artikel

Tips voor de aanschaf van een vaatwasmachine

Restaurant 3919

Keuze te over bij de aanschaf van een vaatwasmachine, maar hoe weet je welke machine bij je zaak past? Nog iets te vaak zien horecaondernemers de vaatwasser als sluitpost bij de inrichting van een keuken. Ten onrechte, want de afwas is een wezenlijk onderdeel van het hele bedrijfsproces. Stokt het hier, dan stokt de hele schakel. Maar welke keuze moet je dan maken?

Tips voor de aanschaf van een vaatwasmachine

Er komt veel kijken bij vaatwassen in de horeca. Welke machine past bij je bedrijf? Een voorlader, een doorschuifmachine of een korventransportmachine? Met of zonder aparte glazenspoelmachine, met of zonder waterontharder? De keuze voor een vaatwasser hangt sterk af van het soort zaak. Hoeveel zitplaatsen heeft de zaak? Wat wordt er uitgeserveerd? Zijn dat eenpansgerechten waar alleen een bord, mes en vork voldoende zijn, of heeft iedere gast een voor-, hoofd- en nagerecht?
Het aantal serviesdelen bepaalt voor een groot gedeelte welke machine je nodig hebt. Maar is het alleen serviesgoed of moeten ook de potten en pannen door de machine heen? Daarnaast is het bepalend hoeveel manuren je kwijt wilt zijn aan de afwas. Is er iemand de hele dag beschikbaar, of heb je alleen in de piekuren iemand in de spoelkeuken staan? In dat laatste geval heb je meer capaciteit nodig, zodat snel grote hoeveel-
heden weggewerkt kunnen worden.

Welk type bij welk bedrijf?

Machines van Miele.

Om te kijken welk type vaatwasser het beste bij het bedrijf past, is het raadzaam om een inventarisatie te maken van alle vaat die moet worden afgewassen. Welke materialen zijn het, hoeveel stuks of hoeveel korven? Dan moet worden bepaald in hoeveel tijd deze vaat moet worden afgewassen. Ook, in welke ruimte moet worden afgewassen en wat zijn de mogelijkheden van die ruimte, zoals beschikbare vierkante meters, de looprichting, het scheiden van vuil en schoon en de beschikbare installatievoorzieningen. Tot slot wordt gekeken naar extra wensen, bijvoorbeeld energieterugwinning, osmose, speciale wasprogramma’s enzovoort.

Voorlader soms genoeg

Voor een kleinere zaak tot 30 of 40 zitplaatsen kan een voorlader goed genoeg zijn, uiteraard weer afhankelijk van het aantal serviesdelen. Een voorlader is arbeidsintensiever, de korf moet in en uit de machine worden gepakt. Dit kan een flinke belasting voor de rug van de medewerker zijn, dus plaats waar mogelijk de voorlader op een onderstel. De machine staat dan op werkhoogte en is daarmee arbovriendelijk. De afwas in een voorlader neemt meer tijd in beslag. Op drukke momenten kunnen tot 15 korven per uur worden gewassen. Koop daarom extra korven bij de machine, dat versnelt het vaatwasproces en is een relatief lage investering.

Een klein eetcafé heeft doorgaans genoeg aan een voorlader vaatwasmachine. Prijzen variëren hier tussen de €1000 en €6500. Voor €3500 kan een café een machine aanschaffen die kwalitatief goed in orde is voor de benodigde capaciteit en de vervuiling die daar normaliter bij hoort. Bij een voorlader kan worden gekozen tussen 230 en 400 Volt. Krachtstroom wordt te allen tijde geadviseerd, alleen als het niet anders dan is een 230V aan te raden. Hier wordt de machine wel veel langzamer van. Er zijn ook voorladers met een extra hoge waskamer. Die zijn geschikt voor grote borden zoals pannenkoekenborden. Deze machines zijn vaak ook geschikt voor grote pannen, beslagkommen enzovoort.

Doorschuifmachine voor meer

vaatwassen in de horeca

Doorschuifmachine van Zanussi (Hakvoort)

Wordt de zaak groter dan is een doorschuifmachine aan te raden. De variatie in deze machines is enorm. De prijs van een doorschuifvaatwasmachine varieert tussen de €2500 en €20.000. De betere doorschuifvaatwasmachines beginnen bij de €6000.
Een groter restaurant dat meer capaciteit nodig heeft, moet denken aan €8000. Bij een groter bedrijf kan het zinvol zijn twee doorschuifmachines naast elkaar te zetten; een voor de voorwas en een voor de hoofdwas. Ook zijn er aatwasmachines die al het vuil uit de vaatwasmachine verwijderen en waarmee je de voorwas, hoofdwas en het naspoelen inéén kunt doen. Echt grote bedrijven zijn het meest gebaat met een korventransportmachine waarin de verschillende processen zoals schoonspuiten, debrasseren en spoelen naast elkaar gebeuren. Hierbij moet gedacht worden aan een investering vanaf €25.000.

