artikel

BBB Maastricht & Folie Culinaire willen inspireren, verbinden en kennis delen

Restaurant 641

BBB Maastricht heeft zich in 63 jaar ontwikkeld tot een jaarlijkse traditie waar vakgenoten elkaar treffen. Horecaondernemers en leveranciers komen samen in een wereld vol beleving en leren over de nieuwste trends in hun vakgebied. Met ruim 400 exposanten en 125 demonstraties, wedstrijden en proeverijen staat de beurs stevig op de kaart.

BBB Maastricht & Folie Culinaire willen inspireren, verbinden en kennis delen

BBB Maastricht is meer dan een horecavakbeurs. ‘We hebben de ambitie een toonaangevende rol te spelen in de ontwikkeling van een succesvolle horecasector’, aldus beursmanager Erik Stroink. Gedurende het hele jaar worden trainingen, netwerkbijeenkomsten, proeverijen en bedrijfsbezoeken georganiseerd. Het driedaagse vakevent BBB Maastricht sluit hier perfect bij aan. In de vier werelden van BBB Maastricht – Food Forest, Beverage Beach, Variety Valley en Folie Culinaire – komen alle horecavakgebieden aan bod en kunnen professionals hun vakkennis én netwerk vergroten.

BBB Maastricht

Food Forest

In Food Forest draait alles om eten en om verrassende en pure smaken. Bezoekers kunnen hier kennismaken met eerlijke en specialistische producten, van wild tot pas geplukte kruiden en vers fruit. Op het themaplein Food Village wordt een breed scala aan biologische, ambachtelijke en streekproducten gepresenteerd. Stroink: ‘We zien dat dit plein met 30 procent is gegroeid.’ Aanstormende en gevestigde chefs gaan in Cooking Mania de strijd aan tijdens verschillende kookwedstrijden en -demonstraties. Op maandag is de opdracht te koken met een trio van kalfsvlees (in samenwerking met Van Drie), op dinsdag organiseert Koppert Cress een wedstrijd en op de woensdag staan Limburgse streekproducten centraal in de wedstrijden die worden georganiseerd in samenwerking met Meatstreet.

Beverage Beach

BBB MaastrichtIn de wereld van Beverage Beach staan dranken centraal. Van gezonde smoothies, frisdrank, bier en wijn tot cocktails en sterke distillaten. Uiteraard zijn in deze wereld ook de laatste koffie- en theetrends te zien en wordt een podium geboden voor de ware koffiekunstenaars. In de Specialty Beer Bay staan 25 brouwers met speciaalbieren. Op Spirits Square is een uitgebreid aanbod van sterke dranken te zien. Tevens worden hier workhops ‘The perfect serve’ gegeven.
In het Wijntheater staan dagelijks educatieve proeverijen op het programma. Tevens vindt hier de op de dinsdag de finale van het NK Oestersteken plaats. Stroink is hier trots op. ‘Ons NK is uitgegroeid tot een grote wedstrijd met vijf voorrondes door heel Nederland. Winnaars worden afgevaardigd naar internationale competities. Denk hierbij aan het European Oyster Opening Championship in Zweden en de World Cup in China in 2018.’

Variety Valley

In Variety Valley ontdekt de horecaprofessional de nieuwste snufjes en innovatieve productontwikkelingen die een bijdrage kunnen leveren aan meer horecasucces. Hier vindt men alles op het gebied van non-food zoals interieur, personeelssystemen en aanverwante producten. Op het Startersplein kunnen startende horecaondernemers terecht voor verfrissende en praktische oplossingen op het gebied van horeca service en gastvrijheid. Bij het grote Food Court kan men terecht voor een hapje en een drankje. Op het Food Court verzorgen enkele restaurants de catering. Dat zijn Bijzonder, Burgerlijk, Sofa, Tuur de Luxe, Shake & Serve en Meesters in wijn.

BBB Academy

Samen met partners Habets-Royen, Servocecenter 4 hospitality en Lelieveld Advocaten is de BBB Academy opgezet. Binne deze BBB Academy worden trainingen en cursussen voor horecaprofessionals en toeleverancieres ontwikkeld. Deze trainingen worden het hele jaar gegeven. Tijdens de BBB worden diverse gratis introductietrainingen gehouden. De onderwerpen lopen uiteen van behalen van meer rendement, personeelsbeleid, ondernemerschap, familiebedrijven en bedrijfsvormen.

