artikel

Verleng het terrasseizoen met terrasverwarmers

Restaurant 976

Verleng het terrasseizoen met terrasverwarmers

Wil je het hele jaar gasten op het terras? Dat kan met terrasverwarming. Gasten vinden het heerlijk om ook in de koudere maanden buiten te eten en te borrelen, maar dan wel met extra comfort in de vorm van warmte. Wij vroegen de leveranciers naar hun tips en aanbevelingen.

Als het gaat om terrasverwarming voor de horeca zijn er meerdere manieren. De bekendste verwarmer is de ‘paddenstoel’-heater waarop een butaan- of propaangasfles aangesloten wordt. Dit is een erg prijzige oplossing – de kosten lopen al snel op tot circa €4,30 per uur – en er bestaat een kans op omvallen. Wanneer je als ondernemer op zoek bent naar een permanente en veilige oplossing, bestaan de opties uit heaters op gas of op elektriciteit. Welke aansluiting je kiest, is met name afhankelijk van de beschikbaarheid van gas of elektriciteit en het aantal vierkante meters van het terras.

Kies de heater met de juiste wattage

In beide categorieën bestaan heaters met diverse wattages. Op die manier is er altijd een terrasverwarmer die past bij de grootte van het terras. Voor een klein terras is het interessanter om te kiezen voor een elektrische heater. Bij een groot aantal vierkante meters is een heater op gas de slimste keuze. Het wattage is namelijk groter en de straling krachtiger, waardoor de verwarmingselementen een groter bereik hebben. Heaters op elektriciteit hebben een vermogen van 1500 tot 3000 watt. Terrasverwarmers op gas gaan van 4 tot 11 kW.

Bepaal de locatie van de heater

Naast de manier van aansluiten, is de locatie van de heater belangrijk. Zo is het mogelijk om de verwarmingselementen aan de gevel te bevestigen of aan de parasol of overkapping vast te maken. Ook over de manier van bedienen, moet van tevoren goed worden nagedacht. De keuze bestaat uit handmatige bediening, volautomatisch met afstandsbediening en eventuele hoog-/laagstand of een schakelkast achter de bar.

terrasverwarming voor de horeca

 

Voor- en nadelen van gas

Gasverwarming heeft een groot bereik, een lange levensduur en de kosten voor gas zijn relatief laag. Bovendien kan het gemakkelijk worden aangesloten op het bestaande aardgasnetwerk en daardoor blijven de installatiekosten laag. Het verbruik ligt iets lager dan bij heaters op elektriciteit en terrasverwarmers op gas verspreiden geen rood licht. Nadeel is dat er een bepaalde ventilatie mogelijk moet zijn, dus deze optie is niet geschikt voor afgesloten ruimtes. De investering van een gasverwarmer is relatief hoog en de warmte kan verwaaien, in tegenstelling tot een infraroodheater waarbij de warmte direct voelbaar is op de huid. Ook hebben apparaten op gas meer onderhoud nodig. De overheid moedigt het terugdringen van het gasverbruik aan. Voor de lange termijn is het wellicht verstandiger te investeren in elektrische verwarmingselementen, omdat gas schaarser en waarschijnlijk ook duurder wordt in de toekomst.

Voor- en nadelen elektriciteit

Elektrische heaters zijn fluisterstil en veroorzaken geen luchtverplaatsing. De temperatuur is goed te regelen en het warmte-verschil is direct merkbaar. De installatie is in de meeste gevallen redelijk simpel, maar de benodigde capaciteit is niet altijd aanwezig op het elektriciteitsnetwerk. Dit kan de installatiekosten verhogen. Ook geven de infrarood-heaters veel (rood) licht, dit wordt niet altijd als prettig ervaren. Het energieverbruik is hoger en het warmtebereik kleiner.

Waar moet je op letten?

Zoals met alle apparaten is er ook bij terrasverwarmers sprake van kwaliteitsverschil. Wat belangrijk is bij infraroodverwarming, is de kwaliteit van de lamp én de reflector achter de buislamp. Die zorgt namelijk voor de goede straling, afgifte en verdeling van de warmte. Wees je van tevoren ook bewust van de stroomcapaciteit als je kiest voor de elektrische variant. Voor twee verwarmers van 1,65 kW moet eigenlijk al een groep vrij zijn in de meterkast.

Belangrijk is ook om te letten op de eigenschappen en veiligheidseisen van de heater. De veilige afstanden en veilige ophanghoogtes zijn niet voor niets bedacht. Controleer dit streng om ongelukken te voorkomen. In sommige plaatsen dien je een vergunning aan te vragen bij de gemeente voor de verwarming op het terras. Pas wanneer dat is geregeld, kan met de aanleg worden begonnen. Die aanleg kan het beste worden verzorgd door een erkende installateur. Wanneer je zaken doet met een specialist, kies dan voor een bedrijf die de installatie van a tot en met z verzorgt: van het ophangen en installeren tot onderhoud en service.

