artikel

Jan Smink: ‘Niet schaatsen vanwege Wereldfinale Bocuse d’Or’

Restaurant 6129

Jan Smink zie je dit seizoen niet op de schaatsen. Hij vermijdt elk risico op blessures voor zijn deelname aan de wereldfinale van de Bocuse d’Or op 24 en 25 januari in het Franse Lyon. ‘Koken en slapen. Meer ga ik niet ondernemen deze dagen.’

Jan Smink: ‘Niet schaatsen vanwege Wereldfinale Bocuse d’Or’

Jan Smink zegt desgevraagd dat hij en zijn commis Sander Verhaaf en coach Lars Aukema bijna klaar zijn voor de prestigieuze wedstrijd. Driesterrenchef Jonnie Boer is Voorzitter van Bocuse d’Or Nederland en jurylid tijdens de internationale wedstrijd.

Torenhoge budgetten bij de concurrentie

‘We hebben eind deze week nog één tijdtraining en dat betekent in twee dagen alles exact nabootsen zoals we dat ook in Lyon moeten doen. ‘Keuken klaarzetten, inkopen doen en het koken zelf.’ Vorige week heeft het team vier tijdtrainingen gehad. ‘We zijn er bijna klaar voor. We moeten nog een paar details afvinken, paar kleine veranderingen in de presentatie doorvoeren en dan ronden we het af. Zondag vertrekken wij al naar Frankrijk.’

Smink ziet niet op tegen de wedstrijd. ‘We hebben onze portie pech wel gehad (twee jaar geleden kon zijn toenmalige commis en huidige coach Lars Aukema niet meedoen aan de wedstrijd omdat hij zijn hand blesseerde).  Als we allemaal gezond in Lyon aankomen, met onze spullen, dan komt het goed. Al wordt de jury elk jaar strenger en zijn er steeds meer regels waardoor de uitdaging steeds groter wordt.’

Leestip:
Foto;s gerechten en sfeer Bocuse D’or Europese finale – mei 2016

Mei vorig jaar wist team Nederland met Smink aan het hoofd zevende te worden in de Europese finale in Hongarij. Landen waar Smink nu veel van verwacht zijn de Verenigde Staten, de Scandinavische landen, Frankrijk, Australië en ook weer Hongarije. Niet omdat dit allemaal culinair hoog gewaarde landen zijn, maar wel omdat veel team geheel of bijna fulltime trainen. ‘De Amerikanen zitten bijvoorbeeld al een week in Lyon waar ze een complete wedstrijdkeuken hebben nagebouwd. Het Australische team heeft een Franse driesterrenchef als coach aangetrokken en er gewoon heel veel geld ingepompt. En dat laatste geldt ook voor Hongarije.’

Hollandse bloemkool mee

De Bocuse d’Or beleeft haar dertigste verjaardag dit jaar. Waarschijnlijk is het de laatste editie waar Paul Bocuse – de naamgever – bij aanwezig kan zijn. ‘De opdracht van dertig jaar geleden zit er nu ook weer in: Bresse kip met rivierkreeft. De specialiteit van Paul Bocuse. Daar mogen we een moderne twist aan geven. Dit wordt gepresenteerd op schaal.

Vegetarisch en Bresse-kip

Het gerecht op bord moet dit jaar geheel vegetarisch zijn en je mag voor de bereiding ook geen dierlijke producten gebruiken. Dus geen gelatine, geen eitwit, niets van dat alles. ‘Hiervoor mag je twee producten uit je eigen land meenemen. Smink wil niet verklappen wat hij gaat maken, wel dat hij hiervoor een Hollandse bloemkool meeneemt.’

De grote wereldfinale om de Bocuse d’Or vindt plaats in het Franse Lyon. In totaal gaan teams uit 24 landen van over de hele wereld de strijd aan.De internationale wedstrijd vindt elke twee jaar in januari plaats. De komende finale wordt gehouden op dinsdag 24 en woensdag 25 januari 2017.

Benieuwd naar alle 24 deelnemende landen, hun chefs, coaches en juryleden? Klik hier voor een overzicht.

 

Reageer op dit artikel