artikel

Wat zijn de ideale gerechten voor op het terras?

Restaurant 4041

Wat zijn de ideale gerechten voor op het terras?

De meeste gasten houden van buiten eten. Maar een vorkje prikken op het terras moet geen worsteling worden. Zorg daarom voor terrasproof eten. Het eten moet in ieder geval niet te snel afkoelen en windvast zijn. Geen torentjes op het bord of een berg losse sla. Leg ook een diepvriesvoorraad aan van borrelgarnituur en (appel)taart want dat zijn twee onmisbare terrastoppers. Samen met saté, de tosti en de club sandwich. De hamburger, hotdog en maaltijdsalade zijn populaire nieuwkomers. Misset Horeca zette een reeks typische terrasgerechten én tips om ze te verkopen op een rij.

Laatst bijgewerkt op: 20-05-2019

Waar moet terras eten aan voldoen?

1 Geen poespas
Serveer eten zonder al teveel opsmuk. Geen torentjes op het bord of andere componenten die kunnen omvallen. Presenteer alles op een bord. Gebruik geen losse elementen en tierlantijnen. De keuken en de bediening zijn eveneens gebaat bij minder gefriemel op het bord. Dat bevordert een snelle opmaak in de keuken en het vlot uitserveren in de bediening.

2 Voorkom afkoeling
Op de iets frissere dagen is het van belang om afkoeling van warme gerechten op het terras te voorkomen. Daarom is het handig om de borden voor te verwarmen. Of serveer de gerechten 10°C warmer dan je binnen zou doen.

3 Windvast
Naast het voorkomen van afkoeling, moeten gerechten die op de terrastafel belanden, windvast zijn. Niks is vervelender dan wegwaaiende garnituur of servetten. Laat daarom windgevoelige en lichte elementen zoals frisé buiten beschouwing. Wil je toch losse elementen op het bord leggen, ‘plak’ ze dan vast en voorkom geschuif.  Ook handig: borden met een rand, zodat er niets af kan rollen. Leuk die rustieke houten plank met een burger erop, maar niet per se praktisch met een terras aan de overkant van de straat.

4 Goede mis-en-place
De toestroom van terraspubliek kent veel pieken en dalen. Daar moet je meteen op in kunnen spelen. Zorg daarom voor simpele gerechten die in een paar handelingen te bereiden zijn. Maak een goede mis-en-place en haal voldoende in huis.

5 Kies voor klassiekers
Veel zakelijke terrasgasten willen snel een hapje kunnen eten. En er zijn altijd mensen die geen zin hebben om lang na te denken. Zorg daarom voor herkenbare gerechten op je terraskaart. Klassiekers als een twaalfuurtje, brood met kroketten en een salade of soep, doen het altijd goed. Het twaalfuurtje (meestal bestaande uit boterhammen met een kroket en soep of huzarensalade) is bovendien snel te bereiden. Dat geldt eveneens voor de salades en soepen.

6 Gezond scoort
Maak het gezond. Juist op het terras waar de gast lekker in de buitenlucht (en in het zonnetje) verblijft, hoort een voedzame en gezonde. Salades passen hierin maar ook gezonde broodjes of (maaltijd)soep.

Trends terras eten: zelfgemaakt en in zicht bereid

Ron Blaauw (c) Jan Willem Schouten

Met het terrasseizoen voor de deur, nemen veel zaken de menukaart voor dit voorjaar en deze zomer weer onder de loep. Qua gerechten is het altijd de vraag: wat zijn de ideale terrasgerechten? Afgezien van wát je serveert, is vooral ook belangrijk hóé het gemaakt wordt, want een gerecht ‘terrasproof’ maken is niet onbelangrijk voor zowel keuken, bediening als de gast zelf.De gasten eens wat anders voorschotelen op het terras? Ron Blaauw deelt drie gerechten die met weinig handelingen en in korte tijd te bereiden zijn. Bekijk hier de recepten van zijn snelle terrasgerechten.

De trends op het gebied van terras eten zijn zelfgemaakt en in het zicht van de gast bereid. Dus leg dit terrasseizoen die oesters in een grote bak ijs op het terras en rooster die rib fingers op de buitengrill. Zien eten is immers doen eten.

In navolging op de hiervoor genoemde trend, zeggen veel bedrijven dat vlees weer erg trendy is, zeker als borrelhap en mits van goede kwaliteit. Dus maak zelf eens garnalenkroketjes, bitterballen, hotdogs en gamba’s in tempura of  rib fingers (op de buitengrill).

terras eten

Instagrammable salade

Tegenwoordig moet alles instagrammable zijn. Geen betere reclame dan posts op social media. Günter Paffendorf, chef-kok bij Dining56 in Arnhem, heeft bijna 30.000 volgers op Instagram en heeft wel wat tips.

