artikel

Allergenenwet in het kort

Restaurant

Vanaf 13 december 2014 gaat in Nederland een Europese wetgeving over allergenendeclaratie in werking. Horecabedrijven moeten ten aanzien van onverpakte producten informatie geven aan hun gasten over de mogelijke aanwezigheid van veertien in de wet genoemde allergenen.

Allergenenwet in het kort

De informatie over deze veertien allergenen in onverpakte producten mag schriftelijk, mondeling of elektronisch aan de gast worden verstrekt. Horeca-ondernemers mogen zelf weten hoe ze dat doen. Voorwaarde is wel dat deze informatie schriftelijk of elektronisch in het bedrijf aanwezig is voor het personeel en de controlerende instantie, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit.

Mondeling

Kiest u voor mondelinge info: dan kunt u bijvoorbeeld in uw zaak duidelijk zichtbaar melden dat de gast voor allergeneninformatie zich kan wenden tot het personeel. Voeg bijvoorbeeld op de menukaart een tekst toevoegen als ‘Heeft u een allergie? Meld het ons! of ‘Voor allergeneninformatie kunt u zich wenden tot het personeel’.

Schriftelijk of elektronisch

Wie kiest voor schriftelijk of elektronische informatieverstrekking over allergenen, moet dit duidelijk zichtbaar op alle plekken waar u voedsel aan gasten verkoopt communiceren. Bijvoorbeeld een tv-scherm bij de counter of bord aan de muur in de eetzaal. Daarop kunt u bijvoorbeeld aangeven:  ‘allergeneninformatie elektronisch beschikbaar via onze digitale menukaart’ of ‘allergeneninformatie beschikbaar achterin de menukaart’.

Veertien allergenen

Het gaat in de wetgeving om de volgende veertien allergenen: glutenbevattende granen (zoals tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut), ei, vis, pinda , noten, (zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten ), soja, melk ( inclusief lactose), schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.

Controle

Op dit moment is nog niet duidelijk hoe de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat controleren. Daarover is nog overleg gaande. Onder meer met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland. Een woordvoerster van het NVWA laat weten dat er aan de hand van overzichten van producten, etiketten, afspraken in het horecabedrijf en opgedane kennis inspecties worden gedaan.

Boetes

Ondernemers die zich niet aan de wet houden kunnen een boete opgelegd krijgen van €525 voor kleine bedrijven en €1050 voor grote bedrijven (met meer dan 50 werknemers).

Bronnen: Allergenen Consultancy, NVWA en Koninklijke Horeca Nederland

Reageer op dit artikel