artikel

Tafelaankleding in de horeca: 10 trends

Restaurant

Tafelaankleding staat in het teken van genieten en beleving. Uniformiteit maakt plaats voor individualiteit. Leveranciers dragen nieuwe producten en ideeën aan om je eigen sfeer op tafel te creëren.

Tafelaankleding in de horeca: 10 trends

Naast nieuwe felle kleuren komen pasteltinten terug. De groene tafel, het ongevouwen servet en  marmerdessins zijn nieuwe ontwikkelingen in disposables. Tien actuele tafeltrends door de ogen van leveranciers.

1 Comeback retrovormen
De revival van populaire vormen en modellen bestek en borden uit de jaren 40 en 50 valt samen met die van ‘de betere bistro’. Dit type bedrijf schuwt kleuren op tafel en serveert gerechten uit. Degelijke kwaliteit en authenticiteit wegen zwaar. Daarom zijn retromodellen hier in trek. ‘Vintage op tafel benadrukt de gastronomische allure van geüpgrade bistro’s. Serviesgoed bestellen met ingebakken stoere logo’s gaat hier door voor hip’, verklaart leverancier Erik Pabst.

2. Vintage assortimenten
Vintage porselein komt van bekende fabrikanten als Bauscher en Rosenthal. Het aanbod omvat complete serviezen en merkseries Met borden in diverse formaten en verschillende soorten randen. Wat bestek betreft: de modellen Baguette (WMF) enVintage (Sambonet) worden al meer dan  honderd jaar onafgebroken gefabriceerd. Wat opvalt, het ligt goed in de hand en het eet lekker. Messen doen precies waarvoor ze zijn gemaakt, goed snijden. Dus tevens geschikt voor grill- en steakrestaurants.

3 Witte en gekleurde borden combineren
Sommige gerechten komen beter uit op witte borden. Andere staan mooier op gekleurde borden. Ze door elkaar op tafel zetten oogt lekker relaxt en past bij easy diningconcepten en de meer informele themarestaurants. Perfectie tot in de puntjes hoeft volgens leveranciers niet meer. Individualiteit telt. Toch moet er een bepaalde samenhang zijn die tafels de nodige kwaliteitsuitstraling geven. Witte serviesdelen kunnen dan een bindende factor zijn.

4 Handgemaakte look
Het nieuwe Dudson servies ‘Harvest’ heeft een handgemaakte look en is opvallend kleurig. Het kleurenpalet omvat heldere en meer diepe kleuren. Sommige ervan neigen iets naar aardtinten, andere juist helemaalniet. Oneffen randen en kleine imperfecties kenmerken dit servies. Het bijzondere ervan? ‘Elk stuk serviesgoed ziet er net even anders uit. Alsof het speciaal voor de gebruiker gemaakt is’, zegt leverancier Maud Benders. Kortom, een veelzijdig en flexibel inzetbare toevoeging op het bestaande aanbod.

5 Disposable amuseconcept
Eten draait om beleven, proeven en genieten. Kleine luxe smulgerechten als amuses, tapas en mezze zijn en blijven populair. Een hippe presentatie maakt het eten ervan tot een belevenis en verleidt tot meer bestellen. Porseleinen serviezen als Mesh bieden hier-voor de nodige kleine bordjes en schaaltjes. Disposable presentatiematerialen zijn een alternatief en komen soms beter van pas dan porselein, bijvoorbeeld voor grote(re) gezelschappen en bij het serveren op terrassen of elders waar breekbaar keramiek ongewenst is. Het disposable amuseconcept van Depa biedt een heel scala van elementen in verschillende vormen en kleuren. Kookportjes met deksel zijn een hippe toevoeging. Verkrijgbaar bij de stores van Paardekooper en bij horecagroothandels.

6 Duurzaam
Producten voor eenmalig gebruik zitten in de lift, melden leveranciers. Naast veel keuzemogelijkheden willen horecaondernemers zo effi ciënt mogelijk werken. En dat in combinatie met een duurzame bedrijfsvoering. Alles bij elkaar opgeteld bieden disposables kennelijk voldoende voordelen om ze meer te gaan gebruiken.

7 Labels en certificering geven vertrouwen
Innovaties in deze sector zijn in de eerste plaats gericht op het milieuvriendelijker maken van producten. Wetenschappelijk onderzoek en pilot-studieprojecten leveren feiten en cijfers op over de uitstoot van schadelijke stoffen en verschillen in relatie tot producten met een langere levensduur.
Arno Hoorn van Hodi International speelt deze uitkomsten door aan klanten. Verder geven labels op producten aan hoe duurzaam ze zijn. Gebruikers kunnen erop vertrouwen.

8 Groene en eco producten
Het OK compostlabel op een assortiment Duni tafellakens en servetten bewijst dat deze producten volledig composteerbaar zijn. Bright disposables (weggooiborden en aanverwante artikelen) hebben een hoge eco-rating. De Hodi Pochetto ECO is volledig (zakje en servet) gemaakt van gerecycled
papier. De minimale bedrukking beperkt het inktgebruik tot het absolute minimum, om de bestekverpakking maximaal milieuvriendelijk te maken. Nog een relatief nieuwe bestekverpakking van Hodi, de Doubletto. Deze biedt extra ruimte voor het vermelden van wetenswaardigheden over
het bedrijf of voor het publiceren van de menukaart.

9 Nieuw: ongevouwen servetten en zwarte slabben
De nieuwe towel napkin van Duni heeft wat weg van een traditionele keukenhanddoek. In werkelijkheid is het de eerste niet gevouwen servet op de markt. Gebruikers kunnen het servet naar eigen inzicht vouwen of het eventueel gebruiken als reuzeplacemat. FSC (Forest Stewardship Council) en OK compost gecertificeerd. ‘Erg in trek bij urban restaurants’, meldt leverancier Rudy Lemmens. De nieuwe zwarte slab van dit merk dankt zijn ontstaan aan de opkomst van kreeften- en seafood bars en restaurants die veel ‘morsig’ eten serveren. Een eenvoudig bevestigingsysteem maakt de
trendy kledingbeschermer gemakkelijk om om de hals te hangen.

10 Kleuren en dessins
Kleuren en dessins bepalen de sfeer op tafel. Ondernemers hebben de vrijheid om een individuele tafelaankleding te kiezen: een fleurige tafel met felle dessins en kleuren of juist een rustige aankleding met een minimalistische look. In het laatste geval zorgen de nieuwe towel napkins en het nieuwe chique marble dessin voor een sfeervolle extra toets. Pasteltinten zijn een tijdje uit de mode geweest, maar zijn momenteel weer hip. Ze voegen kleur toe maar overheersen niet.

Reageer op dit artikel