artikel

Receptvideo’s: Topchefs en hun zomergerechten

Restaurant 2184

De zomer is begonnen. De terrassen en tuinen stromen vol. Niet alleen met gasten, maar ook met de opbrengsten van de kruiden- en groentetuinen die de restaurants onderhouden. De borden kleuren geel, rood en oranje van zoete tomaten, courgettebloemen en schaaldieren.

Receptvideo’s: Topchefs en hun zomergerechten

De zomer is het seizoen van buiten zijn. Gijs Verbeek kijkt bij Central Park uit naar de Pique Nique waar gasten in de grote tuin genieten van de hapjes, uit de door het restaurant gevulde picknickmand, onder de relaxte tonen van de dj. Menno Post van de Bokkedoorns moet in de zomermaanden vol aan de bak. Het terras aan het meertje in de duinen is een pleisterplaats voor veel culinaire dagjesmensen.

Groenteparadijs

Bij De Kas waren ze hun tijd al ver vooruit. Sinds begin 2000 koken ze al op basis van producten uit eigen tuin en kas. De twee nieuwe chefs van De Kas, Wim de Beer en Jos Timmer, wanen zich dan ook in een waar groenteparadijs. Edwin Soumang heeft sinds twee jaar de beschikking over 1000 m2 moestuin, die een behoorlijke bijdrage levert aan de groentebehoefte van het restaurant. De tuin zorgt er ook voor dat iedereen zich bewust is van hoeveel tijd en inspanning het telen van eigen groente kost. No waste in de praktijk!

Kleuren op het bord

Zomerse tinten kleurden de borden. Geel, rood en oranje zijn de kleuren van dit seizoen. Opvallend is dat geen van deze vijf chefs vlees als zomergerecht kiest. Groente en vis bepalen de borden. Aangevuld met vers fruit en zuivel plus kleurrijke bloemen voor de garnering.

Nieuwe meesters

De Bokkedoorns is in transitie. Van de oude naar de jonge garde. Pascal Beeren, de zoon van eigenaar John Beeren, en Menno Post zullen per januari aanstaande het restaurant helemaal gaan overnemen. Bij De Kas zijn sinds drie maanden twee nieuwe chefs aan het roer. Timmer en De Beer werkten zo ok samen bij hun vorige restaurant.

Bier en chocolade

Terwijl Verbeek druk bezig is met het optimaliseren van het brouwen en eigen bier leeft Soumang, als zoon van een chocolatier, zich uit met het maken van eigen chocolade.

Bekijk hieronder de bereidingsvideo van de chefs: