artikel

Boompjes Restaurant in Overloon: ‘Tegen het advies in, toch een eigen zaak’

Restaurant 1503

Bij sterrestaurant Bolenius in Amsterdam bewijst Jaap Volman (30) dat hij het koken in de vingers heeft. Hij werkt zich er op van leerling naar souschef. Het advies dat hij er krijgt om nooit voor zichzelf te beginnen, slaat hij in de wind. In februari van dit jaar opende hij met zijn vrouw Veronique (29) Boompjes Restaurant in het Brabantse Overloon.

Boompjes Restaurant in Overloon: ‘Tegen het advies in, toch een eigen zaak’
Foto's: Studio 38c

De liefde voor het koken was er altijd al. ‘Ik was een jaar of vier toen ik bij mijn moeder op de tenen stond om op het aanrecht te kunnen kijken als zij aan het koken was’, vertelt Jaap Volman. Het kinderkookboekje dat hij een aantal jaren later krijgt, verslindt hij. Of de liefde voor koken hem in het bloed zit? ‘Nee, mijn moeder kon eigenlijk helemaal niet zo heel goed koken. Ze liet regelmatig de aardappels aanbranden’, zegt hij met een glimlach.
Volman had al vroeg de droom om ooit een eigen restaurant te starten. ‘Wel heb ik bij Bolenius gemerkt dat je altijd aan het werk bent als restaurateur. Luc Kusters zei daarom ook altijd gekscherend: ‘Een tip, begin nooit voor jezelf’, maar dat heb ik heel eigenwijs toch gedaan’, zegt hij. ‘En daar ben ik blij mee. Zodra ik de drempel van mijn restaurant overstap, heb ik een gevoel van trots. Bij de eerste proefavond dacht ik halverwege het servies: shit, dit is gewoon mijn eigen zaak.’

Bij de eerste proefavond dacht ik halverwege het servies: shit, dit is gewoon mijn eigen zaak.’

Zestien jaar was de kersverse ondernemer toen hij zijn eerste ervaring in de horeca opdeed. ‘Ik begon als afwasser. Een blauwe maandag deed hij ook ervaring op in de bediening. ‘Was een verplicht onderdeel van mijn stage, bij restaurant De Heeren van Overloon. Ik vond het werk in de bediening verschrikkelijk.’ Toen kon hij nog niet bevroeden dat hij zo’n 15 jaar later in datzelfde pand zelf de scepter zou gaan zwaaien. Sterchef René Brienen van Brienen aan de Maas in Well runde voorheen, ook op deze locatie, Onder de Boompjes. ‘Daar komt de naam van ons restaurant vandaan.’

Interieur

Het frisse interieur, met groen als hoofdkleur, nam Veronique Volman voor haar rekening. ‘Ze is daar altijd al goed in geweest. Toen ze zei dat ze het plafond zwart wilde, was mijn eerste reactie ‘dat moet je niet doen’. Maar het is hartstikke mooi geworden. We hebben gekozen voor eikenhouten tafels, mede met het oog op duurzaamheid. We wilden zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Vandaar ook dat we geen linnen op tafels hebben.’ Voor de vloer is gekozen voor pvc, gelegd in visgraatmotief. ‘Geeft een heel mooi tweekleureneffect, is onderhoudsvrij en goed schoon te houden.’

Dutch Cuisine

Volmans ervaring bij Bolenius zie je terug in de gerechten van Boompjes. ‘Ik wilde geen klassieke keuken waar het een na het andere blok roomboter er doorheen gejaagd wordt. Ik wilde het licht, fris en met veel aandacht voor groenten.’ Dutch Cuisine is het uitgangspunt. De totale investering van zo’n €200.000 kreeg het echtpaar rond met hulp van familie en eigen middelen. De omzetprognose ligt op vier ton. ‘Dat moet haalbaar zijn. We hebben wel de pech dat kort na de start de temperaturen buiten omhoog schoten en het lang warm bleef. Dus we moeten in de winter nog wel een inhaalslag maken.’
Voordat de zaak openging, hielden de ondernemers twee proefavonden voor vrienden en familie. ‘Dat zou ik iedereen adviseren, want daar haal je heel veel uit.’ Boompjes Restaurant serveert naast een vijf- en zevengangenmenu, een driegangenkeuzemenu voor €37. ‘Dit met een schuin oog naar Bib Gourmand.’ Zijn droom voor de toekomst? ‘Een ster zou super zijn, maar het belangrijkste is dat de zaak gaat lopen als een trein.

Foto’s: Studio 38c

Reageer op dit artikel