artikel

The Egg Store: Ei in the spotlights

Restaurant 1881

Wat was er eerder: de kip of het ei? ‘In dit geval kip’, zegt Bas Lammersen lachend. ‘Aanvankelijk hadden we het concept Roast Chicken Bar bedacht’, vertelt de mede-eigenaar over het kiprestaurant aan de Turfmarkt in Haarlem. Nog vóór de opening werd echter besloten om onder hetzelfde dak een tweede concept te openen voor overdag: The Egg Store… Met inderdaad ei in de hoofdrol.

The Egg Store: Ei in the spotlights

Bas Lammersen (32) en Michael Kras (27) leerden elkaar kennen bij een strandtent, waar ze als tieners werkten. ‘Samen hebben we daarna veel in nieuwe zaken gewerkt, die we hielpen opzetten. Dat wilden we op een gegeven moment ook voor onszelf doen.’ Anderhalf jaar geleden werd dat werkelijkheid met de eerste The Egg Store in Haarlem. Een jaar later volgde de tweede aan de Voldersgracht in Delft. Voor de menukaart én het interieur haalde The Egg Store zijn inspiratie uit New York, Londen en Berlijn.

 

Van garage naar restaurant

Beide concepten hebben een eigen identiteit

‘Toen we deze locatie zagen, waren we verkocht’, vertelt Lammersen over de Haarlemse vestiging. The Egg Store kijkt uit over het Spaarne. Het is nog goed te zien dat het pand voorheen een autogarage was. Diverse elementen, met name de muren, zijn in de oude staat behouden om de underground look en feel te benadrukken. De combinatie van hout, steen, leer en grote groene planten maken het restaurant met 140 zitplaatsen tot een sfeervol geheel. ‘Die dakramen achterin de zaak zorgen voor veel licht. We vonden het zonde om daar overdag niets mee te doen. Toen kwamen we op het kip-én-ei-idee. Ligt eigenlijk heel erg voor de hand, maar het is toch even anders denken.’ De twee concepten hebben ieder een eigen identiteit en huisstijl. Roast Chicken Bar is wat stoerder, The Egg Store wat vrouwelijker. ‘De twee concepten lopen geleidelijk over in elkaar.’ Vanaf 12.00 uur opent Roast de deuren. ‘Vanaf 10.00 uur kun je hier terecht voor een eitje.’

Negenhonderd eieren

Wekelijks gaan er acht- tot negenhonderd eieren doorheen bij het all day breakfast-concept waar vier dagen per week eieren op allerlei manieren worden geserveerd. Voor de gerechten worden uitsluitend Nederlandse vrije-uitloopeieren gebruikt. Hardloper op de kaart is eggs benedict: twee gepocheerde eieren op een muffin met ham en zelfgemaakte hollandaisesaus. Maar ook wentelteefjes, een vegetarische wrap en een sandwich zalm en gekookt ei sieren de kaart. Natuurlijk is er ook een gerecht met de gebakken variant: ei met pulled chicken en pittige cocktailsaus. ‘In het begin moesten gasten een beetje wennen aan de kaart’, vertelt Lammersen. ‘Maar inmiddels is het concept duidelijk en komen gasten hier echt naartoe om iets met ei te eten.’

Ei en bloody mary

Het idee is afkomstig van het late opstaan op zondag. ‘Wanneer je zin hebt in een eitje, maar dat nergens meer te krijgen is’, aldus Lammersen. ‘Ik vind het zelf heerlijk om, als ik beetje een kater heb, eitjes te eten en een bloody mary te drinken.’ Ook in die combinatie? ‘Ja, dat is het beste medicijn’, vervolgt hij lachend. ‘Haal je meteen de scherpe randjes eraf.’
Hoe The Egg Store loopt? ‘Het had wat meer aanlooptijd nodig dan Roast. We zijn zeker tevreden, maar maken er geen geheim van dat het avondconcept meer gasten trekt. Ontbijten en lunchen buiten de deur moet in Nederland gewoon nog meer van de grond komen’, stelt de mede-eigenaar. ‘Vooral ontbijten is een dingetje. Mensen eten toch vaak nog een yoghurtje of boterham met kaas thuis. In de weekeinden loopt het ontbijt hier goed. Qua lunch zien we het hier ook aantrekken, maar is de locatie in Delft geschikter. In Haarlem zitten we net buiten het centrum.’ Gemiddelde besteding per persoon is bij The Egg Store €17. Bij Roast Chicken Bar is dat €25. ‘Beide zijn laagdrempelige concepten, met gewoon goed eten.’

Lunchland

The Egg Store begon aanvankelijk met een uitgebreide kaart. ‘Iets van veertien gerechten hadden we. Zo stonden er op de kaart bijvoorbeeld Amerikaanse wafels met maple syrup, bacon en gepocheerd ei. Dit gerecht hebben we eraf gehaald, simpelweg, omdat die niet goed liep. Mensen vonden het waarschijnlijk iets te spannend. Deed pijn om dit gerecht van de kaart te halen’, vertelt hij met een glimlach. ‘Is mijn persoonlijke favoriet. Heb je het één keer gegeten, dan wil je nooit meer anders. Ach, wellicht proberen we het in de toekomst nog een keer. Vind het al heel tof dat eggs benedict zo goed loopt.’ Hij vervolgt enthousiast: ‘Wij gaan van Nederland een écht lunchland maken. Toen we begonnen was dat onze ambitie, en dat is het nu nog steeds.’

Nieuwe plannen

Of de twee alweer nieuwe plannen hebben? ‘Half mei openen we hier in het naastgelegen pand Fishbar Monk. Een betaalbaar en laagdrempelig visrestaurant in Haarlem. Dat is hier nog niet.’ Toen het pand naast The Egg Store in Haarlem vrij kwam, was dat een kans die de ondernemers niet voorbij wilden laten gaan. ‘Wanneer die zaak staat als een huis, gaan we weer verder rondkijken om ons concept uit te rollen.’ Niet onwaarschijnlijk is dat ook steden als Leiden en Amsterdam een The Egg Store/Roast Chicken Bar gaan krijgen. ‘Maar voor nu even pas op de plaats. We zijn pas anderhalf jaar open en al heel hard gegaan.

 

Reageer op dit artikel