artikel

Energiescan Nuon: ‘Fijn om te weten dat ik goed op weg ben’

Restaurant 760

Grote wokpannen op het vuur, consumpties in de koeling en voorraad in de vriescel. Johanna Pangkey weet dat ze in Toko Nhonindo veel stroom verbruikt, maar heeft geen idee of dit verbruik ‘normaal’ is. Ze nam de toko over inclusief apparatuur en is benieuwd of ze kan besparen op haar energiekosten.

Energiescan Nuon: ‘Fijn om te weten dat ik goed op weg ben’

Ze riep hulp in van Rob van der Plas, energieadviseur bij Nuon. Hij bezocht haar bedrijf voor een energiescan. Het eerste wat energieadviseur Rob van der Plas bij binnenkomst doet, is omhoog kijken. ‘Ik zie acht tl-balken hangen, waarvan een paar led-balken. De meeste zijn nog oud en zien er een beetje zwartgebrand uit. Zie je dat?’, vraagt hij aan Johanna Pangkey, eigenaresse van Toko Nhonindo in Amsterdam.

‘Dat betekent dat ze aan het einde van hun brandtijd zijn. Mijn advies is om te investeren in led-balken als je toch nieuwe lampen moet aanschaffen. Ze zijn duurder in aanschaf, maar flink goedkoper qua energieverbruik. Een oude tl-buis verbruikt 50 watt per uur en een led-tl 20 watt. Met jouw openingstijden en deze hoeveelheid lampen kun je zeker zestig euro per jaar besparen.’

energiescan Nuon

Rob van der Plas, energieadviseur bij Nuon.

Van der Plas is nog niet eens gaan zitten in de nieuwe Toko aan de Burgemeester van Leeuwenlaan in Amsterdam en hij heeft de eerste bespaarmogelijkheid al aangewezen. Johanna Pangkey is sinds een kleine twee maanden de eigenaresse van Toko Nhonindo in de wijk Slotermeer. ‘Ik heb de toko overgenomen van de vorige eigenaar, toen heette het nog Toko Java. Mijn droom was om van mijn hobby -het koken met de recepten van mijn moeder- mijn werk te maken. Het was een mooie kans en die heb ik met beide handen aangenomen’, zegt Pangkey met een grote glimlach.

Pangkey heeft energieadviseur Van der Plas van Nuon ingeschakeld om eens te kijken hoe het ervoor staat qua energie- en gasverbruik en waar ze nog op zou kunnen besparen. ‘Omdat ik ook de inventaris heb overgenomen, weet ik van de meeste apparaten niet wat het verbruik is en wat dat betekent voor mijn eindafrekening. Ik heb wel direct gekozen voor groene energie, omdat het beter is voor het milieu.’ Met de Nuon Groene Stroom-sticker op de deur maakt ze dat laatste kenbaar aan haar gasten.

Oude koelvitrine vervangen

De Indonesische onderneemster kreeg drie dagen voor de opening van de toko een vervelende verrassing voor haar kiezen: de twintig jaar oude koelvitrine scheidde ermee uit. ‘Dat was wel schrikken. We wilden de vitrine op den duur wel vervangen, maar wilden er eigenlijk nog even mee wachten. Het is toch een hele investering. Maar, nu moesten we wel een nieuwe aanschaffen om onze gerechten gegarandeerd vers te houden. We kozen meteen voor een nieuwe, kleinere en zuinigere variant. Ik hoop dat we dat gaan terugzien in de scan’, zegt ze onzeker tegen Van der Plas.

Hij bevestigt echter direct haar aanname. ‘Dit is een hele zuinige vitrine, hij gebruikt slechts 760 watt per uur. Het kan niet anders dan dat je dat gaat merken in het energieverbruik. Een apparaat van circa twintig jaar oud vervangen door een nieuwe levert eigenlijk altijd een forse besparing op. Bovendien is deze vitrine gesloten, dus de koude blijft in het meubel. Het lijkt mij een goede koop’, stelt Van der Plas de onderneemster gerust.

Airco is stroomvreter

De energieadviseur van Nuon meet de oppervlakte van het restaurant op als zijn oog valt op de airco-unit aan het plafond. ‘Hé, daar is er nog één. Twee airco-units vragen flink wat stroomverbruik. Heb je ze veel aan?’, vraagt hij aan Pangkey. ‘De afgelopen maand wel’, bevestigt zij. ‘Er was sprake van een hittegolf, dus toen hebben we airco’s dagelijks aan gehad.’

