artikel

BBB Maastricht: netwerken, kennis delen en zaken doen

Restaurant 498

Inspirerende kook- en productpresentaties in het Gault&Millau theater op Folie Culinaire, interessante lezingen over Vital Food tijdens het congres Taste Summit en meer dan 400 exposanten op de beursvloer. BBB Maastricht barst wederom van de inspiratie en innovatie. Nieuw dit jaar is het gebruik van GRIP, een app die op basis van ingevulde profielen bezoekers en exposanten met elkaar ‘matcht’.

BBB Maastricht: netwerken, kennis delen en zaken doen
Foto: Tetsuro Miyazaki

Het jaarlijkse hoogtepunt van BBB Maastricht staat voor de deur: het driedaagse horecaevent in MECC Maastricht. Deze beurs vindt plaats van maandag 8 oktober tot en met woensdag 10 oktober. Horecaprofessionals kunnen hier netwerken, kennis delen en zaken doen. De slogan van BBB is ‘More Horeca Success’ en het doel van de beurs is om bij te dragen aan de ontwikkeling van een succesvolle horecasector.

Colleges Taste Summit in teken van Vital Food

BBB Maastricht en de Hotel Management School Maastricht organiseren samen het gastronomisch congres Taste Summit. Tijdens Taste Summit geven bekende internationale foodspecialisten hun visie op het gebied van smaak en proeven. Dit jaar is het centrale thema Vital Food, oftewel voedsel dat tot stand is gekomen door een natuurlijk proces en zonder toevoeging van onnatuurlijke hulpstoffen. Aan bod komt onder meer het belang van dit soort voeding voor mensen, gezondheid en de natuur. Bewerkt voedsel is de kern van de wereldwijde gezondheidsproblematiek en bewustwording daarvan is de eerste stap naar een gezondere samenleving.

Initiatiefnemer Peter Klosse is blij dat mensen steeds meer begrijpen dat we anders moeten gaan eten, maar dat het einde nog lang niet in zicht is: ‘Met dit congres willen wij meer bewustwording creëren over wat er allemaal gebeurt in de processing van voedsel. Uiteraard zullen we ook laten zien hoe we lekker en gezond kunnen eten met échte producten van het land’.

Internationale sprekers op Taste Summit

De Braziliaanse voedingswetenschapper Carlos Augusto Monteiro, die onder andere onderzoek heeft gedaan voor de World Health Organization (WHO) en schrijver is van de Braziliaanse voedingsrichtlijnen voor onbewerkt voedsel, komt spreken tijdens het congres. Hij geeft zijn visie op bewerkt voedsel en vertelt over zijn strijd tegen de voedselindustrie, waar bewerkt voedsel de boventoon voert en waar essentiële voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen vaak missen.

Frank Fol, de Belgische kok en schrijver die beter bekend staat als ‘de groentekok’ komt ook een lezing verzorgen. Fol werd bekend als culinaire trendsetter waarbij hij mensen met smaak probeert te overtuigen van een gezonde levensstijl. In het verleden was hij onder andere begeleider van het Belgisch Olympisch Team in China en Londen, astronauten en kosmonauten en de zuidpoolreizigers Dixie Dansercour en Sam Delfour. Daarnaast heeft hij in samenwerking met GaultMillau Benelux De Groene Gault Millau – Benelux samengesteld die voor het eerst uitkwam in 2013.

Andere presentaties zijn in handen van Albert Kooy van ‘De Nieuwe Nederlandse Keuken’, FoodFirst Network, Hubert Mackus (gedupeteerde Landbouw en Natuur van Provincie Limburg) en Koen Nouws Keij van Diverzio.

BBB Maastricht

Foto: Tetsuro Miyazaki

Innovatief netwerken met app

‘We hebben dit jaar echt iets heel gaafs toegevoegd’, zegt Eefje Perey, marketing en communications manager bij MECC Maastricht. ‘Het is voor het eerst dat het wordt gebruikt op een beurs in Nederland: de GRIP app. Het is een netwerkapp, die op basis van de ingevulde profielen bezoekers en standhouders aan elkaar koppelt. Eigenlijk een soort Tinder, maar dan zakelijk en gericht op contact op de beursvloer.’

GRIP is een slimme netwerker die gebruikers in contact brengt met personen en bedrijven die zij zoeken. ‘De app berekent op basis van het ingevulde profiel en sociale netwerken wie de meest relevante bezoekers, producten en bedrijven zijn op de beurs. Daar komen voorstellen uit en de app brengt de gebruiker in contact met de relevantie aanwezigen. Het is een heel gemakkelijke en efficiënte manier om alles uit het beursbezoek te halen’, vindt Perey.

Gault&Millau Theater op Folie Culinaire

Ook nieuw dit jaar is het Gault&Millau Theater op Folie Culinaire. Het voormalig Wijn & Spijs theater, waar Limburgse chefs gerechten koken met producten van exposanten en die combineren met wijnen, wordt dit jaar omgedoopt tot Gault&Millau Theater.

Het theater biedt podium aan de Limburgse chefs Servais Tielman van restaurant Cucina del Mondo in Heerlen, Ralph Hermans van restaurant Rantree in Maastricht, Jeroen van Gansewinkel van restaurant Damianz in Roermond, Robin van de Bunt van restaurant De Leuf in Voerendaal, Angelo Autiero van restaurant Hofstede de Blaak in Tilburg en Gilbert von Berg van restaurant Chateau Neercanne in Maastricht.

