artikel

Strandpaviljoen Deining betaalt seizoenswerkers volgens ABC-model

Restaurant 6685

Het is Deining in Castricum aan zee afgelopen seizoen weer gelukt: een topzomer draaien ondanks het magere weer. ‘We zijn eerlijk tegen de mensen: werken ze meer dan goed, dan krijgen ze meer betaald. Heel transparant. Nu richten we ons op de winter. We doen brunches op zondag, ’s avonds stamppot, Beer&Burgers en kip. Daar moet meer omzet uit komen. Ook door inzet van meer vaste mensen,’ zegt bedrijfsleider Bram Hof.

Strandpaviljoen Deining betaalt seizoenswerkers volgens ABC-model
Deining in Castricum

Deining Castricum is een van de vier strandpaviljoens aan het strand van Castricum aan Zee. Alle vier zijn ze al zeven jaar het hele jaar open. Eén daarvan is Deining van Richard Groot (48). Bram Hof (31) is er sinds 8 maanden bedrijfsleider. De sympathieke Hof, zzp-er, is zo overtuigd van zijn nieuwe werkplek dat hij Misset Horeca zelf uitnodigt om langs te komen voor een reportage. In ruil voor een diner… Helaas werkt het echter niet zo bij Misset Horeca en we vragen hem ons te overtuigen – zonder wederdienst – waarom we naar Castricum moeten afreizen. Hij steekt van wal: ‘We hebben 450 zitplaatsen, als enige een eigen kiosk op het strand, een heel divers keuken en ffgelopen seizoen trouwden 34 stellen bij Deining op het strand, hielden hun feest bij ons en sliepen aan het einde van de avond in de romantische trouwlodge met uitzicht op zee.’

Voor 2018 staan er al weer 20 bruiloften in de boeken en het eigen Wedding Beach Event is net weer achter de rug. ‘Aanstaande koppels kunnen op dit event kijken hoe trouwen bij ons in z’n werk gaat. Dit trekt behoorlijk wat stelletjes over de streep om hun feest bij ons te vieren. Er zijn natuurlijk veel meer mooie plekjes om te trouwen maar onze combinatie met slapen op het strand zie je bijna nergens.’ En bij slecht weer is Deining in staat de bruiloft geheel overdekt te laten plaatsvinden in de zaal en op de terrassen.

Samen inkopen

De vier paviljoens in Castricum, naast Deining zijn dat nog Zoomers, Zeezicht en Club Zand, hebben volgens Bram Hof ieder hun eigen publiek en kenmerken. ‘In het voor- en naseizoen en in de zomers hebben we echt geen last van elkaar. In de winter wordt het anders. Dan vissen we allemaal in een kleine vijver met gasten. En wij moeten extra hard ons best doen omdat Deining niet direct aan de strandopgang zitten.’ De vier paviljoens werken overigens nauw samen door bijvoorbeeld samen in te kopen bij dezelfde groothandel. ‘Wel ieder ons eigen bier hoor!’ De vier zijn ook vertegenwoordigt in de Stichting C-aanZee. ‘We moeten samen ondernemen, anders wordt Castricum nooit groter. We zullen hier nooit een Bloemendaal of Zandvoort worden, maar we moeten wel samenwerken om de mensen hier te krijgen. Ze loopt er mede door de Stichting C-aanZee al een pendelbus van het station naar het strand.’ Deining Castricum

Even terug naar het bier. Deining heeft als vaste waarde Peroni van Grolsch op de tap met in totaal zes kranen. Daarnaast heeft Deining sinds kort ook haar eigen Deining-bier op fles. Het wordt gebrouwen in Purmerend bij Berging en als eerste is gekozen voor een Saison, 5,5%. ‘Ik wilde eigenlijk een soort Corona laten maken, maar al snel kwam ik erachter dat dat niet handig is in een doorzichtige fles; bier kan niet tegen zonlicht. Nu hebben we dus onze eigen Deining-Saison. Daar komt nog deze winter een tripel bij en volgend seizoen een echte zomertopper. We durven hier wel andere dingen te doen; we zijn meer dan een standaard restaurant op het strand.’