‘Ik denk dat deze airco’s ongeveer 1000 watt per uur doen, per stuk’, zegt Van der Plas. ‘Het verbruik hangt af van de temperatuur die je instelt en de buitentemperatuur. Mijn advies is om de airco maximaal vijf graden lager in te stellen dan de buitentemperatuur. Klanten merken wel verschil in de temperatuur als ze binnen komen lopen, zonder dat jouw energieverbruik enorm piekt. Als je de airco op 19˚C laat draaien, blijft hij constant koelen. Die temperatuur kan hij namelijk nooit halen als het buiten meer dan 30˚C is.’

Koelen en vriezen

Andere grote energieverbruikers in Toko Nhonindo zijn de vries- en koelcel, plus een staande vrieskast voor de dagvoorraad. Pangkey heeft al enkele aanpassingen gedaan om het verlies van koude tegen te gaan, zoals nieuwe rubbers en het repareren van het vergrendelingssysteem. ‘We hebben ook een offerte aangevraagd voor kunststof lamellen voor de ingang van de vriescel, omdat we weten dat die veel koude tegenhouden wanneer wij in en uit lopen.’ Van der Plas adviseert deze lamellen alleen te plaatsen als de vriescel vaak wordt geopend en er vaak in- en uit gelopen wordt.

Van der Plas rekent uit dat meer dan 55 procent van het energieverbruik van Toko Nhonindo opgaat aan koeling. ‘De condensor van de koelcel zit in de keuken. Dit kan veel restwarmte geven en daardoor mogelijk zorgen voor een hoger energieverbruik. Door in de toekomst te kiezen voor energiezuinige koelapparatuur en regelmatig onderhoud te plegen, kan de besparing oplopen tot twintig procent van het benodigde elektriciteitsverbruik. In dit geval komt dat op zo’n 400 euro per jaar.’

Temperatuur in restaurant

Tijdens zijn ronde loopt energieadviseur Van der Plas ook tegen de thermostaat aan. ‘Die staat mooi ingesteld op 16 graden. Het is nu zomer, waarschijnlijk is de centrale verwarming nog niet aangeslagen sinds de opening. Houd er -met name in de winkel- rekening mee dat je deze thermostaat handmatig moet instellen op een hogere of lagere temperatuur. Een klokthermostaat of slimme thermostaat kan dan een oplossing zijn. Daarop kun je een programma instellen met bijbehorende temperaturen voor bijvoorbeeld de ochtend, middag en avond.’

Pangkey denkt dat het wel meevalt met het aantal keren dat de cv aan zal gaan. ‘We produceren in de keuken al veel warmte en ook de koelvitrine geeft warmte af. De vorige eigenaar had zelfs helemaal geen centrale verwarming, die hebben wij aan laten leggen.’ Van der Plas merkt ook nog op dat er enkel glas in het pand zit. ‘Als je dit glas vervangt door HR++ glas en zorgt voor het dichten van de kieren, kun je nog meer besparen. Met een raam van dit formaat (10m2) zal de besparing ongeveer 250m3 gas zijn. Dat komt neer op circa €150 per jaar.’

Conclusie

Als Van der Plas na een uitgebreide ronde zijn notitieblok dichtslaat, zegt hij: ‘Dat valt helemaal niet tegen.’ Op basis van de inspectie, de meterstanden bij overname en de huidige meterstanden voorspelt de energieadviseur van Nuon dat het jaarverbruik waarschijnlijk gelijk blijft aan dat van de vorige eigenaar. ‘Dat is gebaseerd op twee maanden in een erg warme zomerperiode. Ik verwacht eigenlijk dat het verbruik nog daalt als de zomer voorbij is. De nieuwe koelvitrine en reparaties aan de vriescel zullen hun vruchten gaan afwerpen. Al met al doe je het hartstikke goed. Er zijn nog een paar verbeteringen mogelijk, maar je gaat de goede kant op.’ Onderneemster Pangkey is blij met het positieve bericht van Van der Plas. ‘Ik had geen idee. Het is toch prettig om te weten dat ik goed op weg ben.’

Energiescan is mooie start

De behoefte om te verduurzamen is groter dan ooit: gasten vinden het belangrijk, de wet- en regelgeving stelt het verplicht, je imago heeft er baat bij én je bespaart op energiekosten. Bedrijven die meer dan 50.000 kWh en 25.000 m3 gas verbruiken moeten zelfs verplicht besparen op energie. Met een grotere horecazaak zit je daar al snel op. Ook als je nog niet verplicht bent om te verduurzamen, is het moment daar om erover na te denken. Of om gewoon te beginnen, bijvoorbeeld met de Energiescan van Nuon.

Kijk hier als je wilt weten waar jouw bedrijf staat qua energieverbruik en hoe je op de energiekosten kunt besparen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nuon. Het maakt onderdeel uit van een reeks praktische artikelen over energie(verbruik) en bespaartips in de horeca. Meer informatie staat op de horeca-pagina van Nuon.


Reageer op dit artikel