artikel

Tips: Duurzaamheid in de horeca

Restaurant 10202

‘Duurzaam ondernemen raakt de hele organisatie’, aldus Marco Ouwerkerk en Sander Verschuren van Green Leisure, het bedrijf dat de gastvrijheidssector coacht en adviseert hoe te verduurzamen. Misset Horeca vroeg de adviseurs om praktische tips: welke eerste stappen kun je als horecaondernemer het beste nemen? Hoe kun je met duurzaamheid kosten besparen? En hoe kun je zonder al te grote investeringen (nog) groener worden?

Tips: Duurzaamheid in de horeca
Marco Ouwerkerk (l) en Sander Verschuren van Green Leisure over duurzaamheid in de horeca (c) Roel Dijkstra / Foto: Joep van der Pal

Praktische tips:

Waterbespaarders

• Perlators zijn een goede investering. In plaats van 14 liter water per minuut, stroomt er met deze waterbespraarder nog maar 4 liter water per minuut uit de kraan. Je levert hiermee niet in op comfort. Het is een investering van een paar euro per kraan, maar die heb je er binnen een maand uit. Voor hotels geldt: als je ook een perlator op de douchekoppen zet, bespaar je naast water ook nog gas.
• Waterloze urinoirs. Deze verbruiken zoals de naam al doet vermoeden, geen water. Wanneer deze 15 keer per uur gebruikt wordt gedurende 2.500 uur per jaar, wordt er per jaar 187 m3 water bespaard ten opzichte van een gewoon urinoir (bron: duurzaammkb.nl)
• Kraanwater is heel duurzaam, maar hoeft echt niet gratis op tafel. Als je het in een mooie fles doet en je vraagt er 1,50 euro voor – en koppelt het bijvoorbeeld aan een goed doel – dan maak je een flinke stap in duurzaamheid en het wordt gewaardeerd door de gasten.
• Sensorkranen. Hiermee bespaar je water én gas.

Nog meer tips om duurzaam te ondernemen lees je hier


Lamp 2Energie
bespaarders

 • LED verlichting: Tegenwoordig heb je voor iedere uitdaging op het gebied van licht ook een oplossing met LED verlichting: zo heb je tegenwoordig dimbare LED  verlichting en vele, warme kleuren. De standaard uitvoering van een LED lamp is binnen een jaar terugverdiend. Voordeel is ook dat je ze minder vaak hoeft te vervangen.
 • Plaats verlichtingssensoren. Er zijn heel veel ruimtes waar vaak het licht brandt, terwijl daar niet constant mensen aanwezig zijn. Denk aan het magazijn, de toiletten en personeelsruimtes. Zo’n sensor is binnen een paar maanden terugverdiend.
 • Houd deuren van koel- en vriescellen zoveel mogelijk dicht.
 • Vervang versleten rubbers in koel- en vriescellen.
 • Overweeg een hotfill vaatwas- of wasmachine. Deze worden aangesloten op warmwaterleiding. Dat is een stuk energiezuiniger als je concreet aan de slag wilt gaan met duurzaamheid in jouw horecabedrijf.
 •  Een grootverbruiker is de vaatwasser. Als je een oud beestje in de keuken hebt staan, dan is het zeker interessant om deze te vervangen.
 • Een terrasverwarmer kost zo’n 2,50 euro per uur aan verbruik. Horecaondernemers zetten deze aan om gasten te trekken. Maar ook daar is nu iets moois voor bedacht. Een terrasverwarmer die aanslaat op het moment dat een gast in de buurt gaat zitten. Door een rode gloeibol lijkt het echter alsof de terrasverwarmer constant aanstaat.
 • Hotels met een spa hebben de sauna en het Turks stoombad vaak ook aanstaan op momenten dat er geen gasten zijn. Houd bij wanneer deze voorzieningen zelden gebruikt worden en overweeg om in de daluren de sauna en het stoombad niet constant te verwarmen. Dit scheelt zo 5 euro per uur aan kosten. Belangrijk is dat je dit communiceert naar de gasten. Als je bij aankomst het volgende tegen een gast zegt: ‘In verband met het milieu hebben wij de sauna niet constant verwarmd, maar als u van de spa gebruik wilt maken, dan hoeft u alleen even te bellen dan is de sauna met twintig minuten voor u gereed’, dan zullen weinig gasten daar moeite mee hebben. Gastontevredenheid ondervang je met communicatie.

voedselverspillingVoedselverspilling

 • Verklein je menukaart.
 • Zorg voor een daghap zodat je een leftovers kan verwerken.  Introduceer een doggybag – of beter gezegd de foodybag.
 • Sluit je aan bij een ResQ club of Restoranto. Via deze apps kunnen restaurants eten aanbieden dat verspild dreigt te raken. Consumenten kunnen dit tegen een gereduceerde prijs kopen.
 • Ga als kok creatief om met gerechten. Zo tipte restaurant Instock: Het groen van wortels kun je frituren en als garnituur kunt gebruiken. Radijsloof kan in salades worden verwerkt en van broodkorstjes maak je croutons.

  Lees ook: Voedselverspilling: Tien tips om waste te voorkomen


duurzaamheidOverige tips duurzaamheid horeca

 • Probeer bewust te zijn van je eigen gedrag. Denk erover na wanneer je een apparaat aanzet. Soms staat een afzuigkap al te loeien, terwijl er nog geen pan op het vuur staat.
 • Overweeg bij aanschaf van een nieuwe brandblusser, een duurzame variant met ecofoam.
 • Gebruik een doseerbeker bij een schoonmaakmiddel. Door heel veel schoonmaakmiddel te gebruiken wordt iets niet schoner. Met een doseersysteem heb je precies de juiste hoeveelheid en het bespaart hotels vaak op jaarbasis de helft van de schoonmaakmiddelen.
 • Duurzaam alternatief voor chloor en bleek is O2. De O2-variant bevat actieve zuurstof (zonder chloor).
 • Heel veel gemeentes bieden duurzaamheidsscans aan. Bij veel gemeentes kun je je ook bij een bestaand collectief aansluiten om samen duurzaam te
  ondernemen.
 • Print zo weinig mogelijk. Stap over naar het voeren van een digitale administratie.
 • Sluit je aan bij een keurmerk, zoals Green Key, EKO Keurmerk of Vis&Seizoen.

Duurzaam ondernemenGroen groeien in 10 stappen

 1. Ga op zoek naar een Intrinsieke motivatie, één die breed wordt gedragen. Als je succesvol duurzaam wilt zijn moet je het vanuit je hart doen.
 2.  Stel een team samen binnen je bedrijf die verantwoordelijk wordt voor duurzaam ondernemen. Zoek enthousiastelingen en dan is de tip om op elke afdeling één vertegenwoordiger te krijgen.
 3.  Doe een nulmeting om inzichtelijk te krijgen hoe duurzaam je onderneming al is.
 4.  Maak een MVO-actieplan voor de zaken waarop je niet goed scoort in de nulmeting.
 5.  Zorg dat je je verhaal uitdraagt en medewerkers weten welke stappen zijn genomen.
 6.  Kom vier keer per jaar samen met het green team en loop het activiteitenlijstje langs.
 7.  Doe kennis op. Weet wat er allemaal op de markt is.
 8.  Maak je ambities bekend bij je leveranciers en gasten. Dan word je geholpen.
 9.  Maak de juiste vrienden. Ga verbindingen aan met goede doelen en lokale ondernemers.
 10. Heb je resultaten geboekt? Vier je succes dan.

Lees ook: Duurzaam ondernemen? Hoe krijg je medewerkers mee?

Reageer op dit artikel