artikel

‘Zonde dat bijvangst zelden op het bord terecht komt’

Restaurant

Bot, schar, hondshaai, lipvis, zeekarper, steenbolk, griet en wijting. ‘Een kleine greep uit de reeks heerlijke visjes voor op de menukaart’, zegt ‘viscalist’ Nico Waasdorp tegen Misset Horeca. ‘Maar omdat deze bijvangsten minder bekend zijn komen ze zelden op het bord terecht.’

‘Zonde dat bijvangst zelden op het bord terecht komt’

‘Zonde’, vervolgt de visleverancier die ook voorzitter is van de Kadergroep Visketen en aangesloten is bij het Platform InnoFish. Volgens Waasdorp zwemmen er in de Noordzee alleen al tussen de veertig a vijftig vissoorten die ‘slachtoffer’ worden van bijvangst. In veel gevallen wordt die verse vis gewoon vernietigd. Vis terug de zee ingooien die onbedoeld wordt gevangen, mag niet meer. Dit omdat het onnodige sterfte als gevolg heeft. Viscafé De Gouden Hoek in Amsterdam dat in november de deuren opende, sprong hierop in. Bijvangst wordt er als fish and chips of als vis van de dag geserveerd. De horecagelegenheid kent een vliegende start. ‘We draaien regelmatig een dubbele bezetting’, aldus mede-eigenaar Floriaan Vroom. 

Viswijzer

‘De hoop is natuurlijk dat er uiteindelijk helemaal geen bijvangst meer is.’ Volgens de eigenaren is dat echter een illusie. ‘Vind maar eens een net waar een bepaalde vissoort niet doorheen kan zwemmen. Je hebt immers te maken met verschillende formaten vis.’ Waasdorp vult aan:  ‘We zijn er nu mee bezig om bepaalde bijvangsten op de uitzonderingslijsten te krijgen van de viswijzer. De viswijzer noteert namelijk alle gequoteerde vis, maar daarin schiet die tekort.’

Mooi alternatief

Waasdorp noemt de zeekarper of zeebrasem een mooi alternatief voor de gekweekte dorade. ‘Een botje is een heel mooi visje in plaats van een schol. Maar omdat er geen vraag is naar deze minder bekende vissoorten, durven horecaondernemers ze vaak niet op de kaart te zetten.’ Daar moet verandering inkomen, zo meent hij.

Inktvis

De ‘viscalist’ noemt verder de kwaliteit van de Hollandse inktvis de beste die er is. ‘Maar 80 procent wordt naar het buitenland geëxporteerd.’

Meer over het gebruik van bijvangst en viscafé De Gouden Hoek lees je in het magazine van Misset Horeca dat op 4 maart uitkomt.

Reageer op dit artikel