Verlonen volgens ABC-model

Deining heeft 15 vaste krachten, ook in de winter. Dit is inclusief sales en marketing, administratie et cetera. Gedurende het seizoen komt daar een heel legioen aan tijdelijke krachten bij. Op een mooie zomerdag steken vanaf ’s ochtends 9 uur tot sluit ongeveer 55 mensen hun handen uit de mouwen bij Deining. Dit doen ze in de bediening, in de (spoel)keuken, in de kiosk maar ook bij de toiletten en voor de verhuur van strandbedjes. ‘In de zomer hebben we de hele dag iemand lopen die continu alles bijvult.’ Jaarrond liggen de personeelskosten op dertig procent. Afgelopen seizoen lukte het Hof de personeelsplanning weer ronde te krijgen. En dat komt volgens Hof niet alleen door een eerlijke verdeling van de fooi. ‘Deining is ook eerlijk tegen haar mensen. Het is hard werken, niet altijd op leuke tijden, maar de sfeer maakt veel goed. Ze werken hier vaak met hun eigen vrienden. Daarnaast zijn we heel transparant en belonen we mensen die goed presteren.’ Deining verloont de seizoenwerkers volgens het ABC-model per leeftijdscategorie. A is regulier, B is een stapje hoger voor diegene die extra presteert en ben je echt keigoed dan ga je naar C. Nog beter? Dan ga je een jaar omhoog in leeftijd. Dit zorgt ervoor dat het team elkaar stimuleert om dat stapje omhoog te maken.

Voor een bedieningsmedewerker van 17 jaar is het verschil tussen A en B €0,40 per uur. ‘Iemand die in C zit komt op tijd, voert het werk uit zoals wij dat willen en is pro actief.’ Deining Castricum

Sinds een maand of acht hoort Hof zelf bij dit team. Hij begon in de keuken voor extra assistentie en is nu bedrijfsleider. Behalve meewerken, heeft Hof de aandacht nog meer gelegd op service en de specialiteiten op de kaart verder uitgewerkt. We brengen nu overal een verhaal bij, zoals bij de Oesterzwamburger. De houtskooloven wordt belangrijker in de keuken, we hebben nu duurzame bedrijfskleding en ons eigen bier. Ik heb gewerkt aan de identiteit van Deining. Het team is extra getraind in gastvrijheid.’ Hof, nog steeds zzp’er, deed bij veel bedrijven ervaring op. ‘Ik was keukenmanager bij Van der Valk, werkte bij Hotels van Oranja en in heel veel strandhoreca. Ik ben een Castricumer dus ben met de zee opgegroeid.’

Social Media

Hof waakt ervoor om op social media mooier te zijn dan in werkelijkheid. ‘Dat komt nog best vaak voor…  Horeca is soms best arrogant. Zeker aan de kust. Wij willen verwachtingen overtreffen. Altijd vriendelijk blijven, hoe druk het ook is. Gasten begroeten, zeggen dat je zo bij ze komt. Gasten mogen niet aan je zien dat je misschien een baaldag hebt of dat het achter de schermen even niet zo soepel loopt als er 400 man in je tent zitten. Daar trainen we onze mensen op.’

Deining heeft in totaal 450 zitplaatsen. Te beginnen met de ‘zand-wijk’ waar gasten met de voeten in het zand zitten. Een terras rondom het paviljoen, een a la carte restaurant en een ruimte waar feesten en partijen worden gegeven. Deining telt twee afzonderlijke barren en één keuken. Openbare toiletten en een betaalde douche (€1) voor strandgasten vind je ook op het terrein van Deining. Op mooie dagen is ook de kiosk open waar strandgasten die niet bij Deining willen eten een drankje kunnen kopen voor op het strand, snacks of een frietje. ‘We zijn de enige van de vier paviljoens die nog een kiosk hebben.’ Het is omzet en daarnaast kan ik wanneer het echt ontzettend druk is mensen verwijzen naar de kiosk. We zeggen dan eerlijk dat we momenteel geen plaats hebben, maar bij grote trek kunnen ze een frietje met snack halen bij de kiosk.’ De kiosk is overigens de bakermat van Deining. In 1990 start de zus van de huidige eigenaar, Richard Groot, een snackbar. Haar broer bouwt dit uiteindelijk om tot een volwaardig horecabedrijf.

