Brandschade in je restaurant? Voorkom dat je je zaak moet sluiten

Brandschade in je restaurant? Voorkom dat je je zaak moet sluiten

De eigenaar van Jade City in Biddinghuizen ondervond het aan den lijve: door brand kan je zaak een flinke tijd stil komen te liggen. Je loopt dan omzet mis terwijl je vaste lasten, zoals personeelskosten en huur, gewoon doorlopen. Zonder een bedrijfsschadeverzekering kun je dan vaak je tent sluiten.

Donderdagmorgen 7 december 2017. Een kok van restaurant Jade City uit Biddinghuizen bakt kroepoek terwijl zijn telefoon gaat. Het is zijn vader: of hij even iets voor hem op wil zoeken. De kok loopt weg van het fornuis. Als hij kort daarna terugkeert, slaan de vlammen uit de pan de afzuiginstallatie in. Hij probeert het vuur nog te blussen, maar er is geen redden aan. Binnen een mum van tijd hebben de vlammen het dak bereikt.

‘De brand bereikte gelukkig niet het restaurant, maar in de keuken was alles zwart’, vertelt Shirley Debbie Zheng. Zij regelt voor haar ouders de administratie en verzekeringszaken voor Jade City en wikkelde de brand af. De schade? Alle zwarte aanslag moest worden verwijderd, nieuwe keukenapparatuur moest worden besteld, er was een nieuw plafond nodig en een paar muren werden vervangen.

De familie Zheng had een inventaris/goederen- en bedrijfsgebouwenverzekering voor het restaurant. Shirley: ‘En ik ben ontzettend blij dat we ook een bedrijfsschadeverzekering hadden afgesloten. Daarmee konden we de weggevallen inkomsten opvangen en onze vier personeelsleden doorbetalen.’ Lees het hele verhaal van Chinees-Indisch restaurant Jade City

Kosten bedrijfsschade

Wist je dat de helft van de ondernemers die te maken krijgt met een brand binnen twee jaar failliet gaat? Toch hebben de meeste ondernemers wel een bedrijfsgebouwen- en inventaris/goederenverzekering afgesloten. Maar, na een brand is niet alleen je pand en inventaris beschadigd. In de meeste gevallen zal je je zaak ook tijdelijk moeten sluiten om de schade te herstellen. Veel ondernemers zijn zich hier niet van bewust.

Moet je je horecazaak sluiten na een brand? Houd dan rekening met de volgende kostenposten:

  1. Om de schade van de brand te herstellen, moet je je horecazaak tijdelijk sluiten. Hierdoor loop je omzet mis. Daarnaast moet je opnieuw een horecavergunning aanvragen om je zaak na sluiting weer te openen. Sommige gemeenten eisen dan dat je aantoont dat je over voldoende financiële middelen beschikt om je zaak weer te openen. Al met al kan het best een tijdje duren voordat je vergunning wordt verleend. Dit kan zelfs oplopen tot een jaar. Al die tijd lopen je huur en personeelskosten gewoon door.
  2. Als je op zoek gaat naar een tijdelijke alternatieve locatie maak je kosten voor de huur van een ander pand met tijdelijke inventaris.
  3. Daarnaast maak je kosten als je je klanten via een (online) advertentie op de hoogte wil brengen van je tijdelijke alternatieve locatie. Wees je ervan bewust dat de locatie van je horecazaak vaak bepalend is voor je succes. Er bestaat een kans dat je op een tijdelijke locatie vaak klanten, en dus omzet, misloopt.
  4. Ook als je je horecazaak weer opnieuw opent, wil je je klanten natuurlijk graag op de hoogte brengen. Hiervoor maak je nogmaals kosten voor een (online) advertentie. Lees meer over de kosten van een brand in een restaurant.

Schade voorkomen

Het liefst wil je natuurlijk voorkomen dat je horecazaak dicht moet door een brand of andere calamiteit. Gelukkig kun je zelf ook een aantal dingen doen om ervoor te zorgen dat er in jouw café of restaurant geen brand ontstaat:

  1. Zorg dat je een goede vetbrandblusser in huis hebt om de eerste brand mee te blussen.
  2. En: zorg dat die op een duidelijk zichtbare plek in je zaak hangt en dat je personeel in staat is om de brandblusser te gebruiken.
  3. Een bakwand of frituurinstallatie in je zaak vormt een groot brandrisico door de hoge temperatuur van de olieproducten waarmee je werkt. Zorg daarom voor een goede beveiliging, zoals een maximaalthermostaat, eindbeveiliging op de gastoevoer en een automatisch blussysteem.
  4. Via een afzuiginstallatie kan een brand in een keuken zich snel verspreiden. Zorg daarom voor een aluminium of metalen afzuiginstallatie. Ook is het verstandig om de vetfilters minimaal één keer per week te reinigen. Laat de afzuiginstallatie daarnaast jaarlijks controleren door een gespecialiseerd bedrijf.
  5. Een gebrekkige elektrische installatie is een van de grootste veroorzakers van brand. Brand zit vaak in een klein hoekje: een verkeerd gebruikt kroonsteentje kan al voor zoveel warmteontwikkeling zorgen dat er brand ontstaat. Zorg dus dat je beschadigde kabels vervangt en dat je tijdelijke oplossingen met verlengsnoeren vermijdt. Laat je elektrische installatie ook regelmatig inspecteren.
  6. Meer tips? Je vindt ze in de preventiezaak voor de horeca.

Bedrijfsschadeverzekering

Wil je er zeker van zijn dat je kunt blijven ondernemen na een brand of andere calamiteit? Dan biedt de bedrijfsschadeverzekering een oplossing. De bedrijfsschadeverzekering van De Goudse Verzekeringen compenseert winstverlies en doorlopende kosten als je horecazaak tijdelijk stilligt door een brand, waterschade, of inbraak. Andere voordelen van onze bedrijfsschadeverzekering?

  1. Je kunt kiezen voor een uitkeringstermijn van 26, 52, 78 of 104 weken
  2. Winstverlies door schade bij een publiekstrekker is meeverzekerd. Denk bijvoorbeeld aan brand bij een nabijgelegen bioscoop.
  3. Valt een belangrijke toeleverancier of afnemer weg? Als dit tot winstverlies leidt, is dit ook verzekerd.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met De Goudse Verzekeringen. Bij De Goudse kies je uit verzekeringen en dekkingen met specifieke voordelen voor horecaondernemers. De Goudse gelooft in de kracht van onafhankelijke adviseurs omdat geen twee ondernemers hetzelfde zijn. Wil je advies op maat? Neem contact op met een adviseur.

Dit artikel is gesponsord door De Goudse / zie ook het partnerdossier.