Wat zijn de kosten?

De hoogte van de investering hangt volledig af van de grootte van het terras en de complexiteit van de installatie en montage. Een voorbeeld is de prijs van een elektrische verwarmer van 1,5 kW, die ligt rond de €300 per verwarmer. Dit is exclusief aansluitkosten. Voor een kwalitatieve gasverwarmer verdubbelt die prijs al snel.

De installatie van twee elektrische verwarmers bedraagt gemiddeld €400. De installatie van gasgedreven heaters is complexer, waardoor de prijs hoger ligt. Gemiddeld bedragen de installatiekosten daarvan €800 voor twee toestellen. De kosten voor het gebruik van zo’n elektrische heater van 1,5 kW liggen op gemiddeld €0,31 per uur. De kosten voor een gemiddelde gasverwarmer bedragen ongeveer €0,26 per uur.

Wat is de terugverdientijd?

terrasverwarming voor de horecaBij iedere investering in apparatuur wordt gesproken van een terugverdientijd in maanden of zelfs jaren. Een verwarmd terras levert echter vanaf de eerste dag geld op. De aangename temperatuur op het terras zorgt ervoor dat gasten langer blijven zitten en meer bestellen, waardoor het direct meer omzet oplevert. Volgens de leveranciers is het mogelijk om het terrasseizoen per jaar met 700 uren op te rekken. Wanneer een ondernemer twee biertjes of twee kopjes koffie per uur meer verkoopt dankzij de terrasverwarming, heeft hij de verbruikskosten van de betreffende dag al terugverdiend. Uiteraard gaat de terugverdientijd gepaard met de hoogte van de investering en de hoeveelheid heaters.

Besparen op energieverbruik

Besparing op elektra is mogelijk door een (digitale) dimmer te gebruiken. Hiermee kan de verwarmer worden ingesteld op de temperatuur die gewenst is. Ook zijn er verwarmers te koop waarbij het mogelijk is één lamp constant te laten branden en de andere twee lampen in te schakelen wanneer de gast zijn plekje heeft gekozen.

Een andere mogelijkheid is het installeren van een bewegingssensor. Dan gaat de heater alleen aan wanneer er beweging op het terras wordt waargenomen. Het nadeel daarvan is dat het toestel steeds opnieuw moet opstarten, waardoor er een piekspanning ontstaat. Ook kunnen potentiële gasten het terras voorbij lopen, omdat het er koud uitziet.

Tegenwoordig zijn er ook modellen met twee standen en een regelstation, die achter de bar worden geplaatst. Daarmee kan alles worden geregeld en ingesteld, inclusief brandtijd en sluitingstijd. Hierdoor is er warmte naar behoefte.

Een totaal andere manier van besparen, is gebruikmaken van zonnepanelen. De opgewekte energie van de zon overdag kan ’s avonds worden gebruikt om de elektrische terrasverwarming te laten branden. Nog weer een andere besparingsmogelijkheid is het anders indelen van het terras. Door de gasten bij elkaar in de buurt te plaatsen, hoeven de verwarmers niet te branden voor een enkel bezet tafeltje.

Zelf bedienen

Alle leveranciers adviseren om de touwtjes in eigen hand te houden. De ene gast heeft het koud, de andere gast vindt de straling al snel te warm. Hierdoor kan er onenigheid ontstaan op het terras en dat wil je als ondernemer liever voorkomen. Bovendien komt het de levensduur van de apparaten niet ten goede. Er bestaan regelsystemen met een zogenaamde rokersknop, waarmee de heater voor vijf minuten aangaat. De ondernemer bepaalt alle instellingen, maar wanneer alle verwarmingselementen uitstaan, kan een roker toch comfortabel genieten van zijn momentje buiten.

Trends terrasverwarming

Een opvallende trend is dat de vraag naar grotere stralers toeneemt. Met grotere stralers worden niet alleen de eerste rij met tafels verwarmd, maar het volledige terras. Ook worden de zijkanten van het terras steeds vaker afgesloten, waardoor de wind geen kans meer heeft om gasten weg te jagen. Daarnaast is er vraag naar designoplossingen, zo is het inmiddels mogelijk om geluidsboxen met verwarmingselementen te installeren. Ook zijn er (design)heaters die bijna geen licht meer geven, maar een subtiel en zachtgloeiend element hebben.

En in navolging van het terugdringen van het gasverbruik is de vraag naar elektrische apparaten groter. Zeker in combinatie met zonnepanelen is het een gewilde variant van terrasverwarming.

Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van: Peter Hoeks van Xterior, Gerda Verweij van Terras Verwarmings Specialisten (TVS), Jos de Groot van Terrasadvies.nl en Heatstrip.nl, Marco van de Bilt van Wardenaar Infrarood Verwarming, Theo Verdonschot van Holland Infrarood Techniek en Machiel Mondria van Schwank.

Reageer op dit artikel