‘Horeca kan best arrogant zijn, zeker aan de kust’

De dag start bij Dening Castricum om 9 uur. In het seizoen ontbijten 50 tot 60 gasten bij de strandtent. ‘We serveren ontbijt tot 11.30 uur. Een aantal producten zoals de smoothies en yoghurt met vers fruit of granola verkopen we de gehele dag onder de noemer all-day-breakfast. Andere hardlopers zijn de vier burgers, de salades, het broodje met makreel (prijstechnisch bewust niet voor zalm gekozen). Lunch serveert Deining tot 17 uur met als topper de gezonde salade en ook een broodje carpaccio wordt vaak besteld. Kinderen zijn dol op de pasta’s van Deining. Ouders op de puntzakjes met wortel en komkommer, gesneden als friet die Deining serveert aan haar jonge gasten. ‘We hebben niet alleen de frikandel, kroket en kaassouffle voor kinderen. Onze menukaart is voor een strandpaviljoen heel divers. We serveren een simpel broodplankje tot oesters, van hamburgers tot pasta. Op het menu ook ramen noedlesoep en ook de saté ontbreekt niet.’ De omzet eten/drinken is 65/35 procent.

Leestip:
Koks bij Kaatje bij de Sluis werken 45 uur per week.

Bram Hof kan geen nadelen opnoemen van Deining. ‘Logistiek is het misschien niet ideaal. Dit paviljoen staat er al bijna 17 jaar en begint mankementen te vertonen. We verbouwen en verbeteren continu maar onze ambitie groeit boven het pand uit. Daar lopen we zeker in de zomer tegenaan. Daarnaast kan het soms wel frustrerend zijn dat je zo afhankelijk bent van het weer! En we hebben geen goede zomer achter de rug… Maar ja. Ik kan me daar druk om maken, maar het verandert toch niet. In de zomer willen we heel graag na het diner cocktails schenken buiten in onze zand-wijk. Maar als je daar dan niet lekke zit omdat het gewoon te koud is, werkt het niet.’ Afgelopen seizoen wist Deining dezelfde omzet te behalen als in 2016. Ondanks het mindere weer. Een exact bedrag mag niet naar buiten. Hof wint er geen doekjes om: de zomeromzet zit aan z’n top. We doen in de zomer 70 procent, in de winter 30. Daar zit onze groeimogelijkheid dan ook. Verder groeien in de zomer lukt in de huidige situatie bijna niet meer. Het moet uit de winter komen. En de winter wordt steeds beter, we zien de omzet al groeien maar we willen nog hoger en investeren daarom in activiteiten, in promotie, maar ook in extra mensen.’ Jaarrond organiseert Deinng eigen feesten en evenementen waaronder eind oktober Night at the Beach. Deining Castricum

Deining Castricum: Winter twee avonden op slot

Vanaf 1 november tot 1 april sluit Deining op maandag en dinsdag om 17 uur. ‘Met vier paviljoens elke avond open zijn, loont niet voor ons. Zoomers en Zeezicht zitten naast de strandopgang dus zij doen het wel. Wij hebben besloten eerder te sluiten. Zo besparen we aanzienlijk op loonkosten. Op de woensdagen is Hof nu gestart met de stamppot avond, op donderdag is de specialiteit kip van de grill. ’24 uur gemarineerd, op lage temperatuur gegaard met huisgemaakte friet en appelmoes. Op de vrijdag is het Beer & Burgeravond met ons eigen Deining biertje. Als het kouder wordt, serveren we voor de dames de kaasfondue. Volgens authentieke Zwitserse receptuur. Op zaterdag ligt de nadruk op ons driegangenmenu ‘3 gangen fine deining 30,- pp’ met eventueel een wijnarrangement en op zondag organiseren we tussen 10 en 13 de brunch. Een mooie invulling van de doden uren. Dit gaat over in de high tea en dan weer diner. Dat zijn de highligts voor de winter. Al die activeiten staan op de placemats op tafel en mensen krijgen een kaartje mee naar huis om onder de aandacht te brengen wat we doen.’
Deining droomt van een geheel nieuw paviljoen. Plannen hiervoor hebben Richard Groot en Bram Hof al. ‘Maar dat duurt nog wel even. We moeten eerst toestemming hebben van de gemeente om op deze mooie plek ook de komende twintig jaar nog gasten te mogen verwennen. Pas als dat zeker is, gaan we de nieuwbouw verder uitwerken.’

Meer bedrijfsreportages lezen op Misset Horeca

Deining
Zeeweg 45
Castricum
Deining.nl

CIJFERS DEINING CASTRICUM

70
Procent van de omzet komt uit de zomer

30
Uit de winter

65
Procent eten

35
procent drinken

450
Zitplaatsen

15
vaste krachten jaarrond

30
Procent personeelskosten jaarrond

34
Stellen trouwden afgelopen seizoen bij Deining

1000
Personen feest kan Deining aan.

 

Leestip:
Koks bij Kaatje bij de Sluis werken 45 uur per week.