artikel

Recept Vis & Seizoen: In bier gestoomde krab

Restaurant 395

Recept Vis & Seizoen: In bier gestoomde krab

De Stichting Vis & Seizoen wil de visconsumptie en het visaanbod in de horeca structureel verduurzamen. Samen met Gastronomixs brengen ze ieder jaar de culinaire mogelijkheden van verschillende vissoorten in kaart. In dit recept speelt Noordzeekrab een hoofdrol.

Noordzeekrab

Eerst even wat meer over het product: Krabbenvlees is relatief ondergewaardeerd in vergelijking met kreeftenvlees. Toch doet het scharenvlees van een goede Noordzeekrab (of tourteaux in het Frans) absoluut niet onder aan die van een kreeft.

Seizoen en duurzaamheid

Het seizoen van de Noordzeekrab is van januari tot en met september. De vrouwelijke exemplaren worden door verantwoorde vissers teruggezet. Deze krab heeft een duurzame status (viswijzer), indien deze in het juiste seizoen wordt gevangen.

recept krab

De brown crab wordt ook wel edible crab of tourteaux genoemd en is voor ons beter bekend als de Noordzee krab. De Noordzee krab bezit relatief weinig vlees en bevindt zich alleen in de geschaarde poten. Vandaar dat meestal de dikke geschaarde poten worden verhandeld. In het pantser van de krab zit naast het witte vlees ook bruin vlees en ingewanden die ook bruikbaar zijn in de keuken.

Recept: In bier gestoomde Noordzeekrab

Ingrediënten

1 Hele verse Noordzeekrab (ongeveer 500 gr)
1 Knoflookteen (geplet)
1 Eetlepel Oestersaus
1 Theelepel Sesamolie
1 Eetlepel Vissaus
2 Theelepel Suiker
½ Theelepel Zout
½ Theelepel Zwarte peper
1 Ui, in partjes
1 Tomaat, in partjes
1 Spaanse peper
3 Lente uien, in ringen
180 ml Bier
Waterkers (afwerking)
Gefrituurde uien (afwerking)

Werkwijze

  • Maak de krab schoon, breek de krabscharen en poten van het lichaam.
  • Breek de onderkant af, verwijder de kieuwen en ander oneetbare delen.
  • Hak de bovenkant en onderkant van het lichaam in twee delen. Kneus de krabscharen met bijvoorbeeld de bovenkant van een hakmes.
  • Verhit de olie en bak de krab op hoog vuur met de knoflook, oestersaus, sesamolie, vissaus, suiker, zout en zwarte peper. Roer goed om.
  • Voeg de ui, tomaat, Spaanse peper en lente-ui toe en roer om.
  • Blus af met bier, breng aan de kook en draai het vuur zacht. Doe de deksel op de pan en laat de krab ongeveer 10 minuten gaar stomen.
  • Doe de krab in een grote schaal en garneer eventueel met waterkers en gefrituurde uitjes.

Toepassingen

  • Als onderdeel van een rijsttafel.
  • Als zelfstandige maaltijd. Serveer met vers stokbrood om in het kookvocht te dippen.
  • Serveer de krab met muối tiêu (zout-peper saus uit Vietnam).

duurzaam vis recept horeca

Vis&Seizoen

Stichting Vis&Seizoen (sinds 2005) is een initiatief van Versvishandel Jan van As en heeft als doel de visconsumptie en het visaanbod in de horeca structureel te verduurzamen. Dit recept is ontwikkeld samen met Gastronomixs, hier vind je bereidingen van maar liefst 34 vissoorten.


MEER RECEPTEN MET VIS


 

Reageer op dit artikel