artikel

Next Generation diner Alliance: sous-chefs nemen keuken over

Restaurant 4411

Patrick van Hogeloon van De Treeswijkhoeve, Merwin de Lange van ’t Nonnetje, Bert-Jan Jipping van de Vlindertuin, Keng Vichianrat van La Rive en Sjoerd Kleiwerd van Da Vinci, sous-chefs van de Alliance-sterrestaurants waar ze werken, hebben een eigen diner geserveerd. Dit deden ze onder de noemer Next Generation diner op 4 februari. Wat serveerden ze?

Next Generation diner Alliance: sous-chefs nemen keuken over
Keng, Sjoerd, Patrick,, Bert-Jan, Roy en Merwin.

Het Next Generation diner is een initiatief van Roy Eijkelkamp, chef-kok van De Bokkedoorns in Overveen. De Alliance heeft het idee omarmt. De zes chefs serveerden hun creaties uit aan zo’n zestig gasten bij De Bokkedoorns in Overveen. Eijkelkamp bedacht het diner toen hij nog werkte onder Menno Post. ‘Dat ik nu zelf de volledig leiding over de keuken krijg na maart, dat wist ik toen echt nog niet,’ laat Eijkelkamp weten. De ‘nieuwe’ sous-chef van Eijkelkamp is Jules Wiringa (Moon, La Rive).

Hij bedacht het diner om ook de namen achter ‘de grote chefs’ in de spotlights te zetten. ‘Iedereen weet dat het teamwerk is in de keuken, maar alles gebeurt onder de naam van de meester. Niet erg. Maar soms is het superleuk om je eigen naam terug te zien op het menu.’

‘Navolging binnen Alliance’

Anita Bos van Het Amstel Hotel uit Amsterdam (La Rive) is het helemaal eens met Roy Eijkelkamp. ‘Grote chefs zijn niets zonder hun keukenteams. Ik hoop dat dit initiatief navolging krijgt binnen de Alliance. Dat kan bijna niet anders.’

Ook Michel van der Kroft van ’t Nonnetje in Harderwijk is enthousiast en staat als een trotse pauw toe te kijken in de keuken. ‘Dit is zo leuk voor de jongens. Merwin heeft een geheel eigen gerecht geserveerd. Ik vond het stoer van hem dat hij niet een van de klassiekers koos waarmee hij zeker weten zou scoren, maar een eigen creatie heeft bedacht. Natuurlijk hebben we het samen door geproefd, maar is het van hem.’

Hetzelfde geldt voor Sjoerd Kleiwerd van Da Vinci die het dessert voor zijn rekening nam. ‘Dit dessert staat nog niet op de kaart bij Da Vinci. Ik heb het speciaal voor dit diner ontwikkeld.’ Patrick van Hogeloon van De Treeswijkhoeve zegt het idee ‘supertof’ te vinden. ‘Natuurlijk is het kicken om je eigen naam op het menu te zien.’

Wat serveerden de chefs:

Patrick van Hogeloon  (26 jaar) – De Treeswijkhoeve **
Heilbot
Gerookt – Koolrabi – Dennen – Karnemeld vinaigrette

Merwin de Lange (23) – ’t Nonnetje ** 
Coquille
Kombucha – Pompoen – Kokos – Citrus

Bert-Jan Jipping (27) – De Vlindertuin *
Langoustine
Paddenstoelen – Duindoorn – Zoete Aardappel – Zoethout

Keng Vichianrat (36) – La Rive
Kalfswang
Robe Biet – Framboos – Gerookte ui

Roy Eijkelkamp (31) – De Bokkedoorns **
Anjou Duif
Rode kool – pommes fondant – bloedworst – laurier

Sjoerd Kleiwerd (31) – Da Vinci *
Bloedsinaasappel
Manjari chocolade / Raz el Hanout – Lemon curd