artikel

Wijntrends: natuurwijn en kleine champagnehuizen

Restaurant 1783

Lotte Wolf loopt voor haar werk als wine director en mâitre bij restaurant Bridges in Sofitel Legend The Grand in Amsterdam menig wijnproeverij af. Voor Misset Horeca zet ze de trends op een rij, die zij in de eerste helft van 2017 tegenkwam: van de opkomst van kleinere huizen in champagne en rosé, tot de stijgende populariteit van natuurwijnen en gebieden als Sicilië.

Wijntrends: natuurwijn en kleine champagnehuizen
Foto: Diederik van der Laan

W olf is Misset Horeca’s wijnexpert en deelt eens per maand haar kennis, mening en ervaring in dit blad. Maar tijdens alle wijnproeverijen die zij bezoekt, komt ze veel meer tegen dan in die Expert-artikelen past. Hieronder gaat ze dieper in op de trends die ze ziet op het gebied van wijnsoorten en wijngebieden, en wat ze tegenkwam bij de verschillende proeverijen van de importeurs.

Wijnsoorten

Champagne

De onontdekte champagnehuizen schieten als paddenstoelen uit de grond. Niet dat ze nog niet bestonden, maar de kleine importeurs die boutiqe champagnehuizen importeren, zijn vaker te vinden. Want het champagnelandschap in Nederland is toch veranderd, onder meer doordat consumenten zich steeds meer in champagne interesseren. Luuk Aerts Champagnes organiseerde
een proeverij met de fenomenale champagnes die Filip Mertens maakt onder de naam Victor & Charles. Die zijn crisp, hebben een perfecte mousse en zijn vooral uitdagend. Ook de verfijnde smaken van de champagnes van importeur Brouzje vertellen verschillende, spannende verhalen.

Pasteuning hield een proeverij met Henri Giraud Champagne, waar bleek dat dit huis vanaf dit jaar enkel en alleen nog maar met amfora’s en hout gaat werken. De kwaliteit zal hierdoor merkbaar nóg hoger gaan liggen. Ook de jongens van Bollinger zitten niet stil, zo bleek. De proeverij met begeleidende lunch bij De Lindehof in Nuenen was een openbaring. ‘Chef de cave’ Gilles Descotes van Bollinger was zelf aanwezig om de geheimen van het champagnemaken te onthullen en te vertellen over de invloed van houtgebruik in zijn champagnes.

Natuurwijnen

Natuurwijnen staan enorm in de belangstelling. Bij proeverijen is het belangrijk op welke dag die valt, want volgens de biodynamische kalender van Maria Thun hebben we te maken met root, fruit, earth and leaf days. Gelukkig is er een app met de kalender. Geloof het of niet, er is echt verschil te proeven. De wijnproeverij van Pieksman bij Restaurant Bak was weergaloos, alles stond open en toonde zich perfect. De wijnen die er het meeste uitsprongen, waren de zuivere chenin blancs en de subtiele licht rode wijnen. Erg mooi om te zien dat hier steeds meer sommeliers naartoe trekken. Lichte rode wijnen worden steeds meer gewaardeerd en ook de zuivere natuurwijnen zijn in steeds meer restaurants te vinden.

Een aantal van deze sommeliers was dan ook te vinden bij dé natuurwijnproeverij van het eerste halfjaar van 2017: de Vivent les Vins. Figo van Onna, sommelier en eigenaar van restaurant Choux in Amsterdam haalde uitsluitend natuurwijnen naar de proeverij met aansluitend diner in restaurant Hotel de Goudfazant. De interesse van jonge consumenten in natuurwijnen is hoog, en ook steeds meer importeurs zoeken naar deze natuurlijke wijnen.

Rosé

Er staan steeds meer goede rosés op de wijnkaarten en ook op proeverijen wordt steeds meer aandacht gegeven aan de rosés van wijnmakers. Het is ook echt een ander type wijn, dat nu eindelijk een beetje respect begint te krijgen. De massale domeinen met rosé zijn steeds minder te vinden op proeverijen; huizen als Tempier, Perrin en Mascaronne treden steeds meer in de spotlights. Die kleinere huizen weten hun rosé nu beter te presenteren, en het wordt gelukkig ook steeds meer gedronken.