Eten moet een plaatje zijn en dan doet kleur wonderen. Dus niet zomaar een donut of milkshake maar een galaxy donut, mermaid toast, freakshake of candy floss ice cream. Om op te vallen, moet eten zorgen voor een wow-effect. Zonnige foto’s van frisse kleurrijke gerechten op een terras maken meer kans gepost te worden dan foto’s die in het halfduister van een winterse middag gemaakt zijn. Denk niet te veel aan de gezondheidsfactor, het moet er vooral spectaculair uitzien. Aan de andere kant is Instagram juist ook een ideaal platform om inhoudelijk het verhaal van een gerecht te vertellen. Laat zien hoe het is ontwikkeld, waar ingrediënten vandaan komen.

Klassieke toppers voor op het terras

1. Taart

Gebak is een van de populaire terrasgerechten. Er zijn inmiddels tal van varianten. Denk aan noten bijvoorbeeld. Zelf bakken werkt onderscheidend. Maar voor wie geen handjes in de keuken heeft: er zijn tal van koelverse en diepvries-taarten op de markt. Makkelijk en je hoeft minder snel ‘nee’ te verkopen omdat ze zo te ontdooien of op te warmen zijn als ze uit de vriezer komen. Denk ook eens aan seizoensvarianten: stoofperentaart in de winter of een aardbeienslof in de zomer. Of varieer met kwarktaart. Er zijn verschillende mixen voor het maken van grotere hoeveelheden (speciaal voor de horeca) verkrijgbaar.

2. Borrelen met bittergarnituur

Het is typisch Nederlands en staat synoniem voor gezelligheid: bittergarnituur. De naam zegt het al: een hapje dat van oudsher bij bittere drankjes als jenever en bier werd geserveerd. Bij borrelen (ook op het terras) hoort een hartig hapje. Gefrituurde snacks zoals bitterballen, vlammetjes en mini-loempia’s zijn geliefd terraseten. Naast gemengde schalen met snacks is en blijft het schaaltje bitterballen (met mosterd) favoriet. Naast borrelsnacks zijn er diverse innovatieve hapjes geïntroduceerd, zoals pulled pork bites, vegetarische bitterballen, Ookworst en Oosterse dimsums. De hotdog is bezig met een enorme opmars. De tijd van het ‘broodje worst’ is echt voorbij. Geen traditionele variant met ketchup en mosterd meer, maar culinaire verrassingen met onderscheidende toppings.

3. Saté scoort

Nog zo’n all time favourite: saté. Niet alleen voor binnen maar ook voor buiten, heerlijk om te verorberen. Een paar stukjes vlees aan een stokje met frites of brood, slagarnering, kroepoek en uiteraard satésaus. Met name dat laatste is bepalend voor de smaak. Het succes schuilt in het feit dat het gerecht simpel en snel te bereiden is, en de ingrediënten dus voor het grijpen liggen. De saus is in grote charges en vooraf te maken. Bij het Vlaams Arsenaal in Nijmegen hanteren ze de regel dat saté binnen tien minuten op tafel moet staan. Dat maakt dit tot een hardloper in de lunch en tijdens het diner.

4. Lunchen met de club sandwich

Het iets ‘chiquere broertje’ van de tosti. Zo zou je de club sandwich wel kunnen noemen. Het bestaat uit geroosterde boterhammen die op elkaar gestapeld zijn met daartussen meestal tomaat, sla, kip, ei, bacon en dressing. Een prikker houdt het geheel bij elkaar. Onderhand zijn er tal van varianten in de omloop. Vooral als lunchgerecht is dit een topper. Door de presentatie met de prikker is het makkelijk te vervoeren en daarom een prima terrasgerecht. Je kunt hier natuurlijk ook mee variëren. Je kunt dit gerecht nog luxer maken met pastrami, Old Amsterdam-kaas, luxe sla en huisgemaakte mosterdsaus.

5. Scoren met tosti’s

Kleed de tosti aan met wat verse groenten en je kunt er iets meer voor vragen. Vervang de kaas eens door mozzarella en de ham door salami

Het is kinderlijk eenvoudig, maar o zo geliefd bij ons en onze zuiderburen. Twee keer twee getoaste boterhammen met kaas, ham en/of ananas (hawai) er tussen. Lekker dippen in wat ketchup of curry. Een voedzaam en snel hapje voor tussendoor of als lichte lunch. Wij noemen het tosti en de Belgen croque monsieur. Dat klinkt een stuk chiquer.

