artikel

Dudok groeit dankzij Rabo & Co

Restaurant 6282

Horecaketen Dudok groeit dankzij een nieuwe manier van financieren die bedacht is door de Rabobank. De helft van de lening krijgt Dudok van de bank, de andere helft van vermogende klanten van de bank. Dudok-oprichter Aad van der Wel: ‘We krijgen onze lening rond, én we hebben er een ambassadeur bij.’

Dudok groeit dankzij Rabo & Co

Dudok is het eerste bedrijf in Nederland dat gebruikmaakt van ‘ Rabo & Co ’, zoals de Rabobank de nieuwe financieringsvorm heeft genoemd. De Rotterdamse horecaketen leent 5 ton voor de bouw van een nieuwe bakkerij. Het bedrijf wil snel groeien met het aantal patisseriewinkels. In december opent een taartenwinkel op de Amsterdamse Zuidas. Daarna volgt een winkel in Den Haag. ‘De huidige bakkerij is te klein voor onze groeiplannen,’ aldus Dudok-oprichter Aad van der Wel.

De nieuwe financieringsvorm van de Rabobank lijkt op crowdfunding, maar is dat niet. Het geld wordt namelijk niet uitgeleend door een groep mensen, maar door vermogende klanten van de Rabobank. De regeling is toegankelijk voor Rabo-klanten met een vrij belegbaar vermogen van minimaal €1 miljoen, waarvan maximaal 10 procent in Rabo & Co wordt geïnvesteerd. De minimale inleg in één onderneming is €100.000.

De Rabo-miljonair kan kiezen of hij anoniem blijft of in contact komt met de onderneming waaraan hij zijn geld uitleent. Önder Ulucan, accountmanager Grootzakelijk van de Rabobank Rotterdam: ‘We vragen geen betrokkenheid van de investeerder, maar het mag wel.’ In het geval van Dudok werd het dat laatste. ‘Een voordeel’, meent Van der Wel: ‘Als ondernemer ben je altijd op zoek naar kennis en ervaring. En je hoopt dat je een ambassadeur creëert voor je onderneming.’ In dit geval een vermogende ambassadeur. Overigens is het niet zo dat die miljonair via Rabo & Co een belang verwerft in de onderneming en zo invloed kan uitoefenen op de onderneming.

Moeizaam

2Rabo & Co zit nog in de proeffase, maar moet straks een online platform worden dat een verbinding legt tussen ondernemers met groeiplannen en rijke particulieren die meer rendement willen op hun vermogen dan de lage rente die ze op een spaarrekening krijgen. Daarmee krijgen ondernemers toegang tot aanvullende financiering naast de vaak moeizame bancaire financiering. Voor de rest is het een redelijk normale financiering.

De rente varieert tussen de 3 en 8 procent, afhankelijk van hoe risicovol een project is. Rente en aflossing betaalt de ondernemer gewoon aan de Rabobank en die zorgt weer voor de betalingen aan de investeerder. Verder zijn er aan Rabo & Co zijn geen extra kosten verbonden. Ondernemers betalen een afsluitprovisie voor het afsluiten van de lening, maar die verschilt niet van de gebruikelijke afsluitprovisie. Het grootste nadeel is misschien wel dat een ondernemer die voor een Rabo & Co-lening in aanmerking wil komen, bereid moet zijn om zijn kengetallen prijs te geven aan derden. Iets waar de horeca nog wel eens moeite mee heeft. Overigens heeft de potentiele investeerder een geheimhoudingsplicht en mag hij informatie over de onderneming alleen gebruiken voor zijn beoordeling om wel of niet een lening te verstrekken.

Spannende levensfase

In februari van dit jaar was het een kwart eeuw geleden dat Aad van der Wel en Ton van Zanten de allereerste Dudok openden aan de Rotterdamse Meent. In het voormalige gebouw van Nationale Nederlanden, dat is ontworpen door architect Willem Marinus Dudok, creëren Van der Wel en Van Zanten begin 1991 een voor die tijd nieuw soort horeca: een grand café met Parijse allure.

