artikel

Wat zijn de trends in terrasmeubilair voor 2019?

Restaurant 3109

Wat zijn de trends in terrasmeubilair voor 2019?
Het terras van Buitenplaats Slangevegt bestaat uit een lounge- en een à-la-cartegedeelte.

Wat zijn de nieuwe ontwikkelingen en trends op het gebied van terrasmeubilair? Naast praktische vragen over de levensduur en of het meubilair makkelijk schoon te houden en op te slaan is, is natuurlijk uitstraling het belangrijkst. Het terras is een visitekaartje van het bedrijf. Misset Horeca zet acht trends voor het terrasseizoen 2019 op een rij.

1. Verschillende zithoogten op het horecaterras

Je ziet steeds vaker dat er gekozen wordt voor verschillende zithoogten op het terras, afgestemd op je gasten en het type bedrijf. Zo kun je de verschillende functies, afgestemd op de gasten van je terras optimaal benutten. Wie zijn je gasten? Zijn het vooral groepen, gezinnen, stelletjes? Moeten gasten kunnen aanschuiven met de hele familie of intiem kunnen dineren? Komen er groepen jongeren die willen staan of ‘hangen’? Wordt er voornamelijk gedronken op je terras, of ook gegeten?

Drinkterrassen waar een hoge omzetsnelheid het hoofddoel is, hebben ‘actievere’ stoelen nodig. Deze minder comfortabele meubels verhogen de ‘omloopsnelheid’ van een stoel. Op horecaterrassen waar meer dan alleen een portie bittergarnituur te krijgen is, domineren wat luxe stoelen. Steeds vaker zie je dat het terras wordt ingedeeld in meerdere functies. Bijvoorbeeld een gedeelte met tafels voor het drink- en eetgedeelte, een deel kleine tafels met actieve stoelen en een deel met hoge tafels waar terrasbezoekers omheen kunnen staan.

Bij Nouveau Van Ham in Breda zie je verschillende zithoogten. (Foto Satelliet)

2. Gerecycled teak

Je ziet steeds vaker grote tafels (stamtafels) op het terras waar mensen gezellig kunnen aanschuiven. Vaak zijn ze van hout of hebben een houtlook. Teak is terug van weggeweest. Teak heeft een natuurlijke uitstraling, omdat het in de buitenlucht vergrijsd. Het is ook mogelijk om de vergrijzing tegen te gaan en de houtkleur te behouden. Ook tafelbladen van andere houtsoorten doen het goed.

Massief houten boomstamtafels van Homint.

3. Terrasbanken blijven

Banken zorgen voor een uitnodigende sfeer op het terras. Ook om aan te schuiven aan de lange tafels (zie 1). Terrasbanken zijn er in verschillende uitvoeringen. Big Pillows introduceert een nieuwe terrasbank: bank met stoktafeltjes die vast aan de bank zitten. Marnix Brouwers van Big Pillows: ‘De terrasbank hadden we al in ons assortiment en hebben het uitgebouwd met stoktafeltjes. Deze stoktafeltjes kunnen ook vervangen worden door parasols. Het idee is geïnspireerd op de vastzittende tafels aan de bank bij de Hema. Onze bank is 1,5 meter diep in plaats van 2.10, zoals de meeste banken. Er kunnen dus meer terrasbanken op het terras staan.’
De bank met opzetstoeltjes van Van Beem Buitenleven bevorderen het zitgemak. De bank is van teakhout met waterbestendige stoeltjes en stalen onderstel.

4. Natuurlijke tinten

Waar het in 2018 allemaal eclectisch moest zijn en een bonte verzameling van kleuren en stijlen, gaan dit jaar de primaire kleuren zoals rood, fel groen en knalgeel, plaatsmaken plaats voor natuurlijke tinten op het terras. Een mooi voorbeeld is het terras van De Zoete Inval in Haarlemmerleide. Hier zie je dat natuurlijke tinten de boventoon voeren.

terrasmeubilair

De Zoete Inval in Haarlemmermeer (foto: Homint)

Ook bij C’est bon chez Léon zijn natuurlijke kleuren en materialen gebruikt. (foto Kaja)

5. Rotanlook

De trend van rotanlook zet zich in 2019 voort. De terrasstoel van rotan blijft in trek. Ook kunststof stoelen met rotanlook zijn populair. Naast de houtkleur gaan we veel zwart rotanlook meubilair aantreffen op het terras.

Rotan op het terras van Meddens (foto Satelliet).

6. Luxe uitstraling

De Industriële trend maakt ook op het terras plaats voor een luxere uitstraling met meer comfort, warmte en aankleding.

terrasmeubilair

Het terras hotel Huis ter Duin met de loungesets van Higold heeft een klassieke en warme uitstraling. (Foto: Kaja)

7. Gevlochten terrasstoelen

Naast rotanlookstoelen gaan we in 2019 ook veel gevlochten terrasstoelen zien in allerlei modellen. Ook de vlechtwerk terrasstoelen zijn nog in trek. Deze vertrouwde terrasstoelen bieden optimaal zitcomfort en zijn onderhoudsvrij. Op de foto een zwart model van Van Beem Buitenleven.

8. Botanisch

In het interieur zien we al een tijdje de botanische trend. De vertaling naar het terras uit zich in het gebruik van natuurlijke materialen, opvallende kleuren en prints en veel bloemen, planten en kruiden. Denk aan kussens met Victoriaanse bloementekeningen en weelderige groene landschappen. Een terras vol planten zorgt voor sfeer, maar ook voor een gezonde omgeving.

Het terras van LIZ Grand Café heeft modern terrasmeubilair van Higold en veel botanische elementen. (Foto: Kaja)