Folie Culinaire

Folie Culinaire biedt een podium aan internationale gastronomie en gerenommeerde chefs. Te zien zijn inspirerende kookdemonstraties door internationale chefs, exclusieve producten en de nieuwste trends in de gastronomie. De kwaliteit wordt gewaarborgd door een streng toelatingsbeleid voor zowel deelnemer als bezoeker. Op Folie Culinaire kunnen bezoekers volop meeproeven van de producten die uit de demonkeuken komen.
Stroink: ‘Folie Culinaire biedt een programma om je vingers bij af te likken. Niet voor niets waardeerden bezoekers het vorig jaar met het cijfer 8. Naast de masterclasses, zijn er kookdemonstraties van Nederlandse chefs. Bezoekers kunnen volop meeproeven, ook van producten waarmee we met ons eigen team in de demokeuken koken. Er zijn leveranciers van hoogwaardige food- en non-foodproducten en op de Farmers Market kan worden kennisgemaakt met verrassende kleinschalige producenten.’ Folie Culinaire is uitsluitend toegankelijk voor beslissingsbevoegde professionals uit de gastronomie: (chef-)koks, restaurateurs, traiteurs, gastheren en -vrouwen, patissiers en sommeliers van horecagelegenheden. Er worden zo’n 3500 bezoekers verwacht.

Wijn- & Spijstheater

In het Wijn- & Spijstheater verzorgen chefs en wijn-spijsproeverijen. Deelnemende chefs zijn Bas van Kranen (De Leuf*), Thijs

BBB Maastricht

Thijs Meliefste

Meliefste (Meliefste), Ralph Hermans (Rantree), Jeroen van Ganzewinkel (Damianz) en Guid Le Bron de Vexale (Chateau St. Gerlach).

In navolging van de succesvolle editie van 2016, organiseert House of Caviar de tweede editie van de Grand Prix du Caviar tijdens Folie Culinaire. Chefs in teams van twee personen strijden tijdens deze aansprekende wedstrijd om de hoofdprijs van 1 kg Beluga Kaviaar ter waarde €5000. De opdracht: bereid in 90 minuten drie maal zes amuses met kaviaar in de hoofdrol. De amuses zullen bestaan uit zes koude amuses, zes lauwwarme amuses en zes warme amuses.

 

Demo Kitchen

BBB Maastricht

Alexandre Dionisio

In de Demo Kitchen demonstreren gerenommeerde chefs uit de hele wereld hun kookkunsten. Stroink is trots op het binnenhalen van de experts. Stroink: ‘Tijdens de masterclasses delen zij hun kennis en kan de beursbezoeker proeven van de creaties die zij samen met het keukenteam van Folie Culinaire maken.’

Op maandag is het podium onder andere gereserveerd voor Alexandre Dionisio. Gepokt en gemazeld bij Brusselse restaurants als Comme chez Soi*** en Sea Grill**, opende Alexandre Dionisio zijn eigen restaurant Alexandre in Brussel, dat binnen enkele maanden een Michelinster kreeg. Met het op 120 meter hoogte gelegen La Villa in the Sky kookte hij binnen korte tijd twee Michelinsterren bij elkaar. Het glazen restaurant op het dak van de IT Tower in Brussel heeft een spectaculair uitzicht, de keuken heeft het formaat van een zakdoek. Stroink: ‘De beperkingen van de kleine keuken en de begrensde ruimte van het restaurant nopen Dionisio tot zeer nauwkeurige werkmethoden, een perfecte organisatie en veel creativiteit. Die vaardigheden zal de beursbezoeker zeker in de masterclass terugzien.’

Alain Alders en Jarno Eggen

BBB Maastricht

Alain Alders

Sterchef Alain Alders van De Vrienden van Jacob, gevestigd op Landgoed Duin & Kruidberg, geeft ook een demonstratie. Alain Alders heeft zijn sporen onder andere verdiend bij De Kersentuin, het Amstel Hotel, De Hoefslag en Corona in Den Haag. Het begon allemaal in 1996 als chef-kok bij Landgoed Duin & Kruidberg. Later kreeg hij hier de kans om een restaurant het allerhoogste niveau te vestigen. Alain Alders heeft diverse stages bij gerenommeerde restaurants in diverse Europese landen doorlopen. Waarbij vooral het met drie Michelinsterren bekroonde restaurant Akelare in San Sebastián veel indruk op hem maakte.

