artikel

Hotello of the Year: ‘500 banen creëren met Happy Tosti’

Restaurant 1407

Sam Holtus is, samen met compagnons Jasper Kool en Wibe Smulders, verantwoordelijk voor Happy Tosti. De Hotello of the Year 2018 helpt met dit concept ‘mensen met een arbeidsbeperking’ aan werk. ‘Maar we zijn een commericieel bedrijf waar kwaliteit en service voorop staan.’

Hotello of the Year: ‘500 banen creëren met Happy Tosti’

Dat Sam Holtus (32) tot Hotello of the Year verkozen werd, verraste de ondernemer achter Happy Tosti behoorlijk. ‘Dat ik genomineerd was vond ik al wat, maar dat ik bij de laatste drie finalisten zat, dat was echt eervol.’ Zijn mede-finalisten waren niet de minsten, erkent Holtus. ‘Joris Bijdendijk en Gabriella Esselbrugge.’ Lachend: ‘Ik dacht; hier mag ik best van verliezen.’

Maar dat gebeurde niet en Holtus mag zich een jaar lang Hotello of the Year noemen. Of hij zichzelf een ‘Hotello’ vindt? ‘Dat denk ik wel. Nadat ik in 2011 afstudeerde in Den Haag heb ik jarenlang als f&b-manager gewerkt bij Van der Valk. En typische eigenschappen als gedrevenheid, doorzettingsvermogen, sociaal en empathisch vermogen, zijn wel dingen waarover ik beschik.’

Werkloosheid te lijf gaan

Happy Tosti, waarmee Holtus en compagnons Jasper Kool en Wibe Smulders aan de weg timmert, toont dat ook aan. Het concept biedt werk aan mensen met een arbeidsbeperking. Holtus: ‘Dat kan heel uiteenlopend zijn; mensen met een fysieke beperking, psychisch of geestelijk.’ Het idee ontstond toen drie jaar geleden. Holtus: ‘Er was toen behoorlijk wat te doen rondom de participatiewet die inging op 1 januari 2015.’ Het doel daarvan was om zoveel mogelijk mensen te laten deelnemen aan de arbeidsmarkt.

Holtus: ‘Het idee kwam van Jasper Kool, en hij zocht iemand om het samen mee uit te voeren. Zo raakten we aan de praat.’ Het duo wilde een doelgroep die moeilijk aan het werk kwam, helpen op de

Hotello of the year

Sam Holtus -midden- tussen zijn mede-finalisten van Hotello of the Year.

arbeidsmarkt. Holtus: ‘En onder mensen met een arbeidsbeperking was het werkloosheidpercentage 25 procent.’ De compagnons zagen daarin mogelijkheden. Maar, zo benadrukt Holtus, het moest geen gesubsidieerd project worden. ‘Wij wilden een commercieel concept met een normaal verdienmodel waar medewerkers, ook met een afstand tot de arbeidsmarkt, een normale baan konden hebben met een fatsoenlijk salaris.’

Lees ook: Happy Tosti zet soep Verspillingsfabriek op de kaart

Meer mensen voor zelfde resultaat

Het is een uitdaging die beide compagnons aangaan, later aangevuld met Wibe Smulders als derde partner. Holtus: ‘Wij moeten met meer mensen werken om hetzelfde resultaat te behalen, dus dat vergt aanpassingen. Maar verder zijn wij als ieder ander bedrijf.’ Dat is ook iets dat Happy Tosti wil uitstralen. ‘Wij leggen het er juist niet dik bovenop dat wij werken zoals we doen.’ Een reden waarom de naam ook is aangepast. Happy Tosti heette eerst Tosti van Josti.

(C)Roel Dijkstra-Vlaardingen Happy Tosti - Sam Holtus - Delft‘Happy Tosti past veel meer bij wat we doen. Achter op onze menukaart staat nu een korte uitleg wie we zijn, wat we doen en waarom we het doen, maar daar blijft het dan ook bij. Eigenlijk zal een gemiddelde gast niet eens merken dat wij werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat is dan ook precies de bedoeling. Want laten we wel wezen: mensen moeten terugkomen voor het lekkere broodje en de goede koffie, niet voor ‘die sympathieke medewerker.

Uitbreiding en franchise

Happy Tosti begon met drie filialen in Den Haag, Leiden en Hoofddorp. Daarna zijn ze zich gaan toeleggen op franchise. Holtus: ‘Inmiddels hebben twee franchisers al hun deuren geopend, in Delft en in Breda. En begin april opent ook een franchise in Deventer.’ En ondanks de focus op franchise opent Happy Tosti begin mei ook nog een eigen filiaal. ‘In Amsterdam, midden in de Pijp in de Eerste van der Helstraat. Dat is wel een droom die uitkomt’, aldus Holtus.

Het zorgt ervoor dat het doel, mensen met een arbeidsbeperking helpen aan een baan, gestalte krijgt. Holtus: ‘We hebben ons voorgenomen om in 5 jaar tijd 500 banen te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Als je puur naar Happy Tosti kijkt, zouden we er dan 50 moeten openen. Maar zo willen we het niet aanpakken. We gaan ook aan de gang met afgeleiden van het concept, zoals een bakkerij Happy happy tostiBakery, om zo ook mensen aan het werk te helpen.’

Over Happy Tosti

Bij Happy Tosti werken mensen met een ‘arbeidsbeperking’, fysiek, psychisch of verstandelijk. Sam Holtus: ‘Wij laten mensen langskomen en dan kijken we wat we voor elkaar kunnen betekenen.’ Niet alle werknemers hebben een beperking. Holtus: ‘Dat zou niet werken. Per filiaal is er een bedrijfsleider en, afhankelijk van grootte en omzet, een assistent-bedrijfsleider. Daarnaast is er een jobcoach om de medewerkers te begeleiden die dat nodig hebben. Hiervoor werken we samen met een bureau, dat ook de werving en selectie doet.’

Reageer op dit artikel