artikel

Belastingvoordeel voor aanschaf horeca-apparatuur op Energielijst 2018

Restaurant 1870

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling waarmee de overheid ondernemers ondersteunt bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Wanneer je als ondernemer gebruik maakt van EIA heb je dubbel voordeel: de energiekosten gaan omlaag én je betaalt minder belasting. Voor 2018 valt ook veel horeca-apparatuur onder de subsidieregeling. 

Belastingvoordeel voor aanschaf horeca-apparatuur op Energielijst 2018
Rubbens Hi-Touch Salamander.

De overheid stimuleert een duurzame energiehuishouding. Het belastingvoordeel dat je via EIA verkrijgt, zorgt ervoor dat je gemakkelijker kunt investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie.

Het voordeel van EIA

Met EIA kunnen ondernemers 54,5% van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor EIA voldoen aan energieprestatie-eisen en bevorderen doelmatig gebruik van energie.

Belastingvoordeel voor aanschaf horeca-apparatuur

Leen Hakvoort, directeur van Hakvoort Professional is verheugd dat er ook nieuwe horeca-apparaten zijn toegevoegd aan de Energielijst 2018. De Hi-Touch Salamander bijvoorbeeld (in de EIA-regeling vermeld onder code 220117). ‘Deze salamander heeft een opwarmtijd van slechts 8 seconden. Door de bord of schaalherkenning gaat deze vanzelf aan. Hierdoor hoeft de salamander niet de hele dag aan te staan. Hierdoor kan de energiebesparing oplopen tot wel 79%. De kap is traploos instelbaar.De besturing is digitaal en voorzien van een hardglazen bescherming. De salamander is tevens voorzien van een hold functie waardoor gerechten langere tijd op temperatuur gehouden kunnen worden. De salamander schakelt automatisch uit  aan einde van de ingestelde tijd.’

Rubbens kookeiland

Ook zijn inductie kookplaten en bakplaten toegevoegd aan de Energielijst 2018. Het multifunctionele kookeiland van Rubbens, waarbij alle apparatuur praktisch en hygiënisch naadloos is geïntegreerd, wordt op maat gemaakt. Het kookeiland kan ook worden uitgevoerd met inductie kookplaten die voldoen aan de EIA-regeling.

Tevens zijn koelwerkbanken en bedrijfskoelkasten met A en B label ( klimaatklasse 4)  en vrieskasten met  A, B en C label in de lijst opgenomen.

Hoe werkt EIA?

Je meldt je investering, per soort bedrijfsmiddel, digitaal via het eLoket van RVO.nl. Als de investering voor EIA in aanmerking komt, ontvang je een verklaring. Op deze verklaring staat het bedrag dat voldoet aan de EIA. Het totale bedrag aan energie-investeringen dat per onderneming voor EIA in aanmerking kan komen, is minimaal € 2.500 en maximaal € 121 miljoen per kalenderjaar. Je mag 54,5% van het investeringsbedrag waarvoor je een EIA-verklaring hebt ontvangen van de fiscale winst aftrekken.

Welke kosten komen in aanmerking?

Je kunt EIA toepassen op kosten van (onderdelen van) bedrijfsmiddelen die aan de energieprestatie-eisen voldoen. Voldoet een bedrijfsmiddel aan de energieprestatie-eisen, dan komen onder andere de volgende kosten in aanmerking voor EIA:

• Aanschafkosten

– Aankoopsom, inclusief kosten die u betaalt aan derden om het bedrijfsmiddel bedrijfsklaar te krijgen, bijvoorbeeld montagekosten.
– Omzetbelasting die u aan leveranciers betaalt als u omzetbelasting niet kunt verrekenen.

• Voortbrengingskosten

– Arbeidskosten van je eigen werknemers, ingehuurde medewerkers en loonwerkers die het bedrijfsmiddel produceren of installeren.
– Kosten voor materialen uit je magazijn of onderdelen van het bedrijfsmiddel die onder jouw regie worden gekocht en geïnstalleerd.
– Omzetbelasting die je aan leveranciers betaalt als je omzetbelasting niet kunt verrekenen.

• Kosten van aanpassingen aan bestaande bedrijfsmiddelen

– Aanschaf- en montagekosten voor nieuwe materialen. Activeer deze kosten wel op de balans.

Digitaal EIA aanvragen

Het is alleen mogelijk om digitaal een melding in te dienen. Dit kan bij het eLoket van RVO.nl.

Reageer op dit artikel