artikel

Verleiden met ijsthee in de horeca: vier recepten van Kiona Malinka

Restaurant 1279

Verleiden met ijsthee in de horeca: vier recepten van Kiona Malinka

Met ijsthee kan je de verwachtingen van een gast overtreffen. IJsthee is bovendien een echte margemaker. Vier recepten van theesommelier Kiona Malinka.

Blue thee

fotocredit Chantal Arnts fotografie & video

                                                                                                                                                       Ingrediënten
-2,0 gram blue tea
-160 ml water
-6 mega ijsklontjes
-1 kleine theelepel kokosbloesemsuiker of Gula Jawa ( Javaanse palmsuiker)
-1 stengel lemon grass
-1 schijfje citroen of limoen ter garnering
-1 eetbaar bloemetje
-1 muntblaadje

Bereidingswijze
Verhit het gefilterde water tot 100 graden. Doe een glas (160 ml) kokend water bij 2 gram No.120 Natural Blue Tea. Laat dit twee minuten trekken.

Voeg ingrediënten toe aan glas Schep ondertussen een kleine theelepel Kokosbloesem suiker in een mooi glas. Voeg daar flink wat ijsklontjes aan toe. Zeef de warme thee over de ijsklontjes in het glas nadat de twee minuten verstreken zijn. Let op! Het is ook zeker mogelijk een grote hoeveelheid in een kan te zetten en deze in de koelkast te bewaren en per glas toe te voegen.
Garneer de ijsthee
Voeg aan het glas een ingesneden blad of stengel lemon grass en schijfje limoen toe. Garneer als gewenst met bijvoorbeeld een eetbaar bloemetje en een muntblaadje.
Extra tip van Kiona: Leuke is dat blue tjee met de toevoeging van citroensap roze wordt. Iets blauws serveren, wat roze wordt is natuurlijk wel Instagrammable. Helemaal als je gasten zelf het citroensap laat toevoegen met een pipetje wat je bij het glas serveert. Gasten zijn namelijk gek op dingen zelf doen.’

IJsthee met rood fruit

Roel Ruys Photography

No.045 Hibiscus heeft een te gekke kleur en bovendien geen cafeïne dus ook uitermate geschikt voor kinderen of een cafeïne-vrij dieet

Ingrediënten:
-14 gram No.045 Hibiscus
-1 liter gefilterd water
-10 grote aardbeien
-Garnering: ijsblokjes, een takje munt en bessen of een aardbei.

Bereidingswijze:
Weeg de No.045 Hibiscus af en kook het water.
Snijd de aardbeien in stukjes voor een betere smaakafgifte. Voeg het water toe op 95°C graden. Handig is de thee los in het water te laten trekken. Voeg de helft van de aardbeien direct toe en laat ze samen met de thee 2 minuten trekken.
Zeef de thee
Schenk de thee door een fijne zeef in een andere kan. Laat de thee afkoelen in de koelkast met de rest van de aardbeien.

Witte thee No.015

Roel Ruys Photography

White Sandakphu is een witte thee met een zachte maar volle smaak. Met de citrussmaak van grapefruit en de garnering van munt wordt dit een fijne ijsthee.

Ingrediënten:

16 gram No.015 White Sandakphu
750 ml gefilterd water
160 gram grapefruit (zonder schil)
250 gram ijsblokjes
Garnering: ijsblokjes en munt

Bereidingswijze

Water koken. Verhit het water tot 95 °C. Gebruik je kraanwater? Dan eerst koken tot 100 °C en laten afkoelen tot 95 °C. Schil ondertussen de grapefruit en snij in partjes.
Laat de thee 2 minuten trekken, samen met de grapefruit. Zeef de thee daarna en voeg 250 gram ijsblokjes toe om de thee snel te laten afkoelen.
Serveer de thee met lekker veel ijs in een gekoeld glas, en garneer met de muntblaadjes!

IJsthee met peper
De No.092 Dong Ding is een oolong thee met vele lagen, van fruitig tot nootachtig. Een complexe thee die met dit verrassende ijsthee-recept met kruiden en fruit nóg veelzijdiger wordt.

Ingrediënten:
13 gram No.092 Dong Ding
1000 ml gefilterd water
2 gram peperkorrels
4 gram kardemom
2 gram jeneverbes
4 gram citroenzeste
Garnering: ijsblokjes, 3 peperkorrels, 3 jeneverbessen, schijfje citroen.

Bereidingswijze

Verhit het water tot 100 °C, verhit een kleine hoeveelheid water extra.
Laat de thee 20 seconden in het extra beetje water van 100 °C wellen. Gooi dit water (zonder de theeblaadjes) daarna weg.
Laat de thee nu in 1000 ml water van 100 °C 2 minuten trekken, met de peperkorrels, kardemom, jeneverbessen en citroenzeste. Zeef de thee en plaats hem in de koeling om hem af te laten koelen.
Serveer de ijsthee in een gekoeld glas met ijsblokjes en de garnering van peperkorrels, jeneverbessen en een schijfje citroen.

‘Voor homemade ijsthee mag je best een stevige prijs vragen, want het is echt een bereiding’, zegt Kiona Malinka. ‘IJsthee wordt vaak geserveerd in een longdrinkglas met een paar ijsklontjes.

Maar als je het serveert in mooi glaswerk, met wat vers fruit erin en een mooie garnituur, maak je meteen het verschil. Dan wordt het sexy.’ Ze adviseert om in de zomer frisse smaken te gebruiken en in de winter een variant met bijvoorbeeld kardemom, een pepertje en kaneel. ‘De inkoop van zelfgemaakte ijsthee is laag. Wanneer er aandacht is voor het bereiden en presenteren, dan heb je echt een margemaker. Qua inkoop kost een glas zelfgemaakte ijsthee helemaal niets. Het is heel veel water, een beetje thee, wat fruit en garnering. Als je echt los gaat op de garnering zit je op zo’n 30 eurocent per glas. Maar je kan ze prima voor 3,50 euro op de kaart zetten.’ Praktische haalbaarheid noemt Malinka heel belangrijk. Lees hier de tips die ze hierover geeft.

Kiona Malinka

 


Reageer op dit artikel