artikel

Recept Vis & Seizoen: En papillote gegaarde zeeduivel met venkel

Restaurant 678

Recept Vis & Seizoen: En papillote gegaarde zeeduivel met venkel

De Stichting Vis & Seizoen wil de visconsumptie en het visaanbod in de horeca structureel verduurzamen. Samen met Gastronomixs brengen ze ieder jaar de culinaire mogelijkheden van verschillende vissoorten in kaart. In dit recept speelt zeeduivel de hoofdrol.

Zeeduivel

De zeeduivel is een monsterlijk prehistorische verschijning en kent meerdere soorten. De zeeduivel bezit een grote kop met een indrukwekkend rij zeer scherpe tanden die schuin in de kaak zijn geplant. Zeeduivel wordt ook wel lotte, anglerfish of monkfish genoemd en kan een lengte van 2 meter behalen met een gewicht van 55 kilo.

Seizoen en duurzaamheid

Het seizoen waarin de zeeduivel zich voortplant is in de maanden april en mei. Zeeduivel wordt gevangen doormiddel van het gebruik van de longline of de methode van Staand Want. Met deze duurzame vangsttechniek wordt de zeeduivel gevangen in IJsland. Tevens is hij MSC gecertificeerd.

Wat is Staand Want Visserij

De benaming staand want visserij is eenvoudig te verklaren. Het is feitelijk een muur van netten of een enkel net dat op de bodem wordt opgezet met behulp van drijvers met een verzwaarde onderlijn. De vissen zwemmen als het ware tegen een muur op en raken daarin verstrikt. Deze methode is even eenvoudig als doeltreffend en wordt meestal toegepast rond wrakken of obstakels waar veel vis zich schuil houdt. Staand want vissers vangen vissen zoals tong, kabeljauw, tarbot, harder en zeebaars. De staand want visserij kent weinig bijvangst en wordt als duurzaam betiteld.

Recept zeeduivel met venkel

Ingrediënten

1 Kilo Zeeduivel
1 Liter Witte wijn
10 Witte peperkorrels
1 Blad Laurier
2 Takjes Tijm
2 Takjes Dragon
4 Venkelknollen
2 Sjalotten
Zout

Werkwijze

* Portioneer de zeeduivelfilets tot ongeveer 100 gram per stuk en breng op smaak met zout.
* Snijd de venkel en de sjalotten ragfijn.
* Verdeel dit over 10 stukken bakpapier.
* Verdeel de kruiden over de pakketjes.
* Leg hierop de zeeduivel.
* Verpak de zeeduivel en papillote.
* Plaats in een voorverwarmde oven van 160°C voor 15-20 minuten.
* Open het pakketje aan tafel voor extra beleving.

Toepassingen recept zeeduivel

* Serveer met een aardappelmousseline met citroen en een klassieke beurre blanc of wittewijnsaus.
* Serveer met een samengestelde boter.

Vis & Seizoen

Stichting Vis & Seizoen (sinds 2005) is een initiatief van Versvishandel Jan van As en heeft als doel de visconsumptie en het visaanbod in de horeca structureel te verduurzamen. Dit recept is ontwikkeld samen met Gastronomixs, hier vind je bereidingen van maar liefst 34 vissoorten.


MEER RECEPTEN MET VIS