artikel

Lunchtrends voor de zomer van 2017: Maaltijdsalades en tosti’s zijn hot

Restaurant 1668

Salades tijdens de lunch worden steeds populairder, merkt foodwatcher Anneke Ammerlaan. Ook de tosti is hip. En dat is niet zo vreemd: het gerecht is warm, snel te serveren en betaalbaar. Bovendien kun je er eindeloos mee variëren.

Lunchtrends voor de zomer van 2017: Maaltijdsalades en tosti’s zijn hot

Lunch wordt in de Nederlandse steden steeds belangrijker, merkt Anneke Ammerlaan op. Voor de zomer van 2017 zet ze een aantal lunchtrends op een rijtje. ‘We vinden het fijn om tijdens een afspraak het nuttige met het aangename te combineren. Bij de keuze voor een gerecht is de prijs steeds vaker bepalend. We willen niet meer dan 10 tot 12 euro uitgeven voor een lunch. Volgens Ammerlaan gaat de internationale keuken een steeds grotere rol spelen. ‘Denk bijvoorbeeld aan Marokkaanse gerechten met peulvruchten, kikkererwten of boontjes. Of aan Indiase curry-achtige gerechten. Verder ziet ze de vraag naar vleesarme en vleesloze gerechten stijgen. ‘Vlees krijgt steeds meer de vorm van een decoratie, zoals een plak parmaham die als een chip bij een salade wordt geserveerd.’

Maaltijdsalades: maar wel zónder pasta

Salades zijn momenteel heel populair. ‘Men wil steeds meer groenten binnenkrijgen. Daarom wordt in plaats van sla, steeds vaker voor een maaltijdsalade gekozen. Aangezien gasten niet veel koolhydraten willen eten, is het aan te raden geen pastasalade op het menu te zetten, maar groente de rol van paste te laten overnemen. En bereid deze groenten eens op een andere manier, zoals roosteren of stomen. Daardoor krijgen ze meer smaak en/of bite.’

Bekijk hier foto’s en tips van de winnaar van de Lekkerste Maaltijdsalade-wedstrijd op de Horecava

Tosti’s in allerlei varianten

Ook brood mag weer, vervolgt Ammerlaan. Daarbij is vooral de tosti heel erg hip. ‘Je kunt er eindeloos mee variëren! Alle grove broodsoorten kunnen worden gebruikt en ook vrijwel alle soorten beleg zijn mogelijk. Met een tosti kun je ook uitstekend aansluiten op de vraag naar minder vlees en meer groenten. Een mooie variant is bijvoorbeeld een tosti van zuurdesembrood met hummus, tomaat, koriander en geitenkaas.’ De tosti kan niet alleen op allerlei manieren worden beleg, maar ook worden bereid. ‘Laatst zag ik op de markt een verkoper een tosti boven een open vuurtje roosteren. Prachtig’.

Tosti-recepten: Varieer met tosti’s en behaal meer omzet

Hippe zomerdrankjes

Op het gebied van dranken zijn volgens haar de smoothies nog altijd in trek, net als water met een smaakje, terwijl de vraag naar sappen daalt. ‘Een versgeperste sinaasappel kan nog net, maar met een sap uit een pak hoef je echt niet meer aan te komen.’

Zomerdrankjes voor het terras: 8 nieuwelingen

Reageer op dit artikel