Durf te investeren

Goedkoop is vaak duurkoop, adviseren de leveranciers. Is bij nieuwe projecten de vaatwasser nog wel eens de sluitpost van de begroting, als deze uiteindelijk vervangen moet worden, kiest de horecaondernemer vaak voor een uitgebreider exemplaar, doordat hij beter weet waaraan het apparaat moet voldoen. Voordelige vaatwasmachines scoren doorgaans slechter door oudere technieken, goedkopere onderdelen en een lagere afwerking. Zo zijn goedkopere vaatwassers vaak enkelwandig waardoor ze lawaaiig zijn en veel warmte afgeven. Beter zijn de dubbelwandige machines. Er zijn dubbelwandige machines waar alleen de deur dubbelwandig is, maar ook dubbelwandige machines waar de hele machine dubbelwandig is.

Waterverbruik bepaalt kosten

vaatwassers in de horeca

Meiko M iclean

Het waterverbruik is maatgevend voor de operationele kosten. Hoe meer water, hoe meer energie nodig is om het water te verwarmen en hoe meer vaatwasmiddel gebruikt wordt. Beter is het daarom ook om de machine aan te sluiten op warm water in plaats van koud water. Dat scheelt opwarmtijd en geld. Door een gasboiler opgewarmd water is goedkoper dan elektrisch opgewarmd water.

Professionele vaatwasmachines hergebruiken het waswater. Als dit goed wordt gefilterd, dan blijft het beter schoon waardoor het wasresultaat beter is. Een atmosferische boiler zorgt ervoor dat eerst de boiler leeg is voordat er koud schoon water wordt toegelaten. Het voordeel hiervan is dat de temperatuur van naspoelwater niet te laag is en altijd gegarandeerde desinfectie plaatsvindt.

Bij het openen van de vaatwasser komt er meestal veel stoom vrij. Dit is ongezond voor de spoelhulp vanwege de alkalische stoffen in de lucht. Plaats daarom bij doorschuifvaatwassers een condenskap boven de machine die de overtollige stoom afzuigt en het klimaat in de keuken verbetert.
Nieuwere modellen van de doorschuif-machine hebben geen afzuigkap meer nodig door het gebruik van een warmtewissel. Een warmtewisselaar gebruikt de warme stoom om koud leidingwater op te warmen tot 35℃.

>> Leestip: Nieuwe generatie vaatwassers stimuleren duurzaamheid

Gebruik waterontharder

vaatwassen in de horeca

Waterontharder

Vrijwel altijd adviseren de vertegenwoordigers van de vaatwasserfabrikanten om een waterontharder te gebruiken. Alleen op de Veluwe is het soms niet nodig, in de rest van Nederland schijnt het water een dusdanige hardheid te hebben dat het de vaatwasser niet ten goede komt. Al na twee maanden kan een duidelijke kalkaanslag zichtbaar worden en wordt de machine smoezelig. Eén millimeter kalkaanslag op de verwarmingselementen betekent 10 procent meer energieverbruik. Een waterontharder zorgt voor lagere operationele kosten, minder zeep-gebruik, betere wasresultaten en een langere levensduur van de machine.

Glazenspoelmachine

Voor glaswerk is een waterontharder alleen niet voldoende. In een reguliere vaatwasser is al snel sprake van glascorrosie door een hoge temperatuur van het water en de gebruikte chemicaliën, daarom is een aparte glazenspoelmachine aan te raden. Een glazenspoelmachine werkt vele malen beter dan een spoelbak. In een spoelbak gaat koud water. Dat is minder hygiënisch en in gebruik minder prettig voor de medewerkers.

Wil je echt mooi en schoon glaswerk hebben, gebruik dan een glazenspoel-machine in combinatie met een osmose-apparaat. Als dat apparaat goed is afgesteld, en dat neemt soms wat tijd in beslag, kan het zijn werk goed doen en komen de glazen er prachtig uit. Dan is het met de hand poleren van het glaswerk overbodig. Het is de investering van een paar duizend euro meestal wel waard. Osmose wordt ook toegepast met ledverlichting. Ledverlichting is vaak feller waardoor de kalk- en mineraalafzettingen beter te zien zijn. Ook voor andere materialen zoals roestvrijstaal en porselein kan dit nuttig zijn.

Preventief onderhoud

vaatwassen in de horeca

Machine van Metos

Hoe lang een vaatwasmachine meegaat, hangt af van hoe ermee omgegaan wordt. Alle leveranciers adviseren een onderhoudscontract. Hierbij wordt de machine één of twee keer per jaar preventief onderhouden. Bij goed onderhoud kan de levensduur aanzienlijk verlengd worden. Kies daarom altijd voor een leverancier met een eigen service-organisatie.

Een vaatwasmachine is een belangrijk onderdeel in een bedrijf. Als die stilstaat, wil je niet dat de vaat zich dagenlang opstapelt. De betere machines houden bij hoeveel wasbeurten er geweest zijn en wanneer onderhoud noodzakelijk is. Een nieuwe ontwikkeling is dat vaatwasmachines kunnen worden gemonitord met de smartphone. Zo zie je precies hoeveel water de vaatwasmachine gebruikt, maar ook wanneer onderhoud nodig is. 

>> Leestip: vaatwassers in de horeca: 5 tips bij aanschaf

 

 

Dit artikel is tot stand gekomen met dank aan: