helft van alle Nederlanders heeft te maken met overgewicht. Een alarmerend aantal, volgens Consumatics. Horecaondernemers kunnen de gast onbewust helpen gezonder te kiezen en daarvoor hebben Wenda Kielstra en Marleen Kanne zeven tips.

Zet calorieën op de kaart
Volgens onderzoek kiest hierdoor tussen de 14 en 30 procent van de gasten –onbewust- voor gezondere voeding. Daarnaast blijkt de gast bereid te zijn meer te betalen voor een gezonde maaltijd. Het loont dus.

Plaatsing op de kaart
Zet gezonde gerechten boven- of onderaan. Onderzoek toont aan dat gasten sneller daar kiezen. Ook een aantrekkelijk plaatje helpt daarbij.

Lekkere naam
Een smeuïge tekst bij gezondere gerechten haalt gasten over. ‘Vitaminepakker!’  Je kan er daarom ook voor kiezen om bij minder gezonde gerechten bewust géén smeuïge teksten te plaatsen.

Gezonde keuzes
Een gezond gerecht op de kaart is een stap in de goede richting. Maar geef de gast keus. Zet meerdere gezonde gerechten op de kaart, dan zal een gast vaker voor zo’n gerecht kiezen.

Formaat
Of een gast ‘vol zit’, is vaak optisch bepaald. Op basis van wat een gast ziet ‘bepaalt’ hij of hij al dan niet ‘vol zit’. De gast vertrouwd hierbij op de portionering van de ondernemer. Gebruik dus kleinere borden of schalen: minder calorieën en de gast zit eerder ‘vol’.

Presentatie
Je kan een kale karaf water op tafel zetten, maar je kan ook een karaf water met schijfjes komkommer of limoen presenteren. Andere gasten zullen hier eerder door ‘getriggerd’ worden.

Rol medewerker
Ook de medewerker kan de gast beïnvloeden in zijn keuze. ‘Wees daarbij niet educatief’, aldus Wenda Kielstra. Beter niet zeggen dat er minder calorieën inzitten, maar vertellen dat iets gezond is kan geen kwaad. 

Discussie op Connect: Wat doet u om uw gast gezonder te laten eten?

Reageer op dit artikel