Dudok is niet alleen het allereerste echte grand café van Rotterdam, het is ook één van de eerste zaken waar gasten van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat terecht kunnen. De hoge ruimte, het monumentale interieur en de in klassieke outfit gestoken bediening – een mêlee van vlotgebekte Rotterdammers, geschoolde horecamensen en studenten – geven Dudok een kosmopolitische atmosfeer. Het is de start van een van de bekendste succesverhalen uit de vaderlandse horeca. Al snel wordt Dudok een begrip in heel Nederland, niet in de laatste plaats vanwege de eigen ‘Rotterdamse’ appeltaart: met een lekkere dikke koek en niet te zoet. Er komen vestigingen bij in Den Haag en Arnhem. In 2012 opent de voorlopig laatste Dudok in Tilburg.

Informatie over Rabo&Co

45 miljoen omzet

3Anno 2016 is de Dudok Groep een van de succesvolste horecabedrijven van eigen bodem met een omzet van €45 miljoen. De afgelopen 4 jaar heeft het bedrijf in meerdere richtingen uitgebreid. Het
bedrijf rust tegenwoordig op drie poten: patisserie, partycatering en horeca. Naast de vier Dudok’s in Rotterdam, Den Haag, Arnhem enTilburg zijn dat restaurant De Harmonie, restaurant Hotel Quartier Du Port, Het Heerenhuys, Cruise Terminal Rotterdam, Osteria Vicini, K&B Kralingen, In de Doelen, Mart Café (in de foodhal) en Café Rotterdam.

Van Vicini opende dit jaar een tweede locatie in Arnhem en afgelopen zomer opende een nieuwe grote zaak in Rotterdam, Lola, een combinatie van restaurant en bar met een Spaanse keuken. Het pand aan de Schiedamse Vest is ruim 250 vierkante meter en telt twee verdiepingen.

Dudok startte Lola samen met voormalig werknemer Casper von Bannisseht, die mede-eigenaar is van Lola. Van der Wel ziet wel brood in die constructie: ‘We vinden het hartstikke leuk om een werknemer die eigen plannen heeft, te helpen. En je wordt er als werkgever ook aantrekkelijk door als je zo’n droom helpt te verwezenlijken. Wij helpen dan met het vinden van de locatie en leveren de administratieve systemen.’ Van der Wel: ‘In het bedrijfsmatig leiden van een horecaonderneming onderscheidt Dudok zich van veel andere bedrijven.’

Met de billen bloot

aDudoks belangrijkste groei ziet Van der Wel, inmiddels 54 jaar, in de patisseriewinkels. De beroemde appeltaarten en andere zoetwaren komen nu uit de ovens van een aanleunbakkerij in Numansdorp. Daar moet een nieuwe bakkerij voor komen. De totale investering is zes ton. Van der Wel stopt een ton eigen geld in de nieuwe bakkerij.

Het percentage eigen vermogen ligt in dit geval dus veel lager dan de 30 procent eigen geld die horecaondernemers tegenwoordig op tafel moeten leggen. Volgens Rabo-accountmanager Önder Ulucan heeft dat niet te maken met Rabo & Co, maar met het type bedrijf. ‘Die 30 procent is voor startende horeca inderdaad een minimale eis, maar die is hier niet van toepassing. Hier gaat het om een bestaande bakkerij.’ Over de Rabo & Co-lening van vijf ton betaalt Van der Wel een rente van 5 procent. ‘Het is een gewone financiering waarvan de beoordeling bij de bank ligt. Er worden geen andere voorwaarden gesteld dan anders.’

Dat laatste is niet helemaal waar. Een ondernemer die wil lenen van Rabo & Co, moet bereid zijn om zijn kengetallen prijs te geven voor de teaser die aan potentiële investeerders wordt verstuurd. Van der Wel: ‘Wij vonden dat niet zo’n probleem dat die werd rondgestuurd. We zijn heel open in die dingen. Maar dat moet je wel willen natuurlijk als ondernemer.’

Welke ondernemers kunnen lenen bij Rabo & Co?

Een ondernemer die wil lenen via Rabo & Co moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • De ondernemer is een bestaande klant van de Rabobank
  • De voorgaande 2 jaar is geen verlies gedraaid
  • Het gaat om een uitbreiding of herfanciering van een bestaand bedrijf
  • De minimale lening is €400.000,-
  • Het gaat om een lineair lossende lening
  • Looptijd van 3 tot 5 jaar met een rentevaste periode
  • Geen complexe ondernemingsstructuur
  • De ondernemer is akkoord met het verspreiden van een teaser met ondernemingsprofiel en kengetallen (Winst- en verliesrekening) onder potentiele investeerders.

 

Reageer op dit artikel