artikel

Duurzaam ondernemen? Hoe krijg je medewerkers mee?

Restaurant 1179

Hoe krijg je je medewerkers mee in het duurzaam ondernemen en wat te doen met de menukaart? Hilde Anna de Vries van Smaackmakers, het bedrijf dat onder meer horecabedrijven begeleidt bij verduurzaming, gaf daar donderdag 9 februari tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Green Key-certificaten een aantal tips over.

Duurzaam ondernemen? Hoe krijg je medewerkers mee?

Medewerkers zijn moeilijk mee te krijgen als het gaat om duurzaam ondernemen, zo blijkt tijdens de workshop van Smaackmakers. Om ook je medewerkers mee te krijgen tipt het bedrijf:

1. Deel je lange termijn doelstellingen.
2. Laat zien dat het niet puur is voor de ‘aaibaarheid’, maar dat het uit winstoverweging is.
3. Creëer kennis bij de medewerkers.
4. Maak je ambassadeurs. Laat ze meedenken over de lange termijn doelstelling, hoe kan de medewerker daar invulling aangeven?
5. Werk samen en zorg dat het gaat leven. Zo kan je een wedstrijd koppelen aan het tegengaan van de voedselverspilling. ‘Weeg de voedselrestanten, geef jezelf een doel om dat reduceren en zet er een prijs tegenover.’
6. Beschikt je bedrijf over een Green Key-certificaat? Communiceer dit op alle mogelijk manier naar je medewerkers, maar ook naar je gasten.

Lees ook: Hoe verander je het gedrag van je gast?

Tips en feiten duurzame menukaart

• Wees innovatief. Zet bijvoorbeeld in plaats van een kroket een Rotterzwam kroket met groentechips op de kaart, of een weed burger. Er zijn initiatieven waarbij horecaondernemers hun krachten hebben gebundeld en samen duurzame producten inkopen om de prijs te drukken.
• Biologisch is het meest in opkomst. Er is ook steeds meer aandacht voor voedselverspilling.
• Trend voor 2017 is groenten, ‘Daarin is een verschuiving gaande’, aldus Hilde Anna de Vries.
• ‘86 procent van Nederlanders is flexitariër, iemand die één of meer dagen per week geen vlees eet.’
• Wees verpakkingsbewust, overweeg monoverpakkingen te vervangen.

Leestip: Zes simpele tips van ondernemers om (nog) groener te worden.

Lees meer tips over duurzaamheid in de horeca in het magazine van Misset Horeca dat op vrijdag 17 februari verschijnt.

Reageer op dit artikel