artikel

Fred Bus van Debuut: ‘Drie ingrediënten voor een goed concept’

Restaurant 1991

Fred Bus van Debuut: ‘Drie ingrediënten voor een goed concept’
Stan&Co in Arnhem van Debuut.

Muziek, verlichting en temperatuur zijn essentieel voor de horecazaken van Debuut. Het wordt er de gouden driehoek genoemd. Project- en conceptontwikkelaar van Debuut, Fred Bus, vertelt over het belang van deze drie ingrediënten voor een goed horecaconcept.

1. Muziek

‘Muziek is vaak een vergeten kindje in de horeca, maar is heel belangrijk voor Debuut’, aldus Fred Bus. ‘We bouwen immers huiskamers.’ Debuut investeert in goede muziekinstallaties. ‘Daar hoort een goede akoestiek bij.’ En natuurlijk is dan heel erg belangrijk welke muziek wordt gedraaid. Niet iedere zaak van Debuut – het zijn er inmiddels ruim dertig –  heeft een eigen muzieklijst, maar wel wordt gekeken naar welke lijst past bij welk concept.

De door Fred Bus samengestelde muzieklijst bestaat uit 20.000 nummers die onderverdeeld is in verschillende genres. Zo is er een voorgeprogrammeerde afspeellijst speciaal voor de ochtend, middag én avond. Deze lijsten zijn ieder weer onderverdeeld in twee lijsten: één voor de drukke en één voor de rustige momenten. ‘Blijft natuurlijk mensenwerk, want het is aan de medewerker om te beoordelen of hij het druk of rustig moment vindt. Het betekent ook dat als een medewerker bijvoorbeeld begint om 08:00 uur, deze driemaal de afspeellijst moet wijzigen; van ochtend, naar middag, naar avond.’

2. Verlichting

Naast muziek, is verlichting een belangrijk speerpunt. Hierin werkt Debuut samen met DEP. Bus: ‘Wij hebben verschillende geprogrammeerde lichtstanden. Een schoonmaakstand, een ochtendstand en een lichtstand voor de vroege avond én een voor de late avond. ‘De schoonmaakstand is zo fel dat je ieder stofje ziet liggen en de avondstand is warm en sfeervol.’

Ook wat betreft kaarsverlichting, ligt er een plan. ‘Per zaak is besloten waar de kaarsjes op welk tijdstip aangaan.’ Bij de zaken met veel daglicht is dat om 16:00 uur. Bij de donkere zaken is dat om 10:00 uur in de ochtend.

3. Temperatuur

In de nieuwste zaken van Debuut is de temperatuur geautomatiseerd. Maar iedere zaak heeft zijn eigen ideale temperatuur. Wat de ideale temperatuur is? ‘Zo hoog mogelijk, rond de 22 graden’, zegt Bus. ‘Gasten kunnen het beter iets te warm hebben, dan te koud. Maar een precieze temperatuur is er niet, want het is heel erg afhankelijk van het pand.’ Debuut leert haar medewerkers ook te letten op non verbale communicatie. ‘Als een gast zijn jas niet uitdoet, dan weet je dat het te fris is in je zaak.’

Over Debuut

Debuut staat op 44 in de Misset Horeca Top 100 2018 van grootste bedrijven en merken. Met ruim dertig zaken en een omzet in 2018 van 52 miljoen is Debuut Horeca een belangrijke speler in de horecawereld. De horecaconcepten van Debuut Horeca bevinden zich op bijzondere locaties door heel Nederland en vele zijn ware begrippen waaronder Popocatepetl The MexicanDe Vooruitgang, Breakaway, Stan&Co en Belgian Beer Café Olivier. Debuut Horeca heeft als doel om toonaangevend te zijn in gastvrijheid door veelzijdige en spraakmakende horecaconcepten neer te zetten.

Belgisch Biercafe Olivier

-Muziek:
Debuut werkt met voorgeprogrammeerde muzieklijsten. Er zijn verschillende afspeellijsten: één voor de ochtend, één voor de middag en één voor de avond. Deze lijsten zijn weer onderverdeeld in twee lijsten: één voor de drukke en één voor de rustige momenten.
-Licht:
Debuut werkt met geprogrammeerde lichtstanden: een schoonmaakstand, een ochtendstand én één voor de vroege avond en een stand voor de late avond. Ook het moment dat de kaarsjes op de tafels aangaan, is vastgesteld.
-Temperatuur
Een ideale temperatuur is er niet, omdat dit heel afhankelijk is van het pand. Maar Fred Bus stelt dat gasten het beter te warm kunnen hebben, dan te koud

Meer over Debuut? Misset Horeca interviewde Fred Bus, regiomanager Edwin Spruijt en directeur operations Mike Simons voor het magazine van Misset Horeca dat op 7 juni verschijnt.


Reageer op dit artikel