artikel

PLSTK Café: Op weg naar 100% plasticvrij

Restaurant 479

PLSTK Café: Op weg naar 100% plasticvrij
Robin Durieux (l), Maxim Joosen en Charlotte Helmonds, de eigenaren en initiatiefnemers van PLSTK Café. (C) Roel Dijkstra

Charlotte Helmonds, Robin Durieux en Maxim Joosen hebben een liefde voor het strand en de zee. In een strandtent in Hoek van Holland werd het plan gesmeed om gezamenlijk een strandzaak te runnen. Geen gewone, maar eentje zonder gebruik van plastic.

‘In eerste instantie dachten Charlotte Helmonds en ik om samen een strandtent te starten, maar met Robin Durieux hebben we allebei een goede klik. Bovendien voegt hij skills toe en met drie is deze zaak veel beter te doen’, vertelt Maxim Joosen. Ze waren nog niet helemaal niet zover om te gaan zoeken, toen ze hoorden over de verkoop van het pand direct naast de Zeetoren in Hoek van Holland. ‘Via een relatie vernamen we dat dit pand vrijkwam. We kenden de toren natuurlijk, maar in het restaurant waren we nooit geweest.’

Van avond naar dag- & avondzaak

PLSTK Café

(C) Roel Dijkstra

Ze werden direct verliefd op het pand. De locatie was dan wel niet direct aan het strand, zoals ze eigenlijk graag hadden gezien, maar direct naar het strand in het duinengebied. ‘Het is een toffe locatie, bij de strandopgang direct aan het parkeerterrein vlak bij de strandhuisjes en toegang tot de wandelroutes. Bovendien heeft het pand een groot terras met zicht op de zee. De vorige eigenaar had een avondzaak, maar wij geloven meer in een dag- en avondzaak. We hebben nu al de hele dag aanloop van wandelaars, strandbezoekers en bewoners van de huisjes’, vertelt Joosen.

Voor hun grote hobby, het surfen, hebben de drie ondernemers veel gereisd. Overal in het buitenland werden ze geconfronteerd met grote hoeveelheden plastic op de stranden en in de zee. ‘Dat bracht ons erbij om als doel een 100% plasticvrij café te hebben. Bovendien zijn er nog niet zo heel veel horecagelegenheden die dat doen, dat maakt ons anders’, stelt Joosen. ‘Er zijn wel voorbeelden in het buitenland zoals Silo en Pharmacy in Londen.’

Friet van zoete aardappel

Naast het verbannen van plastic staat ook zo min mogelijk waste op de kalender en willen de ondernemers een gezonde toevoeging worden op het restaurantaanbod in Hoek van Holland. ‘Ons idealisme moet lekker eten en drinken niet in de weg staan. Sommige mensen kunnen doordraven in een onderwerp. Hoek van Holland is wel zo’n beetje de friethoofdstad van Nederland, dus wij hebben alleen friet van yucca of zoete aardappel.’ PLSTK Café voert dus niet het zoveelste menu met zalm of kibbeling op de kaart. Er is veel aandacht voor vegetarisch, maar er staan ook vleesgerechten op de kaart en andere gezonde en lekkere gerechten. We hebben een beperkte kaart voor ontbijt, lunch, snacks en diner maar we proberen wel zoveel mogelijk alles zelf te maken.’

PLSTK Café

Recyclebare zelfgemaakte ontbijtproducten. (C) Roel Dijkstra

Leveranciers zijn partners

‘In onze opstartfase hebben we veel leuke leveranciers benaderd en iedereen bleek bereid mee te werken aan ons idealisme. Ze beseffen dat we daar uiteindelijk toch naartoe gaan’, zegt Joosen. Speciaal voor PLSTK Café levert de koffieleverancier, Giraffe Coffee Roasters de koffie in composteerbare koffiezakken. Er komen binnenkort ook nog herbruikbare duurzame kofferbekers, want aan weggooibekers wordt niet gedaan bij PLSTK. Plastic rietjes zijn uit den boze, alleen rieten rietjes worden gebruikt. ‘Dan moet je voorstellen dat we hier speciale rietjes voor kinderpartijtjes aantroffen. Een meter lang en geheel plastic.’

PLSTK Café

Rieten rietjes (C) Roel Dijkstra

De wijnen die geschonken worden zijn biodynamisch of natuurlijke wijnen en hebben allemaal een natuurkurk, kunststof komt er niet in. Thee komt uit grote blikken en niet in voorverpakte zakjes of pakjes. De zuivelproducten komen in herbruikbaar glaswerk. ‘Zelfs onze slager, Hoeve Biesland in Delfgauw, levert het vlees in bijenwas en bomenhars gecoate doeken in herbruikbare kartonnen dozen. De bijenwas doeken verpakken net zoals goed als versheidfolie en zorgen zelfs voor verlenging van de versheid. Je wast ze en zijn zo weer klaar voor hergebruik. We gebruiken ze ook om onze eigengemaakte dranken te beschermen.’

PLSTK Café

Eigengemaakte ijsthee afgeschermd met bijenwasdoek (C) Roel Dijkstra

‘Onze groenteleverancier verzamelt voor ons alle groentes bij verschillende tuinders in het Westland. Die worden wel geleverd in plastic kratten, maar die zijn duurzaam en gaan jaren mee. Onze leveranciers zijn meer onze partners in het plan om geheel plasticvrij te worden’, stelt Joosen. Momenteel schat hij in dat het percentage ‘geen plastic’, nu na een maand, al boven 90 procent ligt. ‘We gaan elke drie maanden meten waar we staan. Zodat we samen, maar ook met onze partners de leveranciers, kunnen overleggen waar we nog winst kunnen halen.’ Het grootste knelpunt blijven de groothandels, die vinden het lastig om maatwerk te leveren. Om die reden komen ze daar heel weinig.

Hergebruik van meubilair

In december werd de transactie afgerond. ‘1 januari kregen we de sleutel en 2 februari zijn we opengegaan.’ De ondernemers wilden een huiskamersfeer creëren en hebben zoveel mogelijk hergebruikt. De vloer van oude scheepsplanken werd opnieuw opgeschuurd. Alle tafels werden ontdaan van de drukke schildering op het blad. Stoelen van gerecycled hout en aluminium werden overgenomen plus nog wat ander meubilair, aangevuld met items die uit eigen collectie komen met een voorkeur voor watersport. Zoals een tweetal ecosurfboards en een wedstrijdroeiboot aan het plafond. De bevriende kunstenares Aimée Scheurs heeft een aantal wandschilderingen gemaakt op het thema watersport. Een moswand zorgt voor een ‘groen’ accent aan het café. ‘Los van de mooie kleur zorgt het mos voor demping van het geluid en geeft het een lekkere geur af.’

PLSTK Café

(C) Roel Dijkstra

Buiten roken deze zomer

Recent werd een Josper oven op de kop getikt. ‘Daarmee gaan we van de zomer aan de slag. Eigen vlees, en vis op gerookt op het terras, hoe leuk is dat niet.’ De eigenaren hebben ook het recht op eerste koop van het pand. ‘Als we naar de toekomst en het pand en toren kijken zien we heel veel mogelijkheden. Maar het is nog te vroeg om daar nu over te praten, laten we eerst dit maar eens goed doen’, besluit Joosen. 

Reageer op dit artikel