artikel

Loesje Tieleman: ‘Mijn achternaam werkte niet in mijn nadeel’

Restaurant 1877

Louise Petit Restaurant is het eigen bedrijf van Loesje Tieleman. 21 jaar jong. Ze is de dochter van Willem Tieleman, eigenaar van de Euromast en van de Jamie’s Italian-restaurants en vroeger ook van een trits andere bedrijven, waaronder Hotel New York. ‘Zo’n achternaam werkt niet in je nadeel, maar dit is wel míjn zaak. Met geld van de bank. Maar advies van mijn vader, dat dan weer wel.’

Loesje Tieleman: ‘Mijn achternaam werkte niet in mijn nadeel’

Met een horecaondernemer als vader zag Loesje Tieleman als kind veel horeca van binnen. En niet alleen in Nederland. ‘We – ouders en vier broers – waren vaak in Frankrijk, aan het strand, maar ook in Parijs. Samen eten in leuke bistro’s met de familie. Alles delen. Alles proeven. Misschien ontstond toen al wel het idee voor Louise. Een goed glas wijn en een gerecht dat je deelt aan tafel. Daar werd ik verliefd op als kind. En nu wil ik dat mijn gasten laten beleven in mijn eigen restaurant.’

Louise Petit Restaurant zit aan de Veerhaven in Rotterdam en telt 68 zitplaatsen binnen, 40 op het terras en in de zaal boven kunnen nog eens 100 mensen zitten. Begin september 2018 gingen de deuren open. ‘De verbouwing was zelfs eerder klaar dan gepland, dus we hadden een relatief rustige opening. Hoe ik dat geflikt heb? Goed plannen, alles opschrijven, lijstjes maken en de juiste mensen om je heen verzamelen. Ik had een goede aannemer.’

Het pand van WestPoint Beheer, waar voorheen Restaurant Z&M zat, werd volledig verbouwd. Er kwam een nieuwe trap in naar boven, een draagmuur werd doorgebroken en de keuken compleet vernieuwd. Een forse investering voor een huurpand, erkent Loesje Tieleman. Welk bedrag er mee gemoeid ging, wil ze niet gepubliceerd hebben. Wel dat het geld van de bank is, aangevuld door eigen spaargeld en andere investeerders. Veel van inventaris, servies en glaswerk haalde ze uit Frankrijk of van veilingsites.

Geld versus lol volgens Loesje Tieleman

‘De bank heeft mijn ondernemingsplan goedgekeurd. Een achternaam als Tieleman helpt daar wel bij, maar denk maar niet dat ik dit voor elkaar had gekregen met een rammelend plan. Ik sta zelf 100 procent achter Louise. Ik ga er al mijn energie in steken. Misschien kan ik met een ander concept meer geld verdienen, maar dit is veel leuker.’

Voor het runnen van de keuken heeft Loesje Kelvin de Pijper (26) aangetrokken. Hij was sous bij sterrestaurant Fitzgerald. Voor Louise heeft hij geen ster in gedachten, maar ligt de ambitie bij een Bib Gourmand. Samen sturen ze het team aan, dat bestaat uit zo’n 17 mensen. ‘Ik wil het echt samen doen en iedereen mag meepraten. Maar ik ben het ook die de grenzen stelt en bijstuurt. Een simpel voorbeeld: we doen geen zes sluitdrankjes per persoon. Ik ben verantwoordelijk, maar er is geen strakke hiërarchie.’

Wat haar het meest bevalt aan het ondernemerschap, zijn gasten die voldaan vertrekken uit haar eigen restaurant. ‘Dan geniet ik. Enorm!’ Wakker liggen doet ze niet. ‘Daarvoor is het gewoon veel te leuk wat we hier doen. Al gaat het heus niet allemaal vlekkeloos.’


Loesje Tieleman start Frans restaurant in Rotterdam

Van de familie:

Tweede zaak voor Tieleman-familie in Rotterdam-Noord: Osteria Liz

Horecaondernemer Aryan Tieleman start brasserie met dochter

Foto's

Reageer op dit artikel