artikel

Recept Vis & Seizoen: Heek op Baskische wijze

Restaurant 624

De Stichting Vis&Seizoen wil de visconsumptie en het visaanbod in de horeca structureel verduurzamen. Heek is te eten van juni tot en met november. In de maanden december tot en met mei plant de vis zich voort. 

Recept Vis & Seizoen: Heek op Baskische wijze

Heek behoort tot de schelvisachtige. Heek is een lange robuuste vis en heeft een iets afgeplatte kop met zeer scherpe tanden. Deze vis is overwegend grijs/blauw zilverachtig van kleur en zwemt ten oosten van de Atlantische-oceaan van IJsland tot aan Noorwegen en komt zelfs voor in de Middellandse-zee.

Seizoen en duurzaamheid

De heek is zich aan het voortplanten in de maanden december tot en met mei. De beste periode om de heek te eten is dus van juni tot en met november. De heek is MSC gecertificeerd.

Recept  Heek op Baskische wijze

Een bijzondere ovenbereiding van heek met Baskische roots.

Ingrediënten

1 kilo Heek
50 ml. Olijfolie
50 ml. Witte wijn
2 Spaanse pepers
1 Ui, gesnipperd
2 teentjes Knoflook
Laurier, zout & peper

Werkwijze

  • Bestrooi de heekfilet met zout en laat even intrekken.
  • Verhit de olijfolie en sauteer de ui, knoflook en de pepers.
  • Breng op smaak met laurier, zout en peper en gaar verder.
  • Pureer het pepermengsel in een blender of druk het door een zeef.
  • Olie een ovenschaal in en leg er de gezouten heekfilets in.
  • Giet er de witte wijn over en zet de schotel in een oven van 150°C voor ongeveer 10 minuten.Recept Vis&Seizoen
  • Bedek met het pepermengsel en bak verder voor 5 minuten.

Toepassingen

  • Als component in een tussengerecht met een component van venkel en tomaat.
  • Als component in een hoofdgerecht met gekookte aardappelen.
  • Als component in een hoofdgerecht met gekonfijte aardappel en een bereiding van paprika.

Vis & Seizoen

Stichting Vis & Seizoen (sinds 2005) is een initiatief van Versvishandel Jan van As en heeft als doel de visconsumptie en het visaanbod in de horeca structureel te verduurzamen. Dit recept is ontwikkeld samen met Gastronomixs van Jeroen van Oijen & Inge Meijs.

>> Meer recepturen van Vis & Seizoen op Misset Horeca

 


Reageer op dit artikel