Hoe haal ik het maximale uit de combisteamer?

Hoe haal ik het maximale uit de combisteamer?

Hoe kan ik meer uit mijn combisteamer halen? Dat is een vraag, die Stephan Nijst, chef bij Levens, regelmatig te horen krijgt. 'Wij werken veel volgens het principe 'Improve and simplify'', legt hij uit. 'Dat betekent dus het vereenvoudigen en verbeteren van de professionele voedselbereiding in restaurants.'

De combisteamer kan een belangrijke rol spelen bij het het vereenvoudigen en verbeteren van de professionele voedselbereiding in de horeca. Wat zijn precies de voordelen?

Besparing op personeelskosten

Het vereenvoudigen en verbeteren van de voedselbereiding brengt volgens hem veel voordelen met zich mee, zoals een besparing op personeelskosten. ‘Het is tegenwoordig steeds lastiger om goed geschoold personeel te vinden. Door processen te vereenvoudigen en de oven het werk te laten doen, kan iedereen aan de slag in de keuken en zijn dure krachten overbodig. Iedereen kan de oven bedienen. Je kunt dus op een andere manier het personeel inzetten.’

Minder bereidingstijd en betere kwaliteit

Daarnaast zorgt een maximaal gebruik van de combisteamer voor een besparing op bereidingstijd en operationele kosten. Bovendien gaat de kwaliteit van de gerechten omhoog. Ter illustratie noemt hij de sous-vide bereiding. ‘Dit komt de kwaliteit van het product ten goede en de bereiding is ook nog eens vele malen gemakkelijker dan het ouderwetse blancheren. Bovendien hebben de gerechten een constante, uitstekende kwaliteit.’

Meerdere bereidingen tegelijk

Ander voordeel is dat de oven tijdens het stomen van broccoli ook voor de bereiding van andere producten gebruikt kan worden, zoals het sous-vide garen van andere groenten, rijst, of eitjes. ‘Alles kan tegelijk bereid worden, ondanks de verschillende bereidingstijden. Hiervoor hebben we speciale kookwekkers ontwikkeld, die individueel ingesteld kunnen worden. De ondernemer heeft er geen omkijken meer naar en kan veel efficiënter werken.

Vraag hier de gratis whitepaper aan: 7 tips om het maximale uit de combisteamer te halen, met als extra de praktijkervaringen van chef-kok Alain Adriaanse.

Dit artikel is gesponsord door Levens.