artikel

Hoe krijg je als restaurant een Bib Gourmand?

Restaurant 15237

Misset Horeca kreeg de afgelopen week van meerdere restaurants de vraag hoe ze in aanmerking kunnen komen voor een Bib Gourmand van Michelin. Naast de kwaliteit zit aan de Bib Gourmand een harde norm voor de maximale prijs van een driegangenmenu. We legden de vraag officieel voor aan Michelin.

Hoe krijg je als restaurant een Bib Gourmand?

De vraag wanneer komt mijn restaurant in aanmerking voor een Bib Gourmand bereikte de redactie van Misset Horeca meerdere malen. Naast de maximale prijs voor een driegangenkeuzemenu van 37 euro moet natuurlijk de kwaliteit van het eten goed zijn als Michelin op bezoek komt. De prijs voor een volledig driegangenmenu is overal 37 euro, ook in de grootsteden zoals Amsterdam. Maar ook in Brussel geldt deze norm. Deze prijs van 37 euro wordt ook voor de gids van 2019 gehanteerd.

Per gang moet een restaurant minimaal twee keuzegerechten aanbieden. Het menu moet beschreven zijn voor de gast en op alle openingsdagen worden aangeboden, dus ook in het weekend.
Bib Gourmand

We leggen de vraag voor aan Ellen Neukermans, woordvoerder van Michelin. Haar antwoord voor de restaurants in Nederland die graag een Bib Gourmand willen bemachtigen:

‘Normaalgesproken worden restaurants geselecteerd door onze inspecteurs zelf, aangezien ze dag in dag uit op prospectie zijn binnen Nederland. Indien een restaurant in aanmerking wil komen voor een Bib Gourmand, dan kunnen ze dit ook rechtstreeks aan ons vragen op voorwaarde dat ze aan de criteria voldoen en dat is een aantrekkelijk keuzemenu aanbieden voor maximaal 37 euro. Het e-mail adres hiervoor is guidemichelingids@michelin.com.’

Bib Gourmand 2018

Michelin maakte op 9 november 2017 haar Bib Gourmands voor 2018 bekend. Het was de tiende keer dat de gids voor de Bib Gourmand in de Benelux uitkwam. Nederland kreeg er 20 Bib Gourmand-restaurants bij, waaronder Valenzia by Zarzo, Ron Gastrobar Paris, Lev in Doetinchem en Gym & Gin. Het complete overzicht van Bib Gourmands 2018 staat hier. Het zijn in totaal 135 restaurants, waarvan 20 nieuwe.

Michelin over haar eigen gids: ‘De gids verzamelt restaurants die bij de inspecteurs van de Michelin gids in de smaak vallen door hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Ze bieden allemaal een volledig menu aan (voor-, hoofd- en nagerecht) voor maximaal 37 euro. In de tiende editie van deze gids hebben de inspecteurs opnieuw heel wat lievelingsadressen verzameld.’ Bib Gourmand

‘De gids geniet elk jaar een steeds grotere populariteit. Onze inspecteurs voelen het tijdens hun bezoeken: restaurants streven naar deze onderscheiding. Ze doen er alles aan om het hun gasten naar de zin te maken. Ze beperken zich niet tot een menu, maar bieden een ruimte keuze met een scherpe prijs-kwaliteitverhouding. Geen wonder dat steeds meer gasten op zoek zijn naar een restaurant met een Bib Gourmand.’ Aldus Michael Ellis, internationaal directeur van de Michelin-gidsen bij de lancering van de Bib Gourmand Benelux.

 


 

Reageer op dit artikel