artikel

Recept Vis & Seizoen: langoustines van de plancha

Restaurant 440

De Stichting Vis & Seizoen wil de visconsumptie en het visaanbod in de horeca structureel verduurzamen. In dit recept een hoofdrol voor langoustines in een creatie van Onno Kokmeijer van restaurant Ciel Bleu** in Amsterdam.

Recept Vis & Seizoen: langoustines van de plancha

De langoustine, ook wel Noorse kreeft genoemd, komt voor in de oostelijke delen van de Atlantische Oceaan en in de Noordzee. De IJslandse langoustine komt zoals de naam het zegt, voor in IJsland. Langoustine leeft op zuivere slibbodems tot op een diepte van 700 meter, waar hij zich schuilhoudt in holen en spleten van gesteentes. Opvallend is dat de IJslandse langoustine meer geel van kleur is dan langoustines uit andere delen van Europa. Dat komt omdat de IJslandse langoustine minder stress heeft gehad tijdens de vangst. Recept langoustines van de plancha:

Seizoen en duurzaamheid

De IJslandse langoustine is het hele jaar verkrijgbaar omdat dit hoofdzakelijk een diepvriesproduct is. Het is duurzaam, omdat deze op een goede manier gevangen is en heeft voldoende populatie.

recept langoustines

Het bakken van de langoustine op de plancha geeft een geweldige smaaksensatie en structuur. Dit is een creatie van Onno Kokmeijer, restaurant Ciel Bleu**, Amsterdam.

Recept langoustines van de plancha

Ingrediënten
4 IJslandse langoustines
1 dl olijfolie
Peper en zout

Werkwijze
– Pel de langoustines en verwijder het darmkanaal en maag. Snijd de langoustines in kleine stukjes van ongeveer 2 à 3 centimeter.
– Verhit de olijfolie op de plancha, of als je die niet hebt in een koekenpan.
– Leg de langoustine op de rugzijde op de plancha en bak kort.
– Vervolgens omdraaien en de andere zijde roosteren.
– Breng op smaak met peper en zout.

Toepassingen
In diverse visgerechten toepasbaar.
Ook goed te combineren met fruit.
Gebruik ook eens een olie met een smaakje voor een totaal ander smaakresultaat

Vis & Seizoen

Stichting Vis&Seizoen (sinds 2005) is een initiatief van Versvishandel Jan van As en heeft als doel de visconsumptie en het visaanbod in de horeca structureel te verduurzamen. Dit recept is ontwikkeld samen met Gastronomixs van Jeroen van Oijen & Inge Meijs.


>> Meer recepturen van Vis & Seizoen op Misset Horeca

Reageer op dit artikel