Beursmanager Erik Stroink is trots op de samenwerking met Gault&Millau: ‘Het is een grote en bekende naam in de gastronomie. Geweldig dat ze hun naam aan Folie Culinaire willen verbinden. De samenwerking verzekert ons van nog meer bezoekers uit het hogere segment, wat een belangrijke factor is voor het succes van Folie Culinaire’. Ook Godfried van der Lugt, managing partner Gault&Millau, kijkt uit naar de samenwerking: ‘In de Gault&Millau restaurantgids van 2018 zijn maar liefst 18 restaurants uit Maastricht opgenomen en binnen een straal van 15 kilometer, nog eens ruim 20 restaurants. De culinaire standaard in de regio is hoog! We zien er dan ook naar uit om met het Gault&Millau Theater, Limburg als culinaire bestemming uit te lichten.’

Folie Culinaire

Folie Culinaire is een vast onderdeel van BBB Maastricht en presenteert ieder jaar een line-up met (inter)nationale sterrenchefs die komen koken in de demokeuken van Culinaire Saisonnier. Achter de pannen staan dit jaar Lucas Felzine*, Santiago Torrijos*, Karen Torosyan*, Soenil Bahadoer**, Jo Grootaerts*, Mart Scherp, Alain Alders* en André Tienelt*. Zij gaan masterclasses verzorgen voor horecavakgenoten uit het exclusieve segment.

Op het programma staat onder meer een masterclass over de grootste monumenten van de klassieke Franse gastronomie door Karen Torosyan (Bozar Restaurant* in Brussel), een demonstratie met verse producten van de markt en atypische ingrediënten door Jo Grootaers (Restaurant Altermezzo in Tongeren*) en een masterclass over de bereidingen van de veelzijdige Dutch Yellowtail door Mart Scherp (Restaurant Scherp in Middelburg).

BBB Maastricht

Foto: Tetsuro Miyazaki

De masterclasses en presentaties door de sterrenchefs staan gepland op maandag 8 en dinsdag 9 oktober. Op woensdag 10 oktober vindt het Grand Concours du Caviar en bijbehorende prijsuitreiking plaats. Deze wedstrijd wordt opgevolgd door een demonstratie van Slow Food Limburg/Nederland. Slow Food is een wereldwijde voedselbeweging die zich inzet voor een goed, schoon en eerlijk voedselsysteem. Deelnemende chefs demonstreren hoe gerechten kunnen worden bereid volgens de principes van Slow Food.

NK Oestersteken en Cooking Mania

Stroink: ‘Het programma van de beurs zit echt tjokvol demonstraties en presentaties. Ook vinden er diverse wedstrijden plaats op de beursvloer, zoals het NK Oestersteken. De winnaar mag Nederland verdedigen op het wereldkampioenschap in Japan. Daarnaast gaan gevestigde chefs met elkaar de strijd aan tijdens de kookwedstrijden in Cooking Mania. Zij gaan per team ter plaatse een voor- en hoofdgerecht bereiden voor vijf juryleden en drie gastentafels. Iedere dag vindt er ook een prijsuitreiking plaats.’

Vier werelden en netwerkplein

‘Zoals altijd hebben we de beurs weer opgedeeld in de vier bekende werelden Food Forest, Beverage Beach, Variety Valley en Folie Culinaire. In het midden ligt ons netwerkplein waar de BBB Academy nog presentaties gaat verzorgen gericht op ondernemers. Met name de onderwerpen die het horecasucces van de ondernemers vergroten, komen aan bod. Advocaten en accountants spreken bijvoorbeeld over zaken als personeel dat steelt uit de kas en andere dagelijkse gebeurtenissen en zaken’, aldus Stroink.

‘Als je ons vergelijkt met beurzen zoals Gastvrij Rotterdam of de Horecava, dan zijn wij veel kleinschaliger en dat is ook onze kracht. Je komt iedereen tegen en raakt niet verdwaald op de beursvloer. Met name de bourgondische sfeer, die zo kenmerkend is voor Maastricht, vind je hier duidelijk terug. Ook ’s avonds in het centrum van Maastricht gaat het netwerken gewoon door. Er worden tours georganiseerd langs diverse horecazaken, die echt de moeite waard zijn. Wij adviseren dan ook om niet alleen een dag, maar zeker ook een avond en zelfs wel een nacht te blijven’, besluit Stroink.

Gratis naar de BBB

BBB Maastricht vindt plaats op maandag, 8, dinsdag 9 en woensdag 10 oktober in MECC Maastricht. Lezers van Misset mogen de beurs gratis bezoeken en kunnen een toegangsvoucher downloaden. Daarnaast kunnen lezers van Misset met korting deelnemen aan het Taste Summit Congres. Deze tickets kosten €97,50 in plaats van €195. Naast een inspirerend sprekersprogramma, ontvangen de deelnemers een lunch met Vital Food en gratis toegang tot de gelijktijdige en exclusieve, gastronomische beurs Folie Culinaire (normaal €40). Reserveren kan online.

Reageer op dit artikel