artikel

De Stelling: Met Kerst mag je dicht zijn

Restaurant 513

Twee horecaprofessionals reageren iedere twee weken op een actuele stelling. Deze week is de stelling: ‘Met Kerst mag je dicht zijn’. Lees hier de meningen van Gerard Wollerich van Wollerich in St. Oedenrode en Thea Siemens van De Mandarijn in Zwolle. Reageer ook op de stelling, laat uw mening horen in de reacties.

De Stelling: Met Kerst mag je dicht zijn

De kerstdagen leveren wel meer omzet, maar je moet het personeel ook meer betalen, en je gebruikt duurdere producten zodat het eigenlijk weinig oplevert.
Gerard Wollerich: Als je in de horeca gaat werken, weet je dat je met feestdagen aan de bak moet, net als in de verpleging en bij de brandweer. Overigens heb ik tegelijk met mijn vijftigste verjaardag het vervallen van elke ‘tweede dag’ ingevoerd. We zijn dus alleen Eerste Kerstdag geopend, voor lunch en diner. Als je niets verdient, dan heb je verkeerd gecalculeerd.
Thea Siemens: Bij gebruik van luxe producten is de vraag of je wel een goede marge haalt. In het verleden hebben wij er veel tijd en mankracht in gestoken. Na calculatie blijft er minder over dan op een gewone dag. Daarom kiezen we voor sluiting. Ook het personeel en wij willen graag vrij zijn, de Kerst is tenslotte voor iedereen!’

De gasten die je met de Kerst trekt, komen slechts eenmaal, een volgende Kerst brengen ze elders door.
Gerard Wollerich: Bij Wollerich hebben we alleen maar vaste gasten met Kerst. Het restaurant is al zo’n beetje vol terwijl we nog geen mailing hebben uitgestuurd. Zelfs gasten van ons vorige restaurant De Lindehof komen hier nog steeds met Kerst.
Thea Siemens: De ervaring leert dat er maar bar weinig gasten terugkomen. Evenals met andere leuke acties op speciale dagen. Vandaag hier en morgen daar. Op de kleine groei die wel terugkomt, kun je het bedrijf niet runnen.

Het beste kun je activiteiten voor de kerstdagen ontplooien, zoals speciale kerstproducten of een kerstafhaaldiner.
Gerard Wollerich: We serveren het menu ook al op Kerstavond. Zo profiteren we van dezelfde mise-en-place. Zaterdag kunnen gasten een vijfgangenkerstmenu voor thuis afhalen. Dit jaar hebben we een eigen relatiegeschenkdoos met Tastewollerich-producten, zonder geur, kleur en e-nummers, uit eigen keuken. Open met Kerst geeft geeft een goede omzet, maar ook hoge kosten. Gasten komen graag in feestelijke kleding de Kerst bij jou vieren.
Thea Siemens: Speciale kerstboxen en -schotels kunnen alleen lonen als je er de tijd en ruimte voor hebt. Dat hebben we niet. Wij hebben nu wel een extra wintermenu. Je kunt dan slim inkopen voor een langere periode. Dat is goed voor de marge. Gasten reageren heel positief op dit menu: vroeg Kerst vieren met diegenen waarmee je geen kerstdagen doorbrengt. Voor ons zijn de dagen tijdens de kerstvakantie veel beter dan de kerstdagen zelf.

 

Reageer op dit artikel