artikel

Ron Blaauws Nacarat: Uniek oosters sprookje

Restaurant 2945

Op het dak van warenhuis Hudson’s Bay aan het Amsterdamse Rokin opende op 25 augustus Ron Blaauws nieuwste restaurant Nacarat. Een oosters sprookje met uniek interieur onder een koepelvormig dak van glas en een sterrenhemel aan lichtjes. Een project dat binnen een half jaar gerealiseerd moest worden. ‘Het werd bijna een mission impossible’, aldus interieurdesigner Wim Hoopman van HIP Studio.

Ron Blaauws Nacarat: Uniek oosters sprookje
Foto's: HIP Studio en Nacatat

De vestiging van Hudson’s Bay aan het Rokin wordt door Wim Hoopman omschreven als bijzonder, spannend en vernieuwend. ‘Uniek voor Nacarat is het uitzicht over de binnenstad van Amsterdam door het koepelvormige dak’, vertelt hij enthousiast. ‘Maar qua interieur willen we hier ook overtreffen. Niets is standaard wat er is neergezet. Alles is speciaal voor dit project gemaakt en ontworpen.’ Veel tijd was er echter niet. ‘Maar door samen te werken met zo’n twintig partners hebben we het gehaald.’

Uitdaging

In maart werd Hoopman door Ron Blaauw benaderd met het nieuws dat hij was gevraagd door de Canadese retailer om een restaurant te openen in the flagship store van Europa. ‘De vraag was of wij het concept en design wilden ontwerpen en uitvoeren. Een mooie, complexe uitdaging’, aldus Hoopman die met Hip Studio meerdere projecten van Ron Blaauw voor zijn rekening nam. ‘We stonden met Nacarat voor veel uitdagingen. Je kunt niet zomaar gaan laden en lossen voor het warenhuis, hebt met veel partijen van doen die ieder hun eigen project hebben in Hudson’s Bay. Het is immers geen horecaproject in een normaal pand. De 5e etage was bovendien niet ingericht voor een restaurant. We hebben de vloer moeten verstevigen, de akoestiek moeten aanpakken en ervoor gezorgd dat er frisse lucht binnenkwam en het vrij is van etensgeurtjes. Iets wat ook van belang is in verband met de 4e verdieping – de lingerieafdeling – waarmee het in open verbinding staat.’ Verder werd er een grote ovale keuken geplaatst in het hart van de zaak. ‘Aansluitingen hiervoor waren er niet.’

Logistiek

Logistiek gezien bleek de keuken een hoofdpijndossier. Met name het geraamte waaraan de afzuigkap hangt, maar ook de afzuigpijp met een doorsnede van 1.10 meter en de afzuigkap zelf. Niets mocht hoger zijn dan 2,5 meter. Anders paste het niet in de lift. Alternatief was om vanaf het balkon op de 4e verdieping een onderdeel omhoog te hijsen en van daaruit door de opening met de 5e verdieping naar binnen te krijgen. Maar daarvoor was dan weer een vergunning nodig.’

Bepalen doelgroep

Het bepalen van de doelgroep bleek ook een uitdaging. ‘Je gaat gelijk open met het warenhuis, maar niet tegelijk dicht. Toch moet iedereen zich er prettig voelen: de ervaren restaurantbezoeker, maar ook het winkelend publiek dat alleen een kopje koffie wil drinken en van een lunch wil genieten.’ Er werd gekozen voor kleine oosterse gerechtjes. Toegankelijk, maar wel bereid door koks van topniveau.

Angelos Kremmydas en Yaniv Lenga zijn er de chefs. Kremmydas was chef-kok bij het beroemde Ottolenghi. Lenga bij Pastel in Tel-Aviv. Als lunch worden er lichtere gerechten geserveerd. Bij het diner moet men denken aan fine dining in een Tel Avivachtige stijl. De naam Nacarat is geïnspireerd op de warme oranje kleur, zoals de ondergaande zon die te aanschouwen is door het glazen dak.