Daarbij is vooral de tosti heel erg hip. Je kunt er eindeloos mee variëren. Alle grove broodsoorten kunnen worden gebruikt en ook vrijwel alle soorten beleg zijn mogelijk. Met een tosti kun je ook uitstekend aansluiten op de vraag naar minder vlees en meer groenten. Een mooie variant is bijvoorbeeld een tosti van zuurdesembrood met hummus, tomaat, koriander en geitenkaas. De tosti kan niet alleen op allerlei manieren worden beleg, maar ook worden bereid. Roosteren op een vuurtje bijvoorbeeld.

6. Maaltijdsalades zonder pasta

Salades tijdens de lunch worden steeds populairder, merkt foodwatcher Anneke Ammerlaan. Salades zijn momenteel heel populair. ‘Men wil steeds meer groenten binnenkrijgen. Daarom wordt in plaats van sla, steeds vaker voor een maaltijdsalade gekozen. Aangezien gasten niet veel koolhydraten willen eten, is het aan te raden geen pastasalade op het menu te zetten, maar groente de rol van paste te laten overnemen.

Bereid deze groenten eens op een andere manier, zoals roosteren of stomen. Daardoor krijgen ze meer smaak en/of bite.’ Salades worden niet alleen steeds voedzamer en gezonder, maar zeker ook creatiever. Ze hebben een grote diversiteit aan ingrediënten, zoals koolhydraten, groentes, vis/vlees gevogelte of vegan, om zo te voldoen als gezonde, maar ook volledige voedzame maaltijd.

 7. Hamburgers

Hamburgers zijn allang geen trend meer, maar vaste items op de menu’s van restaurants en fastservicebedrijven. Hoe maak je nu echt een goede burger? Diego Buik, koning van de hamburgers, geeft zijn tips prijs.

terras eten

1. Kies het juiste vlees
‘Je kunt voor een redelijke prijs goede hamburgers inkopen. De structuur moet niet te stevig zijn, er moet niet te veel zeem in zitten. Bak de burger en proef. De slechte zijn te compact en lopen helemaal leeg. Dat is niet de bedoeling.’

2.Niet pletten
‘Mensen pletten het vlees met een spatel of een gewicht, zodat het garen sneller gaat. Niet doen. Je drukt alle sappen eruit. Als je wilt dat het sneller gaat, maak dan dunnere burgers en leg twee patties op een broodje.’

3.Let op garing
‘Een hamburger standaard well done meegeven is not done. Gebruik een temperatuurmeter, heel simpel (medium is 55-58 graden). Op een gegeven moment heb je er ervaring mee en kun je de garing bepalen door te voelen.’

4.Laat het vlees rusten
‘Dit doet bijna niemand, maar een hamburger net van de plaat of uit de oven loopt leeg als je ’m opensnijdt. Een paar minuten rusten is al goed. Ondertussen pak je het bord en maak je het broodje klaar.’

5.Kies het juiste broodje
‘Een briochebroodje is zoet, luchtig en geeft een andere dimensie aan je burger. Die zachte bolletjes zijn in mijn optiek niet geschikt. Grote, harde Italiaanse bollen ook niet, je eet dan meer brood dan vlees. Het mooiste is als het broodje net iets groter is dan de burger. Dan kun je ’m goed vasthouden.’

6.Toast het broodje
‘Door brood te toasten, zorg je ervoor dat het niet alles opzuigt, maar je creëert ook structuur en krokantheid. En je krijgt het brood natuurlijk niet dagelijks vers geleverd. Door de warmte van de plaat of de oven komt het brood weer tot leven.’

7.Kies de juiste saus
‘De saus moet dik zijn, anders zuigt het broodje alles op. En de saus is een soort lijm die alles bij elkaar houdt. Ik maak mijn eigen ketchup, maar de ketchup van Heinz is daar perfect voor. Ik doe altijd mayonaise op de onderkant van het broodje – dat geeft meer smaak – en ketchup aan de bovenkant.’

8.Kies de juiste opbouw
‘Een hamburger die uit elkaar valt; dat ligt aan het broodje, maar ook aan de opbouw. Ik doe eerst mayonaise, dan sla, dan tomaat, dan het vlees en dan ketchup. Ik vind sla en tomaat onderop lekkerder dan bovenop het vlees, en tomaat blijft onderop beter op zijn plaats.’

9.Bied variatie, tot op zeker hoogte
‘Je kunt gasten zelf hun saus laten kiezen, of zelfs het vlees. Burgers van kip, zalm en vegetarische burgers worden steeds populairder. Met een hamburger kun je eindeloos variëren, maar dan kom je gelijk valkuilen tegen. Zo ben ik geen fan van blauwe kaas op een burger, dat is zo heftig. Of je moet het heel subtiel doen, dan kan het. Maar vaak is het niet subtiel.’

Reageer op dit artikel