Wijngebieden

Bourgogne

De Bourgogne heeft een moeilijke periode achter de rug. Dit jaar was er bijvoorbeeld door hagel in het voorjaar veel schade. Dit heeft vooral gevolgen voor de kwantiteit, een weergaloze proeverij van Vendanges Grand Vins in het Utrechtse Karel V bewijst dat de kwaliteit er voorlopig niet onder te lijden heeft. De bourgognes zijn allemaal complex, geschakeerd en vol met finesse. En door de lagere productie waarschijnlijk nu allemaal al uitverkocht. Gelukkig hebben veel importeurs redelijk wat van de 2015 kunnen inslaan en zijn de gevolgen van die lagere productie voor de horeca vooralsnog klein. Maar de balans tussen vraag en aanbod is al langere tijd scheef. Het is zoeken en vervolgens hamsteren geslagen in de bourgogne. Bijvoorbeeld naar de verfijnde en spannende Bourgogne Blanc van Paul Pernot of de Moulin à Vent van Thibault Ligier Belair, die boekdelen spreekt. Het alternatief is natuurlijk de spatzuivere, kraakheldere spätburgunders aan de andere kant van de grens, waar moeder natuur minder nog niet heeft huisgehouden. Bijvoorbeeld huizen als Jean Stodden en Bernard Hubert van wijnhandel Pasteuning en Martin Wassmer van Wijnimport Bart.

Bordeaux

In de Bordeaux zou zomaar iets spannends kunnen gaan gebeuren. Ook hier stappen veel boeren over op biologische wijnbouw en tijdens een grote en door zowel sommeliers als particulieren goed bezochte overzichtsproeverij in maart was de spanning al voelbaar. Dit was een goede gelegenheid om jaargang 2014 eens goed door te proeven. Het was een wisselend jaar waar de verschillen tussen de gebieden groot zijn. Een jaar waar regio Saint-Julien (Médoc) erg mooi uit is gekomen, maar de rechteroever van de Gironde wat hogere alcohol ervaart. Over het algemeen is de stijl in de Bordeaux wat strakker geworden.

Italië

De mystiek van Italië blijft alleen maar mystieker worden. Steeds meer autochtone druivenrassen komen naar boven en over het algemeen blijft de kwaliteit van Italië alleen maar stijgen. En het jarenlange gebruik van amfora’s geeft Italië een natuurlijke voorsprong. Bij de Toscane-proeverij van wijnimport Verkerk kwamen weer veel onbekende wijnen naar boven. Ook bij de proeverij van Résidence kwamen spannende wijnen naar voren, zoals de Masseria Li Veli uit Puglia. Ook een gebied om in de gaten te blijven houden is Sicilië. De structuur van deze wijnen uit zo’n bijzonder klimaat en terroir is geweldig. En importeurs zien dat ook.

wijnimporteurs

Bart

Wijnimport Bart organiseerde een bijzondere proeverij op de SS Rotterdam met verschillende grote namen. Wijnmaker Alphonse Mellot van Domaine Moussière in de Sancerre, Rotschild champagne, wijnhuis Paxton uit McLaren Vale, Australië en wijnhuis Bouchard Finlayson uit Hermanus, Zuid-Afrika waren aanwezig en stonden allemaal open voor alle vragen. David Paxton is een absolute held in Australië; helaas vinden de Nederlanders het wel nog steeds erg moeilijk, Australische wijnen. Zijn instapwijnen zijn geweldig en prijstechnisch heel schappelijk. Maar de vraag naar de hogere-segmentwijnen is er nog niet in Nederland. Zuid-Afrikaanse wijnen zijn wel erg geliefd in Nederland, dus ook de wijnen van Peter Finlayson. Zijn Kaaimansgat chardonnay sprong er bij deze proeverij echt uit.

Reageer op dit artikel