artikel

‘Mijn eethuisje La Falote mag geen hippe tent worden’

Restaurant 4857

‘Ik snap niet waarom iedereen trendy wil, maar met risico. Dit is traditioneel, maar je verdient er wel geld mee.’ Peter van der Linden is trots op zijn eethuisje La Falote in Amsterdam. Hij serveert er Hollandse pot: draadjesvlees, hutspot of kapucijners met spek. Maar een koper voor zijn zaak vindt hij niet. ‘Waarom moet alles hip en trendy? Hier is net zo goed markt voor.’

‘Mijn eethuisje La Falote mag geen hippe tent worden’

Peter van der Linden (54) van Eethuisje La Falote  is juist wars van trendy en hip. Hij runt al 26 jaar eethuisje La Falote in Amsterdam, in de Roelof Hartstraat tegenover het College Hotel. ‘Hier geen woeste stormen van vernieuwingen, hippe trends of wisselende concepten. Ik doe al 26 jaar mijn ding. Oer-Hollands koken en gasten een betaalbare smakelijke maaltijd voorschotelen.

Dat Van der Linden iets speciaals doet met zijn Eethuisje La Falote, is inmiddels opgemerkt door reisgids Lonely Planet waarin La Falote vermeld staat. Ook touroperators weten zijn eethuisje te vinden en meerdere keren per week serveert hij groepen toeristen een soepje, boerenkool met worst, een gehaktbal of een schnitzel. Het menu van de dag kost bij La Falote €15,95. Op de dag van ons bezoek is het mosterdsoep, biefstuk-tartaar met gekookte aardappelen en witlof met gesmolten kaas. En als toetje krijg je chocoladevla, advocaat met slagroom of yoghurt met vruchtjes. Eigenlijk zoals oma dat maakte. La Falote Amsterdam

Piepers jassen

Gasten eten aan tafels gedekt met geblokte kleedjes, de muren hangen vol met snuisterijen en oude foto’s. Via het uitgifteluikje kun je als gast spieken richting de kleine keuken. Je ziet Van der Linden de piepers jassen (30 kilo in een half uur), witlof snijden of boontjes doppen. De deur gaat om 15.00 uur open voor de eerste gasten; twee bejaarde heren die beiden al meer dan 20 jaar, afzonderlijk van elkaar, vijf dagen in de week komen eten. Altijd aan een vaste tafel en de krant ligt al klaar. ‘De ene man eet al 34 jaar bij Eethuisje La Falote! Vijf dagen in de week.’

Omzet Eethuisje La Falote

Met het afgeven van concrete omzetgegevens is Van der Linden voorzichtig. Wel geeft hij een percentage brutowinstmarge. ‘Tussen de 70 en 80 procent. Hoog hè! Ik heb geen klagen. Dat zei ik toch al? De huur op jaarbasis is zo’n €22.500 incl. btw’, aldus Van der Linden. Vast personeel heeft La Falote momenteel niet. ‘Ik heb zeven mensen die ik kan oproepen. Twee van hen werken korter dan een jaar voor me. De overige vijf langer dan drie jaar. De zaak kan ik ook rustig een avond aan hen overlaten. Een potentiële opvolger zit er echter niet tussen. Van der Linden heeft geen verplichtingen met brouwers (er is geen tap) of toeleveranciers. Zijn inkoop is laag. ‘Ik gebruik alles en gooi niets weg. Spinazie over van de vorige dag: dan maak ik spinazie soep. Zo werk ik.’ La Falote Amsterdam

Van der Linden is nu 54 jaar; op 24 juni 2018 hoopt hij 55 jaar te worden. Voor hem een goed moment om afscheid te nemen van La Falote. ‘Maar gewoon de deur dichtdoen, wil ik niet. Dat kan ik wel, want ik heb m’n oude dag goed geregeld, maar ik wil het niet.’ Een vaste gast mengt zich in het gesprek en voegt toe dat hij niet zit te wachten op de zoveelste coffeeshop of een hippe saladebar in zijn buurt. En dat is ook waar Van der Linden bang voor is als hij ‘gewoon’ stopt. Hij zoekt daarom een opvolger; maar dat is nog niet zo makkelijk. ‘Iedereen wil hip. Maar wat ik me dan afvraag is: waarom zou een nieuwe ondernemer trendy met risico kiezen in plaats van classic met toekomst?

La Falote Amsterdam

Eethuisje La Falote is van een uitstervend ras. Zo vind je ze bijna niet meer in Amsterdam. Dat is geen zwakte, maar juist mijn kracht. Het maakt me uniek. We ontvangen jaarrond gemiddeld veertig gasten op een avond. Dat varieert van de toerist, tot de stratenmaker en de notaris. En bij vaste gasten die niet meer hier kunnen komen, brengen we het eten thuis. Daarnaast doen we ook cateringklussen. Bijna alle recensies zijn lovend.’

30 procent meer omzet kan

Van der Linden vervolgt: ‘Mensen zien niet wat ik hier verdien. Ik begin nu om twee uur ’s middags, om tien uur ’s avonds sluit ik. Op zondag ben ik dicht. Er rust hier geen enkele verplichting op. Met feestdagen ben ik gesloten.’ Volgens Van der Linden kan zijn omzet nog met 30 tot 40 procent stijgen, door bijvoorbeeld de lunch erbij te pakken en ’s avonds een uur later te sluiten. ‘Van de exploitatievergunning mag ik open van zeven uur ’s ochtends tot middernacht en in het weekend nog later.’ In Amsterdam is een exploitatievergunning wel persoonsgebonden.

La Falote Amsterdam

Draadjesvlees met appel

Van horecamakelaars kreeg hij weinig positieve respons na informatieve gesprekken over de mogelijke verkoop van La Falote. ‘Ze zeggen het allemaal: je hebt prachtige cijfers, maar ze kunnen het bedrijf niet verkopen voor het bedrag dat ik in m’n hoofd heb. Ze zien het als een object; ze willen het liefst zo snel mogelijk verkopen en hun commissie opstrijken. Voor mij is La Falote veel meer dan alleen een zaak. Mijn ziel en zaligheid ligt in dit bedrijf. Ik voel mee met de gasten, ben betrokken. Dat heb ik geleerd van mijn leermeesters, Leo van Eeghem van de Karpendonkse Hoeve in Eindhoven en Ad Peijnenburg van De Zwaan in Etten-Leur. Bij hen heb ik gewerkt in de bediening.’

De getuigschriften van hen hangen als relikwieën aan de muur. Op Tripadvisor wordt het gastheerschap van Van der Linden regelmatig beloond met complimenten. Ook waarderen gasten het feit dat hij aan het eind van de avond regelmatig zijn accordeon oppakt. Andere gasten komen binnen met de Lonely Planet-gids onder de arm of bellen vanuit de tram welke route ze moeten nemen… ‘Ik zou het gewoon heel jammer vinden als zij binnenkort in dit pand een saladebar aantreffen of een coffeeshop…’

>>> Tips bedrijfsvoering 

Reageer op dit artikel