Overdag bereik je via de roltrappen van het warenhuis het restaurant op de bovenste verdieping. Na sluitingstijd, kom je binnen via een aparte lift. Deze brengt je direct van nul naar vijf. Vanuit het restaurant is een tussenstop mogelijk op de 3e verdieping waar de toiletten zijn gevestigd. Aangekomen op die verdieping kom je na sluitingstijd van het warenhuis, in een beveiligde zone en word je rechtstreeks naar de toiletten geleid. ‘Iets wat voor Nederland wellicht wennen is’, zo meent Hoopman. ‘Maar als je in Londen of New York kijkt, is het heel normaal dat je in het restaurant van het warenhuis het toilet gebruikt op een andere etage.’

Internationale sferen

In het restaurant met 120 zitplaatsen waan je je in oosterse en internationale sferen. ‘Met materialen, stoffen en kleuren hebben we dat bereikt. We hebben zachte materialen binnengebracht en het geheel heeft een vrouwelijke touch gekregen.’ Oudroze kreeg de hoofdkleur. ‘Overige basiskleuren zijn blauw en zeegroen. Met dat stalen zwarte dak, is dat heel intens.’ De vloer is niet minder noemenswaardig. Die bestaat uit negen verschillende kleuren marmer dat in visgraadmotief is gelegd. Aan het marmer hebben twee mensen 31 volle werkdagen gewerkt. ‘Die verdienen een klein standbeeldje omdat ze in alle hectiek en met constant werklui om zich heen, het tapijt in kleur zo prachtig hebben gelegd.’

Blauw, groen en roze

Het interieur bestaat uit fauteuils, barkrukken, banken van 12 meter lang en ronde zitjes. Laatstgenoemde hebben een zitting van leer en een rug van stof in de kleuren groen en blauw. De stoelen hebben een zitvlak van roze leer en een rugleuning van stof in dezelfde tinten. Aan de chef’s table sieren hoge stoelen met roze leer, en een rugleuning waarin ook de kleuren oranje en rood zijn verwerkt. Aan de bar stoelen in blauw leer. Voor de tafels is gekozen voor een blauw/groen emaillen blad met een messing rand eromheen. ‘We wilden geen hout of staal, maar totaal iets anders.’ Muren worden afgesmeerd met een roze afwerking. Maar ook siert er een behang van kokosnootschillen uit Parijs. Verder komt er nog een groot messing gordijn te hangen bij de entree.

Alle lampen in de zaak zijn ook van messing, ontworpen door Wims dochter en mede-eigenaar van HIP Studio Maxine Hoopman en uitgevoerd door partner Maretti Lighting. ‘De lampen zijn niet hoogglans, maar allemaal mat en gespoten met een tweecomponentenlak, waardoor je er geen vingers op ziet. Daarnaast hebben we maar liefst 276 lampjes gemonteerd in de dakconstructie. Dat geeft het effect van een sterrenhemel, waardoor het oosterse sprookje nog meer werkelijkheid wordt.’ De koepel is voor 60 procent transparant. ‘In al die dichte panelen hebben we akoestische platen geschroefd, in dezelfde kleur als het staal.’

Keuken

‘De ovale keuken, die als een ‘big brother’ midden in de zaak staat, is voorzien van een heel gaaf grafisch patroon van blauwstaal’, vervolgt Hoopman. De keuken beschikt over een chef’s table met marmeren blad waarin schemerlampen zijn gemonteerd.’ Er is ook een grote bar. Daar kunnen gasten cocktails drinken, maar er worden dagelijks ook honderden koffies bereid.’
In de aangrenzende roomdevider liggen aan de ene kant praktische zaken zoals bestek. Aan de kant is het een stalen wand dat door bloemsierkunstenaar Menno Kroon helemaal is afgewerkt met exotische donkergroene planten. ‘Het geheel is echt heel stoer en internationaal geworden. We zijn dan ook niet voor een 9, maar voor een 10 gegaan’, aldus Hoopman.

Bekijk onderaan dit artikel de foto’s van Nacarat.

Lees ook: Ron Blaauws Nacarat vraagt als eerste een aanbetaling voor alle reserveringen

Foto's

Reageer op dit artikel