BBB - Folie Culinaire - Jarno EggenDrentse meester Jarno Eggen gaat ook koken op Folie Culinaire. SVH Meesterkok Jarno Eggen is een meester in smaak en structuren en werkt in zijn keuken met de rijkdom van het Drentse land die hem inspireert tot verrassende gerechten. Eggen leerde het vak in Giethoorn bij Martin Kruithof in De Lindenhof **, voordat hij samen met zijn partner Cindy Borger hun restaurant De Groene Lantaarn in Zuidwolde startte. De twee wonnen de prestigieuze wijn-spijswedstrijd Copa Jerez en zijn de trotse bezitters van twee Michelinsterren.

Seizoensgebondenheid is de sleutel bij Alyn Williams. Nadat hij vijf jaar als chef-kok werkzaam was bij Marcus Wareing bij The Berkeley, kwam Williams bij The Westbury terecht. Alyn Williams scheidt elk seizoen vakkundig in ‘micro-seizoenen’ en gebruikt dit in de ontwikkeling van zijn menukaart. Naast de meest geweldige vlees- en vismenu’s staat een even bijzonder vegetarisch menu. In veel keukens een zeldzaamheid.

Masterclasses vrij toegankelijk

BBB Maastricht Folie Culinaire

Mikael Svensson

Ook op dinsdag staan diverse kookdemonstraties van topniveau op het programma. Mathieu Moity, chef-kok en mede-eigenaar van Iratze, een fijne tapasbar, gastronomisch restaurant en chef-koktafel in het 11e arrondissement van Parijs, demonstreert zijn kookkunsten. De Duitse Meesterkok André Stahl kookte bij sterrenchefs als Jöhris Talvo, Heston Blumenthal en Heinz Winkler, voor hij in 2016 in het Oostenrijkse hotel Puradies in Leogang neerstreek. Stahl combineert Oostenrijkse gastronomie met lichte oosterse invloeden en maakt daarbij gebruik van exclusieve ingrediënten. Een spannende combinatie, die hij graag aan de bezoekers van Folie Culinaire laat zien en proeven.

Mikael Svensson van restaurant Kontrast* Oslo heeft een keuken die biologische en organische producten de hoofdrol laat spelen in eigentijdse gerechten met een moderne presentatie. De Zweedse Svensson heeft bij diverse Europese sterrenchefs gewerkt – waaronder bij Quique Dacosta en Martin Berasategui – voor hij in de Zweedse hoofdstad restaurant Kontrast startte. Zijn op de Nordic Cuisine gebaseerde keuken werd in 2016 met een Michelinster gewaardeerd.

De executive chef van het InterContinental Amstel Hotel in Amsterdam, Roger Rassin, behoort tot de top van Nederland. Hij zette restaurant Cordial in Oss op de kaart door er een ster te koken en werkt inmiddels al jaren in de hoofdstad, waar hij gasten in vervoering brengt met zijn verfijnde stijl en de vele technieken die samensmelten tot creatieve gerechten. Rassin geeft zijn team de ruimte om aan kookwedstrijden mee te doen en dat resulteerde in het winnen van de prestigieuze Gouden Koksmuts eerder dit jaar. ‘De masterclasses zijn vrij toegankelijk voor bezoekers van Folie Culinaire en hoeven vooraf niet te worden gereserveerd’, aldus Stroink. 

Beursbezoek

BBB Maastricht vindt plaats op maandag 9, dinsdag 10 en woensdag 11 oktober in MECC Maastricht. Ondernemers die de BBB willen bezoeken, kunnen zich gratis registreren met de code MBS23. Bij diverse horecagelegenheden worden afterparty’s en wijn-/bierroutes georganiseerd voor beursbezoekers. Op dinsdag vindt er vanaf 22.00 uur BBB Clubnight plaats in Complex. MECC Hotel Services helpt bezoekers bij het uitzoeken en reserveren van een hotelovernachting. Voor vragen en boekingen kan contact worden opgenomen met de servicedesk, via hotelservice@mecc.nl.

